UPDATE „Apărătorul” persoanelor cu dizabilități câștigă peste 8.000 de lei pe lună

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 30.08.2019 - 21:30
Florinel Butnaru, într-o emisiune la TV Etalon. Sursa: Captură YouTube
Florinel Butnaru, într-o emisiune la TV Etalon. Sursa: Captură YouTube

UPDATE. Deși nu apare public nici pe site-ul instituției pe care o conduce, nici pe site-ul ANI, declarația lui Florinel Butnaru pentru 2019 se găsește, bine dosită, pe site-ul Senatului.

SHARE

Astfel, potrivit acestei declarații de avere, depusă în iunie 2019, Florinel Butnaru a câștigat, în 2018, ca șef al Consiliului de Monitorizare, 105.366 lei, ceea ce înseamnă aproximativ 8.780 de lei pe lună.

În declarația de interese, Florinel Butnaru și-a trecut: „vicepreședinte Organizația PSD Sector 4 București - suspendat temporar”. Cu toate acestea, reamintim că, potrivit Legii 8/2016, după care funcționează Consiliul de Monitorizare, membrii săi trebuie să fie independenți. 

Pentru că știe că, potrivit legii, ar trebui să fie independent, Butnaru și-a trecut în declarația de avere că este „suspendat”. Sursa: Declarația de interese din 2019

Salariul pe care îl câștigă Florinel Butnaru la Consiliul de Monitorizare. Sursa: Declarația de avere din 2019

Primul raport de activitate al Consiliului, din 2018, conținea rapoarte de monitorizare incomplete, cu fraze la indigo și fără nicio referire la cele 1.260 de decese ale persoanelor cu dizabilități, survenite din decembrie 2017 până în august 2018 în sistemul de protecție, potrivit datelor CRJ.

Atunci, Butnaru explica reporterului Newsweek România că raportul instituției conține doar recomandări pentru remedierea problemelor, iar decesele nu sunt remedieri, deci nu sunt cuprinse în bilanțul pe 2018.

Anul acesta, potrivit informațiilor publicate pe site-ul instituției, Consiliul și experții independenți ale căror nume și CV-uri sunt ținute secrete au efectuat 27 de vizite de monitorizare.

Rapoartele sunt aproape identice, unele nedatate, iar din toate lipsește fix vocea celor pe care Consiliul îi reprezintă: persoanele cu dizabilități din grija statului.

În 2019, instituția a primit un buget de 8,96 milioane de lei.

---

Florinel Butnaru, vicepreședinte al PSD Sector 4 și șeful Consiliului de Monitorizare (CM), instituția care ar trebui să vegheze la respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități din centre, își ține averea la secret.

Ultimele declarații de avere și de interese ale lui Florinel Butnaru au fost încărcate pe site-ul Agenției Naționale de Integritate (ANI) în 2018, iar pe site-ul Consiliului de Monitorizare nu există.

Totodată, când Newsweek România a solicitat Consiliului de Monitorizare să trimită declarațiile de avere și de interese ale președintelui CM pentru anul 2019, răspunsul primit a fost că solicitarea nu se încadrează în prevederile Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public. În 2018, Florinel Butnaru a țipat la reporterii Newsweek România, când a fost întrebat ce salariu are și câți angajați are în subordine.

 

În declarațiile de avere și de interese depuse în ianuarie 2018, Butnaru a specificat că, în calitate de consilier la Direcția Transporturi din Senat, în 2017, a câștigat 53.704 lei.

Contra legii: Florinel Butnaru, independent în PSD

Florinel Butnaru este în continuare vicepreședinte al organizației PSD Sector 4, deși în legea care reglementează activitatea instituției publice pe care o conduce este specificat că personalul instituției trebuie să fie independent. Informația privind apartenența la PSD apare în ultima declarație de interese publicată pe site-ul ANI, din ianuarie 2018, și prima în care și-a trecut funcția de președinte la Consiliul de Monitorizare.

Legea 8/2016, care reglementează activitatea Consiliului de Monitorizare a implementării Convenției ONU pentru persoanele cu dizabilități precizează, la articolul 4: „Pentru realizarea scopului său, Consiliul de monitorizare îndeplineşte următoarele atribuţii, cu respectarea principiilor legalităţii, respectării demnităţii persoanelor, nediscriminării, egalităţii de şanse, precum şi ale independenţei funcţionale şi a personalului, imparţialităţii şi obiectivităţii”.

