Cine încasează alocația minorului, în cazul unui divorț sau dacă există ordin de restricție

DE Alexandru Pop | Actualizat: 09.05.2023 - 12:21
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ privind completarea art. 38, din Legea 217/2003, şi modificarea Legii 61/1993, pentru instituirea posibilităţii încasării alocaţiei pentru copii, de către părintele căruia i s-a încredinţat minorul.

SHARE

Actul normativ se referă la situaţia emiterii de către instanţa de judecată a unui ordin de protecţie, în caz de violenţă domestică.

Cine încasează alocaţia pentru copil, la divorţ 

Potrivit legii, persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol, printr-un act de violenţă, din partea unui membru al familiei, poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie.

Instanţa poate dispune, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre următoarele măsuri:

- interdicţia pentru agresor, de a încasa alocaţia de stat pentru copii, şi 

- încuviinţarea încasării acesteia de către părintele/persoana căruia/ căreia i s-a încredinţat copilul, spre creştere şi educare, sau la care s-a stabilit reşedinţa acestuia. 

Citeşte şi: Propunerere: crește alocația pentru copiii aflați în plasament și concediu plătit pentru asistent

Interdicţia se comunică de îndată agenţiei judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială sau a municipiului Bucureşti, după caz, conform Agerrpes.

Alocaţia este încasată de părintele/persoana beneficiar/beneficiară al/a măsurii de protecţie pe durata valabilităţii ordinului de protecţie şi atât timp cât i-a fost încredinţat copilul, sau în situaţia în care copilul are stabilită reşedinţa la acesta/aceasta.

Alocaţia de stat pentru copii se plăteşte unuia dintre părinţi, pe baza acordului acestora sau a convenţiei autentificate de un notar public, cu ocazia divorţului, ori, în caz de neînţelegere, pe baza hotărârii judecătoreşti sau a ordinului de protecţie, emis de instanţa judecătorească, părintelui/persoanei căruia/căreia i s-a încredinţat copilul, spre creştere şi educare, sau la care s-a stabilit reşedinţa copilului.

Citeşte şi: Alocaţia pentru copii crește cu 20% de la 1 ianuarie 2021

Se actualizează şi normele metodologice

Alocaţia este încasată de părintele/persoana beneficiar/beneficiară al/a măsurii de protecţie pe durata valabilităţii ordinului de protecţie şi atât timp cât i-a fost încredinţat copilul sau în situaţia în care copilul are stabilită reşedinţa la acesta/aceasta, prevede legea.

În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare legii, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Guvernul actualizează normele metodologice de aplicare a Legii 61/1993, privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin HG 577/2008, cu modificările ulterioare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te