Anunț de ultimă oră pentru cuplurile care vor să facă fertilizare in vitro cu finanțare în 2025

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 22.10.2024 - 14:53
Anunț de ultimă oră pentru cuplurile care vor să facă fertilizare in vitro cu finanțare în 2025 Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
Anunț de ultimă oră pentru cuplurile care vor să facă fertilizare in vitro cu finanțare în 2025 Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Anunț de ultimă oră pentru cuplurile care vor să facă fertilizare in vitro cu finanțare în 2025. Ministerul Familiei le oferă o speranță cuplurilor care nu pot face copii și anul viitor.

SHARE

Programul de susținere a natalității, în cadrul căruia cuplurile și persoanele singure pot solicita vouchere în valoare de 15.000 de lei pentru proceduri de fertilizare, se va desfășura și în 2025, potrivit unui proiect de hotărâre inițiat de Ministerul Familiei.

Numărul de beneficiari ai ajutorul financiar va fi, în 2025, de cel mult 10.000.

De curând a fost publicat un document care stabilește că începând cu 1 ianuarie 2025, se acordă sprijin financiar pentru maximum 10.000 de beneficiari ai Programului, pentru efectuarea, pe teritoriul României, a procedurilor medicale de specialitate recomandate, în condițiile legii.

Anunț de ultimă oră pentru cuplurile care vor să facă fertilizare in vitro cu finanțare în 2025

Așadar, în 2025, numărul maxim de beneficiari ai programului de susținere a natalității este de 10.000, care este și limita de beneficiari stabilită pentru acest an, conform avocanet.

Potrivit regulilor programului pentru creșterea natalității, cuprinse în HG 1.103/2022, acesta vizează cuplurile și femeile infertile cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani cărora li s-a diagnosticat o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală.

Citește și: Pentru ce tip de vehicul poți primi 20.000 de euro prin Programul RABLA? Care sunt condițiile?

Această afecțiune trebuie constatată de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie, cu competență în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană asistată medical.

FIV pentru cuplurile infertile

Ajutorul financiar de la stat este în valoare de 15.000 de lei, beneficiarii primind, de fapt, două vouchere înmânate în același timp, unul cu suma de 5.000 de lei, aferent tratamentului medicamentos, și unul în valoare de 10.000 de lei, utilizabil pentru procedurile medicale specifice.

În acest an, regulile programului pentru creșterea natalității au suferit câteva modificări, una dintre ele permițând acum mai multor cupluri să ceară banii pentru proceduri de fertilizare. Mai precis, acum pot beneficia de acest ajutor financiar și cuplurile formate dintr-un cetățean străin și unul român, nu doar cuplurile formate din cetățeni români, ca înainte.

Citește și: Ce credit ipotecar îți poți lua cu 5.000 lei salariu? Abia îți ajunge de o garsonieră

După cum apare în nota de fundamentare a măsurii, “programul social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii pentru anul 2025 este esențial în contextul demografic dificil cu care se confruntă România.

Scăderea natalității și îmbătrânirea populației sunt provocări majore ce afectează nu doar structura demografică a țării, ci și stabilitatea economică și socială pe termen lung.

Programul nu reprezintă doar o soluție pentru familiile care se confruntă cu infertilitatea, ci și o intervenție strategică la nivel național pentru susținerea natalității. Acest sprijin contribuie la încurajarea tinerilor și nu numai, de a-și întemeia sau extinde familia”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te