În România există mai multe tipuri de pensii. Cea mai comună este pensia contributivă luată de peste 4.500.000 de români.
Aceasta poate fi de mai multe feluri. La 1 septembrie 2024 au dispărut 2 tipuri de pensie. Trebuie să știți că pensia anticipată și pensia de invaliditate se transformă în pensie pentru limită de vârstă.
Citește și: Dispar 2 tipuri de pensie! Milioane de pensii, recalculate. Care pensionari vor lua bani în plus?
Newswek a scris că procesul este doar la debut și că abi de zilele acestea au început să vină pensiiile pentru limită de vârstă.
Câți ani trebuie să fi fost căsătorit să iei pensie de urmaș? Se pun și anii de concubinaj?
Există o pensie luată de câteva sute de mii de oameni, unii chiar dacă nu sunt pensionari: pensia de urmaș. Pot lua pensie de urmaș copiii sau soțul supraviețuitor. În cazul soțului supraviețuitor, există câteva condiții pentru a lua această pensie.
Citește și: Pensia limită de vârstă poate fi respinsă de Casele de Pensii. Din ce motive pot fi refuzate actele
Prima este să fi căsătorit minim 10 ani. Dacă ai fost căsătorit între 10 și 15 ani se aplică o penalizare.
În cazul căsătoriilor cu durata între zece și 15 ani, valoarea pensiei de urmaș cuvenită soțului supraviețuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Dacă cumplul a fost căsătorit peste 15 ani atunci nu se aplică nicio penalizare. Pentru a primi pensia soțul decedat trebuie să fi fost el însuși la pensie sau să fi avut 65 de ani.
Soțul supraviețuitor poate opta pentru păstrarea pensiei (dacă e pensionar) sau pentru a primi pensia de urmaș.
Când poți lua pensie de urmaș chiar dacă soțul decedat nu e pensionar?
Soțul supraviețuitor poate lua pensie de urmaș și în cazul în care decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, indiferent de durata căsătoriei, dacă:
- nu a împlinit vârsta standard de pensionare;
- NU realizează venituri lunare:
- în baza unui contract individual de muncă;
- în baza unui raport de serviciu;
- în funcţii elective sau ca persoane numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, ca membru cooperator într-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale cărui drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile legii, cu cele ale persoanelor susmenționate.
Detalii AICI
Cât e cuatumul pensiei de urmaș?
Pensia se acordă soțului supraviețuitor în cuantum de 50% din pensia soțului decedat. Soțul supraviețuitor poate opta îmntre pensia sa sau 50% din pensie soțului decedat.
Se acordă 75% din pensia soțului decedat pentru 2 urmaşi;
Se acordă 100% din pensia soțului decedat pentru 3 sau mai mulţi urmaşi.
ATENȚIE Anii de concubinaj NU se pun atunci când socotiți cei 10 ani minim de căsătorie. Nici aniii de logodnă.