Alocația copiilor români din Germania, de 5 ori mai mare ca a celor din România. Cum s-a ajuns aici

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 21.07.2023 - 19:28
Părinții primesc alocație pentru copii Foto: pixabay.com - imagine cu rol ilustrativ

Alocațiile pentru copiii din Germania au crescut anul acesta, ajungând la 250 de euro/lunar. Și în România au crescut puțin. Acestea au trecut puțin peste pragul psihologic de 50 de euro.

SHARE

Alocația pentru copiii din Germania este de 250 de euro. În timp pentru copiii din România, alocația este de 51 de euro, de aproape 5 ori mai puțin.

Guvernul german ajută familiile cu cheltuieli mari. Toți părinții din Germania primesc alocație pentru copii. Există însă un grup profesional care primește bani în plus. Este vorba despre o alocație familială.

Ce alocație primesc copiii români care locuiesc în Germania. De 5 ori mai puțin iau cei din România

Pentru funcționarii publici care sunt angajați la stat, există ceea ce este cunoscut sub numele de alocație familială. Aceasta se plătește suplimentar și independent de alocația de stat pentru copii pe care o primesc toate familiile din Germania.

Alocația familială se bazează pe un sistem cu două niveluri, cu plăți stabilite conform legii federale privind salariile:

Nivelul 1 – Indemnizația de cuplu căsătorit se aplică cuplurilor căsătorite, partenerilor civili (beneficiari de salariu care locuiesc într-un parteneriat civil înregistrat), văduvelor și cuplurilor divorțate. Acestea primesc un supliment de 153,88 euro pe lună.

Nivelul 2 – Suplimentul pentru copii se aplică fiecărui copil care are dreptul la alocație pentru copii: 285,40 euro pentru primul copil. Suplimentul crește cu 131,52 euro pentru al doilea copil și cu 409,76 euro de la al treilea copil în sus.

Astfel, un funcționar public căsătorit cu patru copii primește astfel un supliment de 1.236,44 euro pe lună. La aceasta se adaugă alocația obișnuită pentru copii, adică 1.000 de euro pentru patru copii.

Citește și: Cum a ajuns alocația pentru copii de patru ori mai mare în Polonia față de România

În total ar fi 2.236,44 euro pe lună. Însă mulți funcționari publici nu sunt angajați de guvernul federal, ci direct de un land federal. Fiecare stat federal are propriile rate pentru alocația familială. 

De ce primesc copiii funcționarilor publici bani în plus

Motivul pentru care copiii angajaților în sectorul public primesc bani mai mulți este simplu. Angajatul la stat trebuie să fie sigur că familia lui este asigurată și astfel să se concentreze mai bine la munca sa.

Potrivit Ministerului Federal de Interne, acesta este unul dintre principiile funcției publice profesionale: „Angajatorul este obligat să acorde funcționarilor publici în serviciu activ, în caz de handicap și la bătrânețe un trai adecvat pentru serviciu.”

Aceasta include, printre altele, asigurarea rudelor. Astfel, funcționarul public se poate concentra pe deplin pe munca sa și poate fi independent din punct de vedere economic, scrie Ziarulromanesc.de.

Citește și: În luna martie statul a plătit alocații pentru copii în valoare de 1,082 miliarde de lei

Statul a mărit de la 1 ianuarie 2023 alocația pentru toți copiii, aceasta ajungând la suna de 250 de euro de copil. Nu mai există diferențe în funcție de numărul de copii așa cum era în trecut. 

Copiii români cu alocație din Germania

Copiii românilor care locuiesc în Germania primesc alocație de la statul german, fie că locuiesc acolo, fie că locuiesc în România. 

Trebuie să îndeplinească unele condiții. 

Pentru a putea aplica pentru alocația copilului/ copiilor în Germania – numită Kindergeld, solicitantul trebuie să fie plătitor de taxe pe teritoriul Germaniei.

Primirea alocației în Germania presupune ca solicitantul care aplică pentru alocația copilului (părintele sau persoana cu care locuiește copilul) lucrează sau a lucrat cel puțin 3 luni legal în Germania: indiferent dacă este vorba de contract pe perioadă determinată, nedeterminată, sezonier sau în calitate de persoană fizică autorizată, scrie Adevarul.

Pentru a putea beneficia de plata alocației copiilor în Germania, este suficient ca un singur părinte să îndeplinească condițiile de mai sus.

În Germania au dreptul la alocație toți copiii care au reședința în acest stat sau în Statele Membre UE/SEE sau Elveția dacă unul dintre părinți desfășoară activitate în Germania.

Alocația se acordă până la 18 ani sau până la 25 ani pentru tinerii care urmează studii liceale sau universitare.

Românii care muncesc în Germania au dreptul la alocație de stat pentru copii, chiar și în cazuri particulare, cum ar fi copiii adoptați, copiii vitregi preluați în gospodării de partenerii de viață, copiii preluați în plasament.

De asemenea, este important să știți că toți copiii cu dizabilități care nu se pot întreține singuri au dreptul la alocație pe termen nelimitat, cu condiția ca înainte de împlinirea vârstei de 25 de ani, dizabilitatea să fie încă existentă.

Totuși, pentru a putea primi alocația pentru pentru copil în Germania, în aceste cazuri expuse mai sus, este nevoie de respectarea unor condiții speciale și va fi necesar să dovediți aceste lucruri cu acte legale.

Cum poți obține alocație pentru copii și din România și din Germania

Se poate lua alocație simultan și din România și din Germania, doar ținând cont de criteriile de mai jos.

În cazul în care copilul primește deja alocație din România, părintele sau solicitantul (dacă este bunica, bunicul, unchiul etc) are dreptul de a primi alocația și de la statul german, cu mențiunea că acesta va primi doar diferența dintre valoarea alocației Germania și valoarea alocației din România.

Citește și: Cine încasează alocația minorului, în cazul unui divorț sau dacă există ordin de restricție

Spre exemplu

-Valoarea alocației din România: 51 EUR (256 lei)

-Valoarea alocației din Germania: 250 EUR

Alocația pe care o va primi solicitantul este:

199 EUR din Germania + 51 EUR din România

Este important să știm că pot primi alocație atât copiii care locuiesc cu părinții în Germania, cât și cei ai căror părinți/ părinte lucrează pe teritoriul Germaniei și plătește taxe, chiar dacă copilul locuiește în România.

Unul dintre părinți lucrează în Germania, iar copilul este în România (Alocație Europeană)

În situația în care copilul a rămas în România cu unul dintre părinți ori ambii părinți sunt plecați la muncă în Germania, iar copilul locuiește în România cu o altă persoană care are grijă de el, legea spune că aceștia pot aplica pentru Alocația Europeană.

Cât sunt alocațiile copiilor din România

Anul acesta, alocațiile decise de guvernul român sunt:

  • 631 de lei – pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, dacă au dizabilități);
  • 256 de lei – pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani, dar și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale);
  • 631 de lei – pentru copiii cu dizabilități, cu vârste între trei și 18 ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te