Despre apartenența sa la PSD, Florinel Butnaru declara reporterului Newsweek România, în februarie anul trecut, că activitatea în PSD este „suspendată”, deși încă era membru de partid.

„Eu, în momentul acesta, mai fac parte din PSD, dar activitatea este suspendată, deci nu am mai avut activitate... că am avut multă treabă aici (la Consiliu, n.red.). Știți că eu am trecut de la PP-DD la PSD când eram parlamentar“, spunea șeful Consiliului de Monitorizare, pentru Newsweek România.

Declarația de interese a lui Florinel Butnaru, din anul 2018, pe site-ul ANI.

Citește și: Consiliul de Monitorizare, o palmă peste obrazul oamenilor cu dizabilități 

Independența membrilor Consiliului de Monitorizare se regăsește chiar în expunerea de motive prin care se cerea adoptarea Legii 8/2016: „Acest mecanism să fie organizat și să funcționeze în conformitate cu principiile referitote la statutul și funcționarea instituțților naționale pentru protecție și - i.e. criteriile independenței și imparțialității acestor instituții consecrate prin Principiile ONU de la Paris (…)”.

Principiile ONU de la Paris prevăd: „Instituția națională trebuie să dispună de o infrastructură care să permită buna desfășurare a activităților sale, și în special de finanțare adecvată. Scopul acestei finanțări ar trebui să fie acela de a asigura personal și sediu propriu instituției naționale, pentru a fi independentă de Guvern și a nu fi supusă controlului financiar care ar putea afecta independența acesteia. Pentru a asigura un mandat stabil pentru membrii instituției naționale, fără de care nu poate exista o independență reală, numirea acestora se efectuează printr-un act oficial care stabilește durata specifică a mandatului. Acest mandat poate fi reînnoit, cu condiția să fie asigurat pluralismul în rândul membrilor instituției”. 

Inginer auto cu responsabilități de drepturile omului

Florinel Butnaru (59 de ani) a migrat de la PP-DD la PSD în 7 octombrie 2013, pe vremea când era senator. Din 22 octombrie 2013, a devenit vicepreședinte al Comisiei pentru drepturile omului, poziție din care a încercat, în 2016, să ocupe funcția de președinte al Consiliului de Monitorizare. La reclamația mai multor ONG-uri, care au acuzat un conflict de interese, Comisia fiind cea care selecta candidații, a renunțat.

În legea care reglementează activitatea Consiliului, se stipulează că președinte poate fi o persoană cu „expertiză în domeniul drepturilor omului, în mod special în materia drepturilor persoanelor cu dizabilități“. Butnaru, al cărui CV nu se mai găsește nici pe site-ul Parlamentului, nici pe site-ul Consiliului de Monitorizare, a absolvit mai multe facultăți cu profil de management, automobile rutiere și ingineria transporturilor, iar înainte să devină parlamentar a fost șef al Autorității Rutiere Vâlcea.

A mai ocupat și funcția de președinte al Comisiei Centrale a PSD pentru Persoanele cu Dizabilități.

În cea mai recentă tragedie, de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, Butnaru și Consiliul de Monitorizare nu au făcut nici un fel de precizare că ar lua vreo măsură, deși fuseseră anunțați despre decesele petrecute în spital, în anii trecuți. Florinel Butnaru nu a răspuns apelurilor repetate ale reporterului Newsweek România. 

Citește și: Crimele de la Săpoca, o tragedie anunțată

Anul trecut, Coaliția PSD-ALDE a încercat să modifice Legea 8/2016, care reglementează funcționarea Consiliului de Monitorizare a implementării Convenției Persoanelor cu Dizabilități. Între modificări, figura și că președintele și vicepreședintele pot ocupa în continuare funcții în instituție, după ce le-a expirat mandatul, fără să susțină un concurs. Curtea Constituțională a considerat atunci că modificarea este neconstituțională.

Citiți despre toate modificările pe care le voia anul trecut PSD aici: CEL MAI CITIT ARTICOL SOCIAL PSD a dat liber la abuzuri în centrele pentru persoane cu dizabilități

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te