Ce amendă uriașă iei dacă nu îl lași pe președintele de bloc să îți inspecteze apartamentul?

DE Alex Darvari | Actualizat: 16.01.2024 - 10:46
Ce amendă uriașă iei dacă nu îl lași pe președintele de bloc să îți inspecteze apartamentul? - Foto: Profimedia Images

Ce amendă uriașă iei dacă nu îl lași pe președintele de bloc să îți inspecteze apartamentul în cazul unor situații de urgență chiar și în 24 de ore? Legea este foarte clară în acest caz.

SHARE

Legea spune că președintele de bloc poate intra în apartamentele proprietate personală pentru tot felul de inspecții. Proprietarul care nu îi permite accesul va fi amendat.

Legea spune că, în caz de urgență, președintele de bloc trebuie primit în 24 de ore. În cazul în care nu există o urgență, proprietarul trebuie să îi permită președintelui de bloc accesul în apartament în maxim 5 zile. 

Citește și: FOTO Cum arată anexa lipită de bloc vândută, la Cluj, ca apartament cu 2 camere pentru 50.000 euro

Altfel, este amendat sau riscă doar penal. Președintele de bloc sau un membru al Comitetuluie xecutiv trebuie primit în apartament dacă e nevoie de anumite reparații sau diverse lucrări. Termenul pentru a-l primi este de 5 zile. Urgențele, sunt 24 de ore.

Citește și: Prețul mediu al metrului pătrat de bloc a depășit 2.500 € în România. Top-ul celor mai scumpe orașe

Ce amendă uriașă iei dacă nu îl lași pe președintele de bloc să îți inspecteze apartamentul? 

„Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală.

Fac excepție cazurile de urgență când termenul pentru preaviz este de 24 de ore”.

Citește și: Prețul mediu al metrului pătrat de bloc a depășit 2.500 € în România. Top-ul celor mai scumpe orașe

Legea spune cer se întâmplă dacă proprietarul nu permite  accesul în apartakment.

„În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, în conformitate cu prevederile alin. (1), acesta răspunde civil și penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectați, în condițiile legii”.

Ce obligații au proprietarii?

Trebuie spus că administratorii de bloc pot cere proprietarilor să execute diverse lucrări pentru îmbunătățirea calității vieții în bloc.

„Proprietarii sunt obligați să ia măsuri pentru consolidarea și modernizarea condominiului, modernizarea echipamentelor, instalațiilor și dotărilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală, reabilitarea termică în scopul creșterii performanței energetice, precum și reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei condominiului pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, în condițiile menținerii aspectului armonios și unitar al întregului condominiu, indiferent de natura intervențiilor”, mai spune legea.

Amenda dacă refuzi să permiți șefului de bloc să inspecteze aparatmentul începe de la 500 de lei și merge până la 3.000 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te