Angajatorii ”ocolesc” candidații de peste 40 de ani. ”Nu includeți experiența mai veche de 15 ani”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 03.10.2023 - 18:46
Persoanele cu vârste de peste 40 de ani sunt ”ocolite” la interviuri Foto: Pixabay.com (imagine cu rol ilustrativ)

De cele mai multe ori candidații cu vârste de peste 30-40 de ani sunt ocoliți de unii angajatori. De fapt există ceva în CV ce îi face să se gândească de două ori înainte de a-i chema pe acești oameni la un interviu. Azi vă spunem câteva ”secrete” care vă ajută să obțineți jobul.

SHARE

Angajatorii pot folosi expresii în CV-ul vostru pentru a discrimina pe nedrept candidații în funcție de vârstă. Deși acest tip de descriminare este ilegal practica este totuși des întâlnită. 

Un studiu publicat de ederal Reserve Bank din San Francisco a constatat că adulții în vârstă, în special cei cu vârsta de 65 de ani și peste, au fost angajați mai rar după interviurile de angajare decât omologii lor mai tineri.

Angajatorii ”ocolesc” candidații de peste 40 de ani. Cum să îți faci CV-ul pentru a evita excluderea

În timp ce discriminarea în funcție de vârstă este un fenomen cunoscut, în multe cazuri această practică trece neobservată. Victimele discriminării în funcție de vârstă pot fi nesigure dacă ceea ce se confruntă se clasifică sau nu drept discriminare, iar oficialii de angajare pot să nu fie conștienți de părtinirile lor implicite împotriva lucrătorilor în vârstă. Acest lucru face cu atât mai dificil să vă adresați și să vă protejați împotriva discriminării în funcție de vârstă .

Marc Cenedella, un expert în CV-uri cu peste 20 de ani de experiență și fondator Leet CV, a împărtășit câteva sfaturi cu CNBC Make It despre modul în care solicitanții de locuri de muncă pot evita capcanele care te-ar putea face mai vulnerabil la discriminarea în funcție de vârstă în procesele de angajare.

”Semnale roșii” comune ale CV-ului

Alegerile pe care le faci în CV-ul tău ar putea să funcționeze din neatenție împotriva ta. Majoritatea ”boomerilor” și angajaților din Generația-X doresc adesea să includă un număr de telefon în CV-ul lor, despre care Cenedella spune că tinde să fie o ofertă implicită a vârstei lor.

De asemenea, este esențial să nu includeți nimic în CV-ul dvs. de mai mult de 15 ani în urmă. „Lucrurile pe care le-ai făcut acum 20 de ani, oricât de mult ți-a plăcut, pur și simplu nu sunt relevante pentru motivul pentru care vei obține un loc de muncă în 2024”, spune Cenedella.

Citește și: Locuri de muncă în România plătite cu aproape 2.000 de €/lunar. Angajații primesc și un apartament

„Ceea ce vă recomandăm să faceți este să o rezumați în câteva cuvinte în baza experienței anterioare.”

Cenedella spune, de asemenea, să omiteți înscrierea la facultate dacă ați absolvit înainte de anul 2000 și să rămâneți cu conturile Yahoo sau Gmail atunci când vă dați e-mailul. „E-mailurile AOL.com și Hotmail arată că s-ar putea să nu ții pasul cu vremurile.” 

Același lucru este valabil și atunci când sunteți în proces de stabilire a unui interviu online cu cineva; Este mult mai bine să rămâneți la platforme de comunicare online mai noi, cum ar fi Zoom, decât la omologii lor mai vechi, cum ar fi Skype, spune Cenedella.

Citește și: Țara unde asistenții medicali din România sunt primiți și fără să știe limba. 4.000 € și cazare

La ce să fii atent la un interviu

„Ceea ce oamenii se tem atunci când angajează pe cineva cu 30-40 de ani de experiență este că nu vor fi antrenabili”, spune experta. „Deci este util dacă poți folosi în exemplele tale (la interviu) un moment în care ai învățat ceva de la un coleg, în special de la un coleg mai tânăr.”

Acest lucru vă poate ajuta să demonstrați că lucrați bine cu oameni care sunt mai tineri decât dvs. și că sunteți deschis să învățați lucruri de la colegii mai tineri, spune Cenedella. De asemenea, ar trebui să evidențiați orice moment din cariera dvs. în care v-ați educat colegii cu privire la tehnologia modernă. 

În general, este, de asemenea, mult mai bine să vă evidențiați expertiza în tehnologiile moderne care au fost populare în ultimii 5 ani și să evitați să vorbiți despre realizările dvs. în software-ul și platformele tehnologice vechi.

„A menționa o tehnologie veche de 20 de ani pe care nimeni nu o folosește ar putea indica faptul că vei fi rezistent la schimbare”, spune Cenedella. „Este un exemplu clasic al modului în care cineva se poate împușca în picior în timpul unui interviu de angajare.”

Citește și: Țara unde românii pot primi peste 5.000 €/lună plus bonusuri. Cazare și transport, asigurate

Cu toate acestea, o modalitate prin care puteți menționa tehnologiile vechi la interviurile de angajare este prin evidențierea tiparelor pe care le-ați observat în utilizarea lor care ar putea fi aplicabile noilor tehnologii. De exemplu, dacă se așteaptă să învățați un nou limbaj de codare și aveți experiență în limbi mai vechi, evidențierea tiparelor comune pe care le-ați văzut folosind aceste limbi poate indica faptul că ați învăța mai rapid decât angajatul mediu. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te