Noi schimbări la legislația pensiilor. Un Ordin publicat recent de către Ministerul Muncii propune o serie de modificări cu privire la situațiile în care pensionarii trebuie să dea înapoi o parte din banii de pensie.
Citește și: Dezinfomare de la șeful Casei de Pensii. Când se vor da pensiile crescute de la Mica Reacalculare?
Sunt patru noi propuneri de restituire a sumelor necuvenite. Două se referă la obligații nerespectate de către pensionar. O alta se referă la stagiul de cotizare declarat de către angajator.
Citește și: Șeful Casei de Pensii anunță o nouă creștere de pensie în luna mai. Banii se dau retroactiv
A patra, însă, pare să pună în cârca pensionarului greșelile Caselor de pensii. Pensionarii care au primit sume de bani în urma calculelor Caselor de pensii trebuie să dea banii înapoi.
Această ultimă prevedere este extrem de ciudată. Asta pentru că Ministrul Muncii, Bucura-Oprescu, a trecut un proiect de lege, anul trecut, care prevedea fix opusul: pensionarii NU mai trebuie să dea banii înapoi dacă pensia le-a fost recalculată greșit de către Casa de Pensii.
Newsweek a scris despre acest subiect în LINK de mai jos:
Citește și: Mai mulți bani la pensie pentru sute de mii de pensionari. Ministrul Muncii face un anunț neașteptat
Care pensionari trebuie să restituie pensia? Ministerul Muncii a dat ordinul
Citește și: Se pregătește o tăiere de pensie între 200 lei și 700 lei. E nevoie de sacrificii. Avertisment dur
Care pensionari trebuie să restituie pensia? Ministerul Muncii a dat ordinul - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Conform Proiectui publicat recent de către Ministerul Muncii, vor fi adăugate patru situații în care pensionarii vor fi nevoiți să restituie sumele primite necuvenit, acestea fiind:
- „neprezentarea pensionarilor de invaliditate la cabinetele de expertiză medicală”
- „nedepunerea de către pensionarii urmași a documentelor prin care se certifică faptul că urmează o formă de învățământ organizată conform legii”
- „obținerea/încasarea unei pensii în baza unui stagiu de cotizare care a fost ulterior rectificat de către angajator”
- „încasarea cu titlu de pensie sau pensie restantă a unor sume necuvenite, în raport cu drepturile stabilite prin decizia de pensionare”, arată și avocatnet.ro
Citește și: O mare bancă anunță „apocalipsa”. Pensiile pot fi înghețate. Ce sume de bani pierd pensionarii?
Vă prezentăm ordinul, mai jos:
Instituțiile nu se înțeleg pe tema restituirii sumelor necuvenite
Unii pensionari au primit o pensie mai mare decât cea cuvenită, din cauza erorilor de calcul de la Casa de Pensii.
Pensionarii aflați în această situație au fost nevoiți să restituie sumele primite în plus. Mulți au mers în instanță.
Citește și: România se apropie de înghețarea pensiei și salariului. Când se poate întâmpla acest cataclism?
În acest context, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a trecut, anul trecut, o lege cu impact pozitiv asupra pensionarilor. Pe 19 octombrie, legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Citește și: Vin banii de la Mica Recalculare. Pensiile cresc cu sume între 100 și 700 de lei în luna mai
Potrivit legii adoptate anul trecut, dacă un pensionar a primit mai mulți bani la pensie pentru că aceasta i-ar fi fost calculată greșit de către Casa de Pensii, pensionarul în cauză nu mai trebuia să dea banii înapoi.
Instanța contrazice legea ministrului Bucura Oprescu
În mod surprinzător, în luna martie a acestui an, Instanța a decis că banii pe care pensionarii i-au încasat în plus la pensie trebuie, totuși, dați înapoi.
Chiar dacă greșeala de calcul a fost făcută de Casa de Pensii, pensionarii care au primit bani în plus la pensie trebuie să îi dea înapoi, a decis instanța de judecată.
Citește și: OFICIAL Sute de mii de pensionari pierd bani la pensie. Ministrul muncii spunea că nu va fi posibil
Acum, chiar Ministerul Muncii este cel care vrea să ia de la pensionari sumele de bani pe care aceștia le-au primit necuvenit în urma calculului pensiei.
Pensionarii trebuie să dea înapoi banii dacă au încasat sume necuvenite cu titlu de pensie sau pensie restantă, dacă acestea nu reflectau drepturile stabilite prin decizia de pensionare, arată Ordinul prezentat mai sus în articol.
Amintim că, anul acesta, pensiile nu au mai fost indexate cu 12%, în urma aprobării Ordonanței Trenuleț. Suma medie pe care a pierdut-o fiecare pensionar la 1 ianuarie este de 331 de lei.
Citește și. Pensie tăiată cu 1.600 de lei pentru un pensionar. De ce i-a șters Casa de Pensii 2 ani de vechime?