Câteva milioane de pensionari au pământ. Unii locuiesc la orașe, dar au pământ în localitățile natale. Din munca pământului, subvenții sau din arendă mai primesc bani la pensie.
O decizie a Comisiei Europene ar urma să aibă un impact puternic asupra pensionarilor care au pământ și primesc subvenții.
Ce categorii de pensionari vor pierde mii de lei la pensie? Sumele, în funcție de ce avere au
Astfel, Comisia Europeană intenționează să taie subvențiile pentru acei pensionari care primesc pensie pentru limită de vârstă. Pensia limită de vârstă se ia de la 65 de ani la bărbați și 63 de ani la femei. Se poate ieși la pensie limită de vârstă la 60 de ani, dacă respectivul pensionar a muncit, deja, 40 de ani.
Propunerea Comisiei Europene este ca fermierii care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă să nu mai aibă dreptul de a primi subvenții agricole din partea UE.
Măsura se va aplica curând și va fi în vigoare până cel târziu în anul 2032. Comisia Europeană vrea să ia banii din subvenții de la pensionari și să le dea tinerilor.
Comisia Europeană vrea să accelereze schimbul de generații în sectorul agricol, iar sprijinul pentru tinerii fermieri va fi extins.
Noutatea este că fermierii care primesc pensie de drept nu vor mai fi eligibili la plata subvențiilor și de plăți directe la hectar.
În mod logic, pensionarii ar pierde mii de lei la pensie prin implementarea acestei măsuri.
Citește și: „Creditul Fermierului” le poate aduce românilor 50.000 euro în conturi. Ce condiții sunt?
Ce categorii de pensionari vor pierde mii de lei la pensie? Sumele, în funcție de ce avere au
Fermierii din România beneficiază de subvenții din partea Uniunii Europene, atât pentru munca pământului, cât și pentru creșterea animalelor.
Citește și: Ministrul muncii îngroapă mica recalculare a pensiilor. Cine e vinovat că 600.000 pensii nu cresc?
Subvențiile agricole UE pe hectar variază în funcție de tipul culturii, practicile agricole utilizate și schema specifică de sprijin.
Astfel, în plățile directe pe hectar, România figurează cu suma medie totală de 204 euro pe hectar.
Citește și: România va avea pentru Agricultură bani europeni mai puţini şi mai greu de luat
Fermierii din Bulgaria primesc o subvenție mai mare – de 211 euro pe hectar, cei din Ungaria au 269 de euro pe hectar, iar polonezii au o plată medie de 252 de euro pe hectar, scrie agrointel.
Ce categorii de pensionari vor pierde mii de lei la pensie? Sumele, în funcție de ce avere au - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Comisia Europeană a prezentat alocarea bugetară
În această săptămână Comisia Europeană a prezentat alocarea bugetară pentru exercițiul financiar 2028-2034. Comisia Europeană propune această prevedere în viitoarea Politică Agricolă Comună. Astfel, din cele 2.000 de miliarde euro, 302 miliarde merg în sectorul bugetar, cu un sfert mai puțin față de exercițiul financiar care se încheie în 2027. Suma a fost de 387 miliarde euro.
Citește și: Escrocherie la pensie. Pensionari furați de falși angajați ai unei firme de distribuție gaze
Una dintre modificările majore care au generat reacţii negative încă de când au fost enunțate este fuziunea a două mari direcţii bugetare: Politica Agricolă Comună (PAC), care include subvențiile pentru agricultori, şi fondurile de coeziune. Acest pilon va avea alocate 865 de miliarde de euro, din care 300 de miliarde de euro vor fi direcţionate pentru sprijinirea veniturilor agricultorilor, după cum a enunţat preşedinta CE.
Citește și: 7.000 de lei de la primărie, ca să îți pui centrală termică. Cine beneficiază de sprijin
Ce categorii de pensionari vor pierde mii de lei la pensie? Sumele, în funcție de ce avere au - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Citește și: Ministrul apărării anunță schimbări la pensiile militare. CCR a anunțat de ce nu vrea să le crească
Precizările parlamentarilor europeni și ale ministrului Florin Barbu
România a protestat față de intenția Comisei Euopene având în vedere că este puternic afectată.
Eurodeputatul PNL, Siegfried Mureşan, a declarat: „Comisia propune o nouă abordare pentru Politica Agricolă Comună și politica de coeziune: să existe un plan național pentru fiecare stat membru și fiecare guvern să decidă ce sumă alocă fermierilor. Aceasta ar duce la o concurență neloială între aceleași categorii de beneficiari din diferite state membre”, a explicat Mureșan, pe Facebook.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a spus că fermierii au nevoie de finanţare flexibilă, adaptată situaţiilor din teren, fără presiuni birocratice inutile, pentru a-şi canaliza energia pe realizarea de producţii bune.
Citește și: Avocații spun cum poți recupera creșterea de pensie pierdută la 1 ianuarie. Ce documente depui?
„Susţin demersul asociaţiilor de fermieri care au lansat o petiţie pentru menţinerea actualei forme pentru finanţarea agriculturii, pentru că sunt adeptul colaborării strânse între fermieri şi autorităţi”, a subliniat Florin Barbu, pe Facebook.
Citește și: DOCUMENT CCR a motivat de ce a refuzat creșterea pensiilor militare cu sute de lei. Guvernul vinovat
„Fermierii au nevoie de stabilitate și predictibilitate pentru a continua să asigure securitatea alimentară a întregii Uniuni Europene! ...Am transmis, din nou, oficialilor de la Bruxelles că poziția României este de a susține o Politică Agricolă Comună puternică, distinctă de celelalte fonduri europene, structurată pe doi piloni clari, subvenții și investiții”, a mai spus ministrul Agriculturii.