Ce pensie ia un român care a muncit 40 de ani în Germania. Acasă nici salariul nu ar fi atât

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 13.10.2023 - 15:12
Românii care muncesc în Germania pot lua peste 1.500 € pensie Foto: Pexels - imagine cu rol ilustrativ
Pensionară cu nepoata Foto: Pexels.com
Pensionari fericiți la pensie Foto: pexels.com

Peste 800.000 de români trăiesc în Germania. Mulți sunt acolo de o viață și se apropie de vârsta de pensionare sau deja sunt la pensie. Unii au muncit 40 de ani și au avut salariu 3.500 € lunar. Ei se așteaptă la o pensie la care mulți români care muncesc în țară nici nu visează

SHARE

Românii care au muncit în Germania 40 de ani în baza unui contract de muncă și au avut salariul de peste 3.500 de euro lunar pot beneficia de pensie conform legilor din această țară. 

În Germania nu există pensie minimă legală. Prin urmare, se aplică următoarele: cu cât venitul este mai mare, cu atât contribuțiile pe care le plătiți la asigurarea legală de pensie sunt mai mari.

Ce pensie ia un român care a muncit 40 de ani în Germania

Potrivit asigurărilor de pensii germane (DRV), salariul mediu anual este în prezent de 43.142 euro, adică 3.500 euro lunar.

Pe baza acestei medii se calculează așa-numitele puncte de pensie. Dacă câștigi exact 43.142 de euro pe an, vei primi 1,0 puncte de pensie la sfârșitul acestui an.

Formula de pensie pentru pensia pentru limită de vârstă conform asigurării de pensie germană:

Numărul de puncte adunate x factorul de acces x valoarea unui punct de pensie x factorul de pensie = Valoarea brută a pensiei

În 2023 un punct de pensie are valoarea de 36,02 Euro în Vest și 35,52 Euro în Est.

 

Punctele de pensie

Punctele se calculează întotdeauna pentru un an calendaristic. Pentru a vedea câte puncte am adunat într-un an, trebuie să ne comparăm venitul cu venitul mediu al tuturor contribuabililor. 

Citește și: Ce pensie ia un român care a muncit 30 de ani în Italia cu 2.000 € pe lună. Poți calcula singur

Acesta este 43,142 euro în anul 2023. Asta înseamnă că, dacă venitul nostru este comparabil cu acest venit, atunci vom primi pe anul 2023, 1 Punct de pensie.

Dacă venitul este mai mare, atunci vom primi mai mult de 1 Punct, dar maximul de puncte pe care îl putem primi într-un an este 2. 

Dacă venitul este mai mic decât cel mediu, atunci vom primi mai puțin de un punct de pensie (0,7 sau 0,6 etc.), conform transfergo.ro.

Asta înseamnă că dacă am adunat pe perioada cotizației 40 de puncte de pensie și trăim în Landurile Vestice, pensia noastră (fără penalizări) va fi undeva la 1.440 de euro (pentru 2023). Germania oferă posibilitatea cumpărării punctelor de pensie sub condiții mai speciale. În 2023 un punct de pensie costă 8.024,41 euro în Vest, respectiv 7.805,86 euro în Est.

Citește și: Cum și de către cine au fost introduse pensiile speciale pentru care plătim 1.5 miliarde lei pe an

Factorul de acces
Factorul de acces reprezintă practic o penalizare dacă dorim să ieșim la pensie înainte de termen și un bonus dacă muncim în continuare după ce am atins vârsta de pensionare.

Factorul de pensie
Factorul de pensie reprezintă practic tipul pensiei pe care o vom primi. În principal există 3 tipuri de pensie: Pensie după atingerea vârstei de pensionare, pensie de boală sau pensie parțială de boală.

Citește și: Cât vor primi românii în plus la pensie din 1 ianuarie 2024. Cea mai mare creștere de după Revoluție

Valoarea calculată a pensiei este brută. Din această valoare, pensionarul trebuie să plătească impozit ( dacă este cazul), asigurare medicală și de îngrijire.

 Vârsta de pensionare în Germania este de 65 de ani şi 7 luni şi este programată să crească la 67 de ani până în 2029.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te