Recalcularea pensiilor s-a încheiat în luna august, iar zilele acestea se distribuie deciziile cu pensia recalculată. Urmează, în septembrie, distribuire pensiei recalculată.
Citește și: Un tip de pensie dispare din 1 septembrie. Care pensionari vor fi penalizați și pierd bani?
Citește și: Care pensionari primesc 200 lei în plus la pensie în septembrie? S-a schimbat formula de recalculare
Citește și: În ce ordine se dau pensiile recalculate prin poștă săptămâna viitoare? În ce zile intră pe card?
Citește și: Ministrul muncii spune câte pensii s-au recalculat greșit. Cum își recuperează pensionarii banii?
Casa de Pensii anunță 4 greșeli în recalcularea pensiilor. Cu ce sume au fost păgubiți pensionarii?
În jur de 2.000.000 de pensionari vor primi creșteri de până în 500 de lei, în timp ce 1.000.000 de pensionari vor avea creșteri între 500 și 1.000 de lei. În jur de 800.000 de pensionari NU vor avea pensia mărită după recalculare. Ei vor rămâne cu pensia în plată.
Mulți pensionari se plâng că au fost nedreptățiți la recalculare. Unii dintre ei au publicat decizii de recalculare cu mii de lei mai mici așa cum se vede mia jos.
Acești pensionari vor rămâne cu pensia în plată.
Problema este că ei vor pierde sume uriașe pentru că pensia lor nu va mai fi indexată la 1 ianuarie, cu inflația. Ei vor avea pensia înghețată până când creșterile de pensii de la 1 ianuarie vor acoperi suma de bani pusă de stat pentru ca pensia lor să nu scadă la recalculare.
Casa de Pensii a identificat 4 posibile erori în recalculare. Acesta sunt:
preluarea incorectă a datelor din documentele justificative: Aceasta se poate referi la stagii de cotizare, stagii asimilate, stagii în condiții speciale, venituri (salarii și sporuri), gradele de invaliditate/dizabilitate;
Citește și: În ce județ sunt mai mari probleme cu recalcularea pensiei? Banii trebuie aduși din altă parte
interpretarea eronată a legislației: Aceasta poate duce la erori în determinarea stagiilor contributive/necontributive, a punctajelor, a datelor de referință pentru calculul pensiilor.
certificarea/declararea incorectă a datelor de către angajatori: Informațiile furnizate de angajatori sunt esențiale pentru calculul corect al pensiei;
comunicarea inexactă/lipsa comunicării din partea beneficiarilor: Beneficiarii au obligația de a comunica orice modificare ce poate influența cuantumul pensiei;
calculul eronat al diferențelor dintre pensiile cuvenite și cele încasate: Această eroare poate apărea în cazul recalculărilor și revizuirilor, piotrivit avocatnet.ro
Trei căi pentru dreptate
Pensionarii au 3 căi de atac a pensiilor. Prima este o petiție de reivizuire la Casa de Pensii. A doua ar fi o cale de atac în justiție, la 45 de zile de la primirea deciziei cu pensia recalculată.
În fine, legea poate fi atacată la CCR și poate fi declarată neconstituțională, deci anulată.
Despre toate acestea în LINK de mai jos:
Citește și: Cum poate fi anulată recalcularea pensiilor? De ce contestațiile pensionarilor NU au nicio șansă?
Asta nu-i nedreptatit,ci s-a facut dreptate,pt ca la numarul de puncte pe care le are,nu avea cum sa aiba o asemenea pensie !
Eu am 103 puncte si 6300 lei pensie si asta cu 45 de puncte are 6500 !!?? Cum naiba a ajuns la 3.2 "puncte pensie" cind eu am 3.1??A contribuit la bugetul de pensii cu 43% din cit am contribuit eu si are 103% pensie in comparatie cu mine ! Asta-i corectitudine ??