Când pot pensionarii să ia primele bilete de tratament din 2024? Casa de Pensii a făcut anunțul

DE Alexandra Lupascu | 07.02.2024 - 15:37
Când pot pensionarii să ia primele bilete de tratament din 2024? Casa de Pensii a făcut anunțul Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Casa Națională de Pensii a transmis data la care pensionarii din toată țara pot beneficia de primele bilete de tratament pe anul 2024 la stațiunile din țară.

SHARE

Un bilet la tartament balnear este cu 600 de lei mai scump decât pensia medie cu tot cu indexarea de la 1 ianuarie 2024. Asta, în condițiile în care sunt mai multe bilete la tratament anul acesta ca anul trecut.

Pentru a veni în sprijinul pensionarilor și al celorlalte categorii de beneficiari care pot solicita bilete de tratament balnear, Casa Națională de Pensii Publice anunță că prima serie de bilete, asigurate în unitățile de tratament din proprietatea CNPP, începe în data de 19 februarie 2024.

Citește și: În ce lună ajung deciziile cu pensiile recalculate la pensionari? Anunțul ministrului Muncii

Biletele, care includ tariful pentru 12 zile de tratament balnear, vor fi repartizate pe maximum 19 serii, pentru un sejur de 16 zile.

Când pot pensionarii să ia primele bilete de tratament din 2024? Casa de Pensii a făcut anunțul

Pot solicita bilete de tratament pensionarii și asigurații sistemului public de pensii, iar un procent de maxim 15% din numărul total al biletelor va fi acordat, gratuit, beneficiarilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu, precum şi persoanelor care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale.

Reamintim că acordarea prestațiilor privind tratamentul balnear se face prin atribuirea de bilete de tratament persoanelor îndreptățite, în limita numărului de locuri asigurate prin unitățile aflate în proprietatea CNPP, precum și a numărului de locuri contractate cu alți operatori economici de profil și a sumelor alocate pentru această prestație prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

La cele 60.420 de locuri se vor adăuga, până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul asigurărilor sociale de stat, bilete de tratament balnear contractate cu alți operatori economici de profil, după încheierea unor contracte subsecvente, în baza unui nou acord cadru.

Citește și: Pensionarii primesc un bilet la tratament pentru partenerul de viață. Care sunt condițiile ?

Numărul biletelor de tratament balnear contractate cu alți operatori economici va fi anunțat, ulterior, prin postarea pe Portalul CNPP.

Cine poate beneficia de bilete de tratament balnear?

Asiguraţii şi pensionarii sistemului public de pensii pot beneficia de tratament balnear, 
în condiţiile legii, după cum urmează:

 a) gratuit - pensionarii de invaliditate, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale;

Citește și: Casa de pensii a anunțat perioadele exacte când pensionarii merg la tratament. 

b) cu suportarea de către beneficiar a unei contribuţii băneşti - asiguraţii sistemului public de pensii şi pensionarii, alţii decât cei prevăzuţi la lit. a).

Numărul biletelor de tratament balnear, inclusiv cele care se acordă gratuit categoriilor de  persoane beneficiare ale prevederilor unor legi cu caracter reparatoriu, precum şi modul de acordare, de distribuire şi de decontare a acestora se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te