Ministrul muncii spune câte pensii s-au recalculat greșit. Cum își recuperează pensionarii banii?

DE Alex Darvari | Actualizat: 01.09.2024 - 07:14
Ministrul muncii spune câte pensii s-au recalculat greșit. Cum își recuperează pensionarii banii? - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin
Ministrul muncii spune câte pensii s-au recalculat greșit. Cum își recuperează pensionarii banii? - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Ministrul muncii spune câte pensii s-au recalculat greșit. Cum își recuperează pensionarii banii? vă spunem potrivit noii legi a pensiilor și pe baza declarațiilor oficiale.

SHARE

Numeroși pensionari au reclamat faptul că au erori în modul în care li s-a recalculat pensiile. Ei spun că nu li s-au luat toți anii de contributivitate în calcul, că formula recalculării a fost greșit folosită. Cei mai mulți spun că nu li s-au luat în considerare toate veniturile, mai ales cele nepermanente.

Citește și: În ce ordine se dau pensiile recalculate prin poștă săptămâna viitoare? În ce zile intră pe card?

E drept că pensionarii pensionați înainte de 2011 pot depune adeverințe cu veniturile nepermenente până în martie 2025 pentru ca pensia să le fie recalculată și crescută. 

Citește și: Distribuirea adeverinței cu pensia recalculată, încheiată OFICIAL. Mulți pensionari NU le-au primit

Citește și: Ce DOCUMENTE trebuie să depună pensionarii ca să ia o pensie mai mare în 2025? Statul le-a pierdut

Ministrul muncii spune câte pensii s-au recalculat greșit. Cum își recuperează pensionarii banii?

Ministrul muncii a anunțat numărul exact de pensii care au fost recalculate greșit. Ea spune că doar 1.200 de pensii din 4.800.000 au fost recalculate greșit. Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a dat o altă cifră mult mai mare. 

Baciu a spus că 11.000 de pensionarii au făcut reclamații și 1.100 au avut dreptate. Peste 1.000 au avut câştig de cauză, iar dosarul va fi refăcut. "În general am avut erori la nişte dosare foarte complexe. Care au avut zeci de recalculări. Adică după ieşirea la pensionare, oamenii au mai lucrat încă şi au venit an de an şi au depus recalculări", a declarat Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii.

Cifrele au fost contestate de ministrul muncii.

„Eu vă rog să ne concentrăm pe munca noastră şi să găsiţi înţelegerea pentru noi că, dacă există şi erori, colegii mei spuneau joi că 0,025%, colegii noştri de la Casa Naţională de Pensii Publice, 0,025% din numărul deciziilor de recalculare sunt decizii care au avut erori.

Dacă am avut erori, le îndreptăm. Avem în mod clar stipulat în lege că putem revizui deciziile de recalculare atât din oficiu, cât şi în baza solicitării pensionarului”.

Ce pot face pensionarii care cred că pensiile au fost greșit recalculate

Pensionarii au 3 căi de atac a pensiilor. Prima este o petiție de reivizuire la Casa de Pensii. A doua ar fi o cale de atac în justiție, la 45 de zile de la primirea deciziei cu pensia recalculată.

În fine, legea poate fi atacată la CCR și poate fi declarată neconstituțională, deci anulată

Ministrul muncii și-a apărat legea:

„Noi nu am tăiat pensii, noi nu am îngheţat pensii. Noi nu am criticat pensionarii, din contră, am încercat să-i ascultăm cu atenţie şi să găsim soluţii. Nu ne-am plâns de timpul foarte scurt pe care l-am avut la dispoziţie. Suntem concentraţi pe munca noastră, iar dacă am greşit ceva, pensionarii au angajamentul meu ferm că vom îndrepta. Nu există lucru în viaţă care să nu poată fi îndreptat, cu atât mai mult într-o chestiune de politică publică atât de amplă.

Dacă am greşit ceva, au angajamentul ferm că vom face tot ceea ce ţine de noi, astfel încât să îndreptăm”, a mai afirmat Simona Bucura-Oprescu.

Casa de Pensii a identificat 4 posibile erori în recalculare. Acesta sunt:

preluarea incorectă a datelor din documentele justificative: Aceasta se poate referi la stagii de cotizare, stagii asimilate, stagii în condiții speciale, venituri (salarii și sporuri), gradele de invaliditate/dizabilitate;

interpretarea eronată a legislației: Aceasta poate duce la erori în determinarea stagiilor contributive/necontributive, a punctajelor, a datelor de referință pentru calculul pensiilor.
certificarea/declararea incorectă a datelor de către angajatori: Informațiile furnizate de angajatori sunt esențiale pentru calculul corect al pensiei;

comunicarea inexactă/lipsa comunicării din partea beneficiarilor. Beneficiarii au obligația de a comunica orice modificare ce poate influența cuantumul pensiei;

calculul eronat al diferențelor dintre pensiile cuvenite și cele încasate. Această eroare poate apărea în cazul recalculărilor și revizuirilor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te