Indexarea pensiei a fost anulată pentru că guvernul nu a mai găsit bani. Pensiile trebuiau indexate la 1 ianuarie 2025, cu 12%. Încălcând legea, guvernul a ignorat obligativitatea de a crește toate pensiile cu rata inflației.
Banii pentru creșterea pensiei la Mica Recalculare nu sunt în buget. 900.000 pensionari pierd bani?
Ministrul de finanțe, Tzancos Barna, a fost cel mai înverșunat împotriva oricărei indexări a pensiilor spunând că acestea trebuie înghețate pe tot parcursul anului 2025.
Citește și: Care pensionari iau o pensie mult mai mică pentru că nu au primit puncte bonus? CCR a fost sesizat
Fie din ignoranță, fie pentru că li se pregătește o nouă surpriză neplăcută pensionarilor, ministrul de finanțe ignoră mica recalculare. La mica recalculare participă între 800.000 și 1.400.000 de pensionari, neexistând o cifră exactă.
Newsweek a scris că, în medie, vor fi creșteri de pensie între 300 și 500 de lei, mai mici ca la marea recalculare. Un calcul al Newsweek România arată că e nevoie de 100.000.000 euro pe lună pentru plata acestor creșteri de pensie de la mica recalculare. Cu toate acestea, ministrul de Finanțe insistă că anul acesta nu va exista nicio creștere, pensiile fiind înghețate.
Consiliul Fiscal, un organism extrem de important, confirmă că banii necesari pentru creșterea pensiilor la Mica Recalculare nu sunt prevăzuți în buget:
„Trebuie notat că nivelul prevăzut pentru cheltuielile de asistență socială în anul 2025 include anualizarea impactului recalculării pensiilor.
Astfel, ajustând punctul de plecare al cheltuielilor de asistență socială (execuția înregistrată în anul 2024) cu impactul anualizat al recalculării pensiilor, se constată că s-a prevăzut înghețarea cheltuielilor de asistență socială în anul 2025. Această constatare este confirmată de bugetul general consolidat adoptat pentru anul curent”, se arată în documentul numit „Notă privind Planul bugetar-structural pe termen mediu” elaborat de Consiliul Fiscal.
Orice creștere de pensie pune în pericol bugetul
Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a avertizat, zilele trecute, că orice derapaj de la cheltuielile bugetare e un pericol pentru România. El a dat exemplu negativ creșterea pensiilor de la Marea recalculare de anul trecut.
„Dacă se consideră impactul anualizat al recalculării pensiilor, deficitul bugetar în 2024 l-a depășit pe cel din anul Pandemiei (din 2020) - când a fost 9,2% din PIB! Aceasta denotă execuții bugetare presărate cu imprudențe de construire a bugetelor și derapaje considerabile, subestimarea necesității de consolidare fiscală”, se spune în introducerea semnată de academicianul Daniel Dăianu.
La mica recalculare participă toți pensionarii care au muncit înainte de 2001 și au avut venituri nepermanente. Ei au depus adeverințe cu aceste venituri, iar Casele de pensii recalculează pensiile.
Citește și: Pensiile crescute la Mica Recalculare, virate cu 2 luni întârziere. Câți bani pierd pensionarii?
Mica Recalculare trebuia să se termine în martie. Din informațiile Newsweek nicio pensie nu a fost recalculată. Casele de Pensii nu au primit softul pentru mica recalculare.
Cel mai probabil banii de la mica recalculare vor fi dați pensionarilor din luna iunie. Asta, dacă se vor găsi bani la buget.