Un număr de 4.700.000 de pensionari sunt în România.
Citește și: Ce bănci au virat, deja, pensia pe card. La ce oră primesc banii ceilalți pensionari? Anunț oficial
Pensia medie în România este de 2.740 de lei.
Citește și: Surprize neplăcute la Recalculare. Pensie mai mică cu 1500 lei după 35 ani munciți la grupe de muncă
Cele mai multe pensii sunt pentru limită de vârstă. Vorbim de un număr de 3.750.000 de pensii, în medie de 3.100 de lei.
910.000 pensionari iau 530 lei în plus la pensie, pentru care nu au cotizat. Din ce județe sunