Cum a ajuns alocația pentru copii de patru ori mai mare în Polonia față de România

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.05.2023 - 13:06
Copiii fac activități în aer liber Foto: pexels.com (imagine cu rol descriptiv)

Alocațiile copiilor din Polonia cresc până la aproape 200 de dolari. În România, cei care au trecut de vârsta de 2 ani primesc puțin peste 200 de lei. Guvernul de la București anuțase că majorează aceste sume cu rata inflației.

SHARE

Alocațiile copiilor din Polonia cresc până la aproape 200 de dolari, a anunțat Guvernul de la Varșovia. Măsura este luată în cadrul unui program de sprijin numit „Family 500 plus”.

În România, cei care au trecut de vârsta de 2 ani primesc puțin peste 200 de lei. 

Diferențe majore între copiii din două țări vecine. Polonia va da alocații de 200 de dolari, România, de 200 de lei

Guvernul polonez va majora plățile lunare de alocații pentru copii la 800 de zloți (193,13 dolari) per copil de la 500 de zloți (120 de dolari n.r.) de la începutul lui 2024, a declarat duminică liderul Partidului Lege și Justiție, Jaroslaw Kaczynski, scrie Reuters.

Conform cursului valutar, 1 USD = 4,1422 zloți.

Programul de sprijin pentru familie numit „Family 500 plus” este un proiect emblematic al partidului Lege și Justiție (PiS), care a fost introdus în 2016.

„... din noul an, 500 de plus vor fi 800 de plus”, a spus Kaczynski într-o convenție înainte de alegerile parlamentare din această toamnă.

Printre alte măsuri menite să reducă costul vieții, Kaczynski a spus că medicamentele vor fi disponibile gratuit pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani și sub 18 ani, iar guvernul va elimina taxele pe autostrăzile naționale deținute de stat.

Alocațiile pentru copii costă în prezent bugetul de stat peste 40 de miliarde de zloți pe an. Liderul PiS nu a spus cât ar costa creșterea beneficiilor, dar și-a exprimat încrederea că nu va alimenta inflația.

Citește și: În luna martie statul a plătit alocații pentru copii în valoare de 1,082 miliarde de lei

„Sperăm că inflația va fi scăzută în noul an, așa că această nouă injecție financiară nu va mai amenința o revenire la tendințele inflaționiste – am luat în considerare acest lucru”, a spus Kaczyński.

Inflația a scăzut la 14,7% în aprilie, de la 16,1% în martie, iar banca centrală a Poloniei se așteaptă să fie de o singură cifră până la sfârșitul anului.

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a scris pe Twitter că guvernul se va ocupa de propunerile anunțate la convenția electorală la următoarea întâlnire.

Următoarea convenție electorală a partidului Lege și Justiție va avea loc în iunie.

Copiii din România iau alocații de 56 de dolari

De la 1 ianuarie 2023, alocația pentru copii cu vârsta până la 2 ani constituie 631 de lei sau echivalentul a 139 USD. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani alocația este de 256 de lei sau echivalentul a 56 de dolari.

Alocațiile pentru copiii din România sunt: 

-631 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

-256 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale;

-631 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Citește și: Alocațiile copiilor ar urma să fie dublate. Când se va întâmpla și de cine depinde

Ce acte sunt necesare pentru alocația de stat pentru copii

Potrivit Ministerului Muncii, pentru alocația de stat trebuie depuse mai multe acte la Direcțiile de Asistență Socială și Protecție a Copilului:

-cerere tip cerere pentru acordarea alocatiei de stat pentru copii;

-copie CI/BI părinţi – 1 copie pentru mamă şi 1 copie pentru tată;

-copie si original – certificat de naştere copil;

-copie si original – livret de familie- actualizat (se trece copilul în livretul de familie la Oficiul de Stare Civilă) sau certificat de casatorie;

-copie hotărâre de încredinţare, dacă este cazul;

-copie hotărâre de adopţie, dacă este cazul;

-copie acte reşedinţă, în cazul în care unul dintre părinti sau ambii are/au reşedinţa într-una dintre tările U.E;

-extras de cont pe numele titularului, dacă alocaţia se va vira într-un cont bancar.

Alocaţia de stat pentru copii prevăzută de Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă tuturor copiilor în vârstă de până la 18 ani, cetăţeni români, fără discriminare, precum şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.

Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii şi copiii cetăţenilor străini, precum şi ai persoanelor fără cetăţenie rezidenţi/rezidente în România, în condiţiile legii, dacă locuiesc împreună cu părinţii.

Cererile pentru stabilirea alocaţiei de stat pentru copii şi actele din care rezultă îndeplinirea condiţiilor legale de acordare a acestui drept se depun şi se înregistrează la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti, pe a cărei/cărui/căror rază teritorială îşi au domiciliul sau reşedinţa, după caz, reprezentanţii legali ai copiilor.

Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte, prin decizie a directorului executiv   al agentiilor judetene de prestatii sociale, începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii, conform dasp.ro.

În luna martie, 3.6 milioane de copii au primit alocație de la stat, condform rapoartelor Ministerului Muncii. Iar Aceste ajutoare au costat statul român peste 1 mld de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te