Care pensionari vor primi pensia recalculată pe card, cu ÎNTÂRZIERE? Ce documente le lipsesc?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 11.09.2024 - 18:34
Care pensionari vor primi pensia recalculată pe card, cu ÎNTÂRZIERE? Ce documente le lipesc? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Care pensionari vor primi pensia recalculată pe card, cu ÎNTÂRZIERE? Ce documente le lipesc? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Recalcularea a venit cu bani mai puțini pentru o parte din pensionarii din România. Autoritățile au anunțat faptul că doar casele de pensii vor putea remedia aceste diferențe de bani.

SHARE

Pensia a ajuns la o parte dintre pensionarii din România, iar în următoarele zile o vor primi și cei care iau banii pe card. 

Citește și: 3 nereguli în recalcularea pensiei. Ce perioade de muncă și care contribuții au fost ignorate?

Noua lege a pensiilor a stabilit faptul că niciun venit nu scade, iar în situația în care în urma recalculării pensionarii au o sumă mai mică trecută pe decizie, ei vor rămâne cu pensia din august în plată.

Autoritățile au anunțat faptul că pensia va fi primită cu întârziere în septembrie deoarece există anumite probleme în sistemul electronic.

Care pensionari vor primi pensia recalculată pe card, cu ÎNTÂRZIERE? Ce documente le lipsesc?

În această situație s-ar regăsi aproximativ 1.000.000 de persoane care nu au beneficiat de niciun leu în urma recalculării.

Mai mult decât atât, pensionarii care încă nu au primit decizia de recalculare vor primi în septembrie valoarea pensiei din august.

Un specialist a tras un semnal de alarmă pensionarilor care pot fi induși în eroarte deoarece vor încasa valoarea pensiei nerecalculate, adică cea din luna august, dar vor primi cuponul de pensie în format nou.

Pensiile recalculate sunt așteptate de pensionari

Surse din cadrul caselor de pensii au declarat pentru Newsweek faptul că pensionarii care au primit o decizie de recalculare cu o sumă mai mică trebuie să aibă puțină răbdare deoarece vor primi și restul banilor.

„Persoanele care au primit aceeași pensie, mai mare fiind cea din august vor primi restul banilor în următoarele zile”, au spus surse din casa de pensii.

Deocamdată nu se știe ce se va întâmpla cu persoanele care au depus cereri de revizuire a deciziilor cu pensia recalculată.

Citește și: Care pensionari NU iau pensie recalculată în septembrie? Vor primi cu câteva sute de lei mai puțin!

Singurul lucru care se știe în prezent este faptul că vor fi informați dacă un calcul a fost făcut greșit sau nu.

„Pensionarii care au depus cerere de revizuire a deciziei de recalculare și formula de calcul aplicată este corectă, reprezentanții caselor de pensii teritoriale au anunțat că pensionarii vor primi prin poștă răspunsul administrativ de confirmare a corectitudinii deciziei”, au mai declarat surse pentru Newsweek. 

Citește și: RECALCULARE Pensii care NU mai cresc în următorii ani pentru 200.000 de pensionari. Ce au muncit?

Dacă există greșeli pe decizii, pensionarii vor primi varianta revizuită în termen de aproximativ o lună.

„În situația în care în urma solicitării de revizuire s-a constatat faptul că decizia este greșită, pensionarii vor primi varianta corectată în termen de 30 de zile de la depunerea cererii”, conform surselor Newsweek. 

„Persoanele care vor să conteste în instanță decizia de recalculare a pensiilor trebuie să știe că termenul este de 45 de zile”.

Pensiile mai cresc în ianuarie 2025

Citește și: Taloane cu pensia recalculată cu erori de sute de lei. Ce au găsit pensionarii când le-au primit

Singura șansa de creștere a pensiei este în luna ianuarie 2025 când are loc indexarea.

Până atunci, pensionarii care consideră că au perioade muncite și care nu se regăsesc pe decizia de recalculare, pot aduce adeverințe de la fostele locuri de muncă. 

Ministrul Muncii a anunțat că un procent de 4,4% dintre pensionari nu vor beneficia nici atunci de o creștere a veniturilor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te