Stimulentul de inserție este o sumă lunară acordată de stat, care se adaugă la veniturile persoanelor care se întorc la muncă în timpul sau după perioada de concediu de creștere a copilului.
El se adresează atât mamelor, cât și taților, dar și tutorilor, persoanelor care adoptă copii sau celor care îi au în plasament.
Citește și: Ajutor de la stat pentru firmele care angajează elevi sau studenți. Ce condiții să îndeplinească?
Când să revii din concediul de creștere a copilului, ca să iei 1.500 lei stimulent de inserție
Acest sprijin financiar se acordă până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului (sau 4 ani în cazul unui copil cu dizabilitate), cu scopul de a susține tranziția de la rolul de părinte aflat în concediu la cel de angajat activ.
Salariatele care aleg să rămână în concediul de creștere a copilului până la finalul perioadei legale (2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități) pot beneficia de stimulent de inserție după împlinirea vârstei de 2 ani de către copil.
Citește și: Ajutor de la stat de 2.000 de lei pentru mame. Cum pot fi folosiți banii și când se virează sumele
Dacă salariata revine la muncă începând chiar cu ziua imediat următoare împlinirii vârstei de 2 ani a copilului, aceasta va primi stimulentul de inserție până la împlinirea vârstei de 3 ani. Valoarea stimulentului, în acest caz, este de 650 de lei lunar, scrie legislatiamuncii.ro.
Citește și: 200.000 € ajutor de la stat pentru anumiți români. Cine beneficiază și cum trebuie folosiți banii
Condiții pentru a beneficia de stimulent
Pentru a beneficia de stimulentul de inserție, este necesară îndeplinirea următoarelor condiții:
- Să fii beneficiar al concediului pentru creșterea copilului (până la 2 ani sau 3 ani în cazul copilului cu handicap);
- Să reiei activitatea profesională înainte ca cel mic să împlinească vârsta maximă permisă pentru CCC (2 sau 3 ani);
- Să obții venituri impozabile – fie din salarii, fie din activități independente (PFA, profesii liberale etc.);
- Să depui o cerere de acordare a stimulentului la AJPIS sau la serviciul public de asistență socială din localitatea de domiciliu, în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la revenirea în activitate.
Valoarea stimulentului
Suma lunară variază în funcție de momentul revenirii la muncă:
1.500 lei/lună – pentru părinții care revin la muncă înainte ca bebelușul să împlinească 6 luni (sau 1 an în cazul copilului cu handicap). Această sumă se acordă până la finalul perioadei eligibile (2/3 ani).
650 lei/lună – pentru cei care revin după 6 luni, dar nu mai târziu de împlinirea a 2 ani ai copilului (sau 3 ani la dizabilitate). În unele cazuri, se poate acorda chiar dacă întoarcerea are loc după expirarea CCC, cu condiția de a se încadra în perioada generală de acordare (până la 3/4 ani).
650 lei – pentru salariata care revine la muncă după împlinirea vârstei de 2 ani (respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități). În acest caz, stimulentul se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilități.