Cazul doctoriței șpăgare de la Suceava: N-a dat tratament până nu a primit bani. Pacientul a murit

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 26.01.2023 - 11:48
Dr. Anca Dumitrovici Ababneh / Foto: monitorulsv.ro

Anchetatorii au descoperit noi detalii în cazul doctoriței șpăgare de la Spitalului Județean Suceava. Dr. Anca Dumitrovici Ababneh, șefa secției de oncologie, nu a aprobat tratamentul unui bolnav de cancer până nu a primit bani de la familia acestuia. Între timp, omul a murit.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Dr. Anca Dumitrovici Ababneh, șefa secției de oncologie a Spitalului Județean Suceava, a condiționat aprobarea tratamentului unui bolnav de cancer de primirea unei sume de bani de la familia acestuia. După ce a fost comandat, medicamentul a ajuns în două săptămâni, timp în care omul a decedat, arată investigațiile ofițerilor de la Serviciul Județean Anticorupție Suceava, relatează monitorulsv.ro

De asemenea, în cazul unui pacient cu două forme de cancer, Dr. Anca Dumitrovici Ababneh a dublat spaga pentru tratament.

Citește și: Laureații Premiului Nobel cer un tribunal care să judece acuzațiile de crime de război din Ucraina

Investigațiile ofițerilor de la Serviciul Județean Anticorupție în privința medicului-șef al secției Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, dr. Anca Dumitrovici Ababneh, au pornit de la denunțul familiei unui pacient care a murit de cancer și al unui pacient care a reclamat că a primit tratamentul de care avea nevoie doar după ce i-a oferit medicului bani.

Mersul „plicului”, în cazul șefei secției de oncologie a Spitalului Județean Suceava

Un prim denunț a fost înregistrat în martie 2022, conform căruia medicul a pretins și a primit bani pentru prescrierea tratamentului, iar în iunie 2022 a fost al doilea denunț, care reclama faptul că dr. Anca Dumitrovici Ababneh nu ar fi prescris tratamentul recomandat de un alt medic oncolog din Iași, în tratamentul căruia pacientul s-a aflat până la un moment dat. Medicamentul administrat la Suceava, altul decât cel prescris de la Iași, i-ar fi provocat bolnavului agravarea stării de sănătate, ceea ce a dus la întreruperea tratamentului oncologic.

Citește și: Se anunță un an bun în turism. Românii se plâng de facturi, dar încing net-ul în căutare de vacanțe

Din declarațiile martorilor reiese că doctorița chema pacientul la cabinet, dar tot amâna începerea tratamentului, din decembrie 2021 până în martie 2022. Între timp familia pacientului ar fi aflat de la alți bolnavi de cancer pe care i-a întâlnit la spital că pentru a primi tratamentul potrivit pacientul trebuie „să dea plicul”. În aprilie 2022, disperați că tratamentul oncologic nu a fost reluat, martorul i-ar fi promis doctoriței Dumitrovici Ababneh că face un împrumut și vine cu banii, iar imediat a primit spre completare formularul de consimțământ pentru administrarea tratamentului. Medicamentul comandat a venit în aproximativ două săptămâni, dar nu a mai fost cui să-l administreze deoarece pacientul a murit. Din anchetă reiese că pacienții discutau între ei că oferirea unei anumite sume era condiția pentru administrarea tratamentului corespunzător.

De altfel, denunțul făcut de un alt pacient spune același lucru. Din investigațiile efectuate în cadrul anchetei a rezultat că în rândul pacienților care au nevoie de tratament oncologic era de notorietate că medicul Anca Ababneh Dumitrovici aștepta sume de bani pentru prescrierea medicamentelor și facilitarea obținerii de rețete medicale.

Supravegherea audio-video a activităților desfășurate, a convorbirilor din mediul ambiental din zona ambulatoriului de Oncologie și a telefonului doctoriței a început în data de 7 noiembrie 2022 și a fost aprobată până în data de 4 februarie a.c.. Din cercetări a reieșit că, în perioada aprilie 2022-19 ianuarie 2023, doctoriței Anca Ababneh Dumitrovici i s-a făcut promisiunea că va primi o sumă de bani și că în mod repetat a acceptat, a pretins și a primit diferite sume de bani sau alte bunuri (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză etc.) de la pacienți sau de la aparținătorii acestora pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența anti-cancer care trebuiau realizate gratuit.

Din transcrierea înregistrărilor audio-video care documentează cele 64 de acte de primire de bani și alte bunuri, unul iese în evidență prin cinism. Astfel, reiese că în dimineața zilei de 13 decembrie 2022 medicul ar fi pretins și a primit de la un pacient 100 de lei: pacientul respectiv, care suferea de două forme de cancer, a pus în documentele medicale pe care i le-a înmânat doctoriței suma de 50 de lei. Medicul a răsfoit documentele, a găsit banii și i-a dat înapoi spunându-i că are două cancere. Pacientul a pus atunci într-o coală de hârtie împăturită două bancnote de 50 de lei, pe care le-a înmânat medicului, care i-a spus că nu trebuie să se deranjeze, apoi i-a mulțumit. Ultima sumă de bani primită, din seria celor 64 documentate de anchetatori, a fost în după-amiaza zilei în care a fost reținută, când a primit de la aparținătorul unui pacient 200 de lei.

62 de spăgi, în 7 zile

Printre argumentele invocate de procurori pentru arestarea preventivă a doctoriței au fost numărul mare de „atenții” primite – în numai 7 zile au fost 62 de astfel de acte, dar şi faptul că nu a ținut cont că pacienții ei suferă de boli grave, greu de tolerat, iar apelarea la serviciile sale medicale au fost o necesitate și nu un capriciu.

De asemenea, a fost evidențiată atitudinea pasivă pe care a avut-o când pacienții sau aparținătorii i-au depus pe birou bancnote sau plicuri conținând sume de bani. Înregistrările video au arătat că de fiecare dată a acoperit rapid banii sau plicurile primite cu înscrisuri medicale, iar după ce pacienții/aparținătorii părăseau cabinetul le punea în sertarul biroului, de unde le lua la sfârșitul programului.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te