Comisia Europeană a propus un proiect de buget al Uniunii Europene enorm, pentru următorii șapte ani, în valoare de 2 trilioane de euro.
Bugetul pune accent pe concurența economică și cheltuielile pentru Apărare și acordă o importanță mai mică fondurilor europene acordate pentru Agricultură și fondurilor de coeziune pentru zonele defavorizate.
Este reacţia UE la schimbarea la faţă a SUA, sub Administraţia Trump, şi o reacţie la pericolul rusesc, ce bate la porţile Uniunii, pe flancul de est al acesteia.
România va avea pentru Agricultură bani europeni mai puţini şi mai greu de luat
Conform comisarului european pentru bugetul UE, Piotr Serafin, 300 de miliarde de euro vor fi alocați pentru agricultură și 218 miliarde sub formă de fonduri de coeziune pentru zonele defavorizate și reducerea decalajelor cu regiunile dezvoltate din Uniune.
O sumă de 451 miliarde de euro va fi alocată unui fond de „Competivitate Europeană”, iar 131 de milarde vor fi destinați Apărării și pentru programe spațiale ale Uniunii.
În prezentarea sa de buget multianual, Comisia Europeană a propus includerea fondurilor de coeziune şi agricultură într-un plan naţional unic pentru fiecare stat membru, conform Digi24.
Citeşte şi: Ursula von der Leyen, schimbări în bugetul UE, la cererea Roxanei Mînzatu. Bani pentru zonele sărace
Prin această propunere, există riscul ca finanţările pentru coeziune şi agricultură să intre în competiţie cu alte fonduri şi să nu mai existe o abordare europeană a agriculturii şi coeziunii., a avertizat eurodeputatul român Siegfried Mureșan.
Eurodeputatul Siegfried Mureşan (PPE / PNL), negociatorul-şef al Parlamentului European pentru viitorul buget multianual al Uniunii Europene 2028–2034, a reacţionat după prezentarea oficială a propunerii de buget multianual de către Comisia Europeană.
El a arătat că PE nu va accepta ca agricultura şi coeziunea să-şi piardă din importanţă şi va respinge orice buget care nu garantează protejarea alocărilor dedicate atât Politicii Agricole Comune, cât şi Politicii de Coeziune sau în care fermierii noştri trebuie să concureze cu regiunile pentru aceleaşi fonduri europene.
Citeşte şi: Uniunea Europeană este pregătită pentru negocieri cu SUA. Ce plan are Ursula von der Leyen?
„Parlamentul European va respinge comasarea agriculturii şi coeziunii cu alte fonduri europene Eurodeputatul Siegfried Mureşan (PPE / PNL), negociatorul-şef al Parlamentului European pentru viitorul buget multianual al Uniunii Europene 2028–2034, a reacţionat imediat după prezentarea oficială a propunerii de buget multianual de către Comisia Europeană”, a spus Mureșan.
„Parlamentul European susţine că apărarea şi competitivitatea trebuie să fie noi priorităţi în viitorul Buget multianual al Uniunii Europene. Cu toate acestea, nu vom accepta ca agricultura şi coeziunea să-şi piardă din importanţă.
Noile priorităţi trebuie susţinute cu noi resurse, nu în detrimentul priorităţilor tradiţionale”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan.
România va avea pentru Agricultură bani europeni mai puţini şi mai greu de luat - Foto: Pexels/Golboo Maghooli
Potrivit acestuia, Parlamentul va insista ca politicile tradiţionale – coeziunea şi agricultura – să fie finanţate adecvat, cel puţin la nivelul actual, ajustat cu rata inflaţiei.
„Vom respinge orice buget care nu garantează protejarea alocărilor dedicate atât Politicii Agricole Comune, cât şi Politicii de Coeziune sau în care fermierii noştri trebuie să concureze cu regiunile pentru aceleaşi fonduri europene”, a spus Siegfried Mureşan.