Adopția cu televizorul. Cazul Sorina Săcărin, de la scandal la succes. Manipulările din acest caz

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 26.07.2020 - 11:10
Sorina era un copil greu adoptabil, 
fusese respinsă de 122 de ori din cauza etniei 
și pentru că trecuse de trei ani

Cel mai cunoscut caz de adopție din România ultimilor ani este al Sorinei Săcărin, o fetiță pe atunci de opt ani, crescută în Baia de Aramă de o asistentă maternală și adoptată de o familie de români stabilită în America.

SHARE

În vara lui 2019, adopția definitivă pronunțată de judecători era aprig contestată de opinia publică, de televiziunile apropiate Puterii de atunci, Coaliția PSD-ALDE, dar și de procurorul general interimar al vremii, Bogdan Licu, care a depus chiar și o cerere de revizuire a adopției. Cazul Sorinei a fost folosit de politicieni să acuze o „republică a procurorilor“ care smulg copiii români și-i dau „străinilor“.

Realitatea arăta, însă, diferit: rapoartele medicale despre starea fetiței indicau că fusese malnutrită și ajunsese la spital cu pneumonie, iar între recomandările făcute de doctori erau respectarea regulilor de igienă și urmarea unui regim alimentar bogat în elemente nutritive.

Sorina era un copil greu adoptabil, fusese respinsă de 122 de ori, din cauza etniei și pentru că trecuse de trei ani, vârsta până la care adopția are cele mai multe șanse în România.

Un an mai târziu, Sorina Săcărin trăiește în SUA alături de familia ei, ia lecții de pian și încearcă să-și convingă mama să mai ia un iepure și o pisică.

„Sorina a devenit imediat o parte din familie. S-a adaptat imediat la noua ei viață, unde a înțeles cât de important este să ai încredere în tine, să îți propui să realizezi ceva și să faci tot ce poți pentru a îndeplini ce ți-ai propus. Este fericită și înflorește văzând cu ochii.

I s-a schimbat lumina din priviri, este încrezătoare, curajoasă și știe că, orice încearcă să realizeze, noi suntem aici să o susținem. Este pasionată de instrumente muzicale, merge la o școală de muzică, cântă la pian, a terminat nivelul de începători și deja lucrează la nivelul 1.

Practică zilnic și citește cântece noi după note. Pentru că Ava, fetița noastră cea mare, cânta la violoncel în orchestra școlii, Sorina a dorit să învețe și ea un instrument, ca să poată intra în orchestră, așa că, din decembrie, ia și lecții de vioară.

_________________

Citește și:

(Ne)adoptabil. De ce nu-și găsesc o casă 49.000 de copii

Explicații de la Protecția Copilului: De ce n-au un „acasă“ copiii din sistemul de protecție

_________________

Suntem mândri de ea, a învățat engleză foarte repede. Sorina nu doar că s-a adaptat într-un an, a înflorit pur și simplu“, a povestit mama Sorinei, Ramona Săcărin, într-un interviu pentru Newsweek România, la un an de la calvarul prin care a trecut micuța până la plecarea din România.

„Sorina este mândră că o cheamă ca pe noi. Este bucuroasă când lumea îi spune că seamănă cu soțul meu, cu tatăl ei, și că face parte dintr-o familie mare, stabilă, unită și fericită“, a mai spus Ramona Săcărin.

Asistenta maternală Mariana Șărămăt, care a rămas și fără atestatul AMP după ce a refuzat să o predea pe fetiță părinților ei, pe motiv că ea însăși voia să adopte copila – dar nu-și luase certificatul de părinte adoptator -  îi spusese Sorinei că va fi traficată pentru organe de noii ei părinți, conform unor rapoarte ale Poliției.

Pe Facebook, încă mai sunt grupuri „Uniți pentru Sorina“, în care se răspândesc teorii ale conspirației privind soarta fetiței.

2017

➤ 3.257 de copii adoptabili, din care 2.362 greu adoptabili
(respinși la adopție de mai multe ori, care au frați în sistem, dizabilități sau sunt de etnie romă);

➤ 2.651 de familii adoptatoare național;

➤ 29
 de familii adoptatoare internațional (români stabiliți în străinătate);

➤ 1.280 de adopţii încheiate  (1.251 interne și 29 internaționale);

2018

➤ 3.123 de copii adoptabili, din care 2.508 greu adoptabili;

➤ 2.335 de familii adoptatoare național;

➤ 57 de familii adoptatoare internațional;

➤ 1.263 de adopţii încheiate (1.222 interne și 41 internaționale);

2019

➤ 3.272 de copii adoptabili, din care 2.672 greu adoptabili;

➤ 2.369 de familii adoptatoare național;

➤ 60 de familii adoptatoare internațional;

➤ 1.286 de adopţii încheiate (1.264 interne și 22 internaționale);

➤ 50.401 copii în sistemul de protecţie specială, la sfârșitul lunii decembrie 2019.

SURSA: ANDPDCA

_________________

Citește și:

(Ne)adoptabil. De ce nu-și găsesc o casă 49.000 de copii

Explicații de la Protecția Copilului: De ce n-au un „acasă“ copiii din sistemul de protecție

_________________

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.