Care sunt secretele completării, de către un profesor, a declaraţiei de interese

DE Florin Budescu | Actualizat: 14.02.2024 - 09:57
Care sunt secretele despre cum trebuie completată de un profesor declaraţia de interese - Foto: Pexels/Max Fischer
Care sunt secretele despre cum trebuie completată de un profesor declaraţia de interese - Foto: Pexels/Arthur Krijgsman

Care sunt secretele completării, de către un profesor, a declaraţiei de interese. De la începutul acestei luni, profesorii sunt obligaţi să îşi completeze anual declaraţia proprie de interese.

SHARE

Care sunt secretele completării, de către un profesor, a declaraţiei de interese. De la începutul acestei luni, profesorii sunt obligaţi să îşi completeze anual declaraţia proprie de interese., din care să reiasă că nu fac meditații.

Este vorba despre acele meditaţii pe care până acum mai aveau voie să le facă cu elevii de la clasă, ceea ce năştea un conflict de interese major.

Care sunt secretele despre cum trebuie completată de un profesor declaraţia de interese

Dacă în afara orelor profesorul îşi medita elevul de la clasă, avea tot interesul să-l înveţe mai puţine, pentru a scoate bani din continuarea pregătirii după ore, ceea ce deteriora structura învăţării.

În conformitate cu prevederile din noua lege a Educației, această practică înstăpânită de foarte mulţi ani, în România, nu mai este legal permisă.

Declarația de interese trebuie completată de personalul didactic de predare până pe 31 decembrie a fiecărui an, adică, pentru anul acesta, până pe 31 decembrie 2024.

Citeşte şi: Schimbări majore în educație! Ce trebuie să facă profesorii din această lună? E obligatoriu

Profesorii care sunt angajaţi după 31 decembri depun declaraţia în 5 zile de la momentul angajării.

Ordinul nr. 3.051, din 11 ianuarie 2024, stipulează că "personalul didactic de predare declară în scris, pe propria răspundere, sub sancțiunile prevăzute de Codul penal pentru falsul în declarații, că nu desfășoară activități de pregătire suplimentară contra cost pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat în anul școlar în curs".

Foto: Pexels/Arthur Krijgsman

"Formularul privind declarația de interese este pus la dispoziția personalului didactic de predare, în format electronic, pe pagina de Internet a unității de învățământ preuniversitar sau, la cerere, în format letric, de către responsabilul pentru declarațiile de interese", conform ordinului de ministru.

Citeşte şi: Cînd intră în vigoare, pentru profesori, declaraţiile de interese. Ce riscă aceia care nu le depun

Cadrul didactic încadrat în două sau mai multe unități de învățământ completează o singură declarație de interese, conform unui model-standard, și depune câte un exemplar completat, la fiecare unitate de învățământ.

Registrul declarațiilor de interese se întocmește în formă scrisă și electronică. La data înregistrării declarației în Registrul declarațiilor de interese, responsabilul eliberează deponentului o dovadă de primire, care face parte integrantă din procedură.

Responsabilul primește declarațiile, le scanează și le salvează în folderul „personal-didactic-de-predare/declarații-interese/an/lună_unitatea-de-învățământ“ cu denumirea „nume_prenume“ pentru fiecare deponent.

Responsabilul pentru declarațiile de interese întocmește, până la data de 1 februarie a anului în curs, lista cu personalul didactic de predare care nu a depus în termen și/sau care a depus cu întârziere declarațiile de interese, însoțită de punctele de vedere primite din partea acestuia.

Declarațiile de interese sunt publice, responsabilul de la nivelul unității de învățământ având obligația de a le publica pe site-ul unității de învățământ, anonimizând datele cu caracter personal, cu excepția numelui și prenumelui cadrului didactic.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te