Două din decese au fost la căminul pentru vârstnici din Galați, acolo unde directoarea este cercetată penal pentru combaterea zădărnicirii bolilor, iar cel de-al treilea este în București.
Updatăm datele cu cele publicate de ANDPDCA pe site.
În total, sunt 28 de vârstnici infectați cu coronavirus (27 în cămine private și unul într-un cămin aflat în coordonarea DGASPC-urilor), 148 de vârstnici în izolare (146 în cămine private și doi în cămine aflate în coordonarea primăriilor) și trei decese - toate înregistrate în cămine private.
În cazul centrelor rezidențiale pentru persoane adulte cu dizabilități, la nivel național sunt două decese, alte 5 persoane infectate și 55 în izolare. Toate cazurile de deces sau infectare provin din Hunedoara. Din datele disponibile până acum, cel puțin o parte dintre victime au dobândit infecția în mediul spitalicesc unde fuseseră internate pentru alte afecțiuni.
În centrele medico-sociale (bolnavi cronici), aflate acum în coordonarea Ministerului Sănătății, există un deces în rândurile beneficiarilor, apărut în contextul focarului epidemiologic de la Suceava, într-un serviciu public de asistenţă socială.
În ceea ce privește situația copiilor din centrele rezidențiale, sunt 50 de copii aflați în autoizolare, după ce au ieșit afară, iar în centrele pentru victimele violenței domestice, sunt două persoane în izolare.
Totodată, 29 de copii aflați în grija asistenților maternali profesioniști se află și ei în izolare alături de asistenți.
La nivel național, există 641 de locuri disponibile în locuințe temporare de urgență amenajate de DGASPC-uri în toată țara care pot primi în îngrijire copii proveniți din familii afectate de infecția covid-19, la solicitarea acestora (în cazul în care copiii sunt sănătoși și nu s-au găsit alte soluții de îngrijire în familia extinsă). Din aceste 641 de locuri, până acum au fost ocupate 2, în județul Teleorman.
Citește și: Violența domestică în vremea coronavirusului: Peste 100 de apeluri de ajutor, în 15 zile de izolare
Amintim că doi vârstnici de la un cămin din Galați au murit din cauza epidemiei de coronavirus, iar alți 25 sunt în carantină, după ce au fost confirmați cu Covid-19, împreună cu nouă angajați. Virusul ar fi fost adus din Turcia de directoarea căminului, internată, la rândul ei în spital, și cercetată penal pentru combaterea zădărnicii bolilor.
De asemenea, la sfârșitul lunii martie, un cămin pentru vârstnici din Râmnicu Vâlcea a anunțat că se închide, iar cei 72 de oameni ar fi trebuit luați acasă de rude. Trei dintre ei urmau să fie îngrijiți de angajații centrului, pentru că familiile lor erau în străinătate.
În România, în martie anul trecut, erau 353 de cămine pentru vârstnici.
În cea mai recentă ordonanță militară, anunțată joi seară, autoritățile au anunțat că, pe perioada stării de urgență, „se interzice încetarea sau suspendarea activităţii serviciilor sociale de tipul centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, publice şi private, prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.867/2014 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, cu modificările şi completările ulterioare. Aparţinătorii/susţinătorii/reprezentanţii legali ai beneficiarilor serviciilor prevăzute la alin.(1), în baza unei cereri, pot solicita transferul beneficiarilor din centru la domiciliu, sau după caz la reşedinţa aparţinătorilor/susţinătorilor/reprezentanţilor legali dacă îşi asumă, pe propria răspundere, că au condiţii corespunzătoare ocrotirii temporare a acestora”.
Citește mai multe despre măsurile anunțate de ministra Muncii, Violeta Alexandru, în domeniul asistenței sociale, aici:
LIVE VIDEO Ce se întâmplă cu oamenii din grija statului în timpul epidemiei de Covid-19