Care sunt profesorii ce nu şi-au luat încă salariile complete, pe luna noiembrie. 70% dintre şcolile din Suceava au calculat corect veniturile profesorilor.
Dar restul de 30% nu au luat în calcul ceva. În județul Suceava, câteva sute de profesori nu au primit și indemnizația de hrană, în ziua de salariu.
Care sunt profesorii ce nu şi-au luat încă salariile complete
Acum, statele de plată de la aceste 30% dintre salarii trebuie refăcute, astfel încât angajații să beneficieze de drepturi, conform legii.
”Din datele centralizate de noi, rezultă că 70% dintre școli au făcut corect plata salariilor angajaților din Învățământ, necalculând și indemnizația de hrană, pentru acele cadre didactice cu venituri mai mari de 8.000 de lei.
Pentru ceilalți, trebuie rectificate statele de plată, ori până la finalul lunii, ori luna viitoare, pentru că legea trebuie aplicată pentru toți la fel. Este vorba de vreo 200 - 300 de angajați, care nu au primit salariile în întregime.
Citeşte şi: Nicolae Ciucă: nu creştem taxe. Ne ţinem de cuvânt şi majorăm salariile profesorilor
Așteptăm directive și de la Guvern, în acest sens, pentru că trebuie găsită o soluție, astfel încât toate salariile să fie plătite corect.
Ne bucură totuși că un procent destul de mare de școli a înțeles cum trebuie aplicată legea, iar colegii noștri au încasat salariile corect”, a explicat prof. Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, conform obiectivdesuceava.ro.
Citeşte şi: Profesorii primesc primă de pensionare mii de lei. Totul, legat de salariul de bază al fiecăruia
La finalul săptămânii trecute, angajații din sistemul de Învățământ au încasat salariile aferente lunii noiembrie, plata personalului din sistem făcându-se cu indemnizația de hrană acordată în baza prevederilor Legii 296/2023.
Acestea prevăd că pentru personalul încadrat, ale cărui salarii lunare nete sunt de peste 8.000 le indemnizația de hrană nu se acordă.
Totuși, la nivel național s-au înregistrat mai multe situații în care unele școli și inspectorate școlare au considerat că, dacă veniturile totale nete încasate de salariat în baza mai multor contracte individuale de muncă depășesc 8.000 lei, salariatul în cauză nu mai beneficiază de indemnizația de hrană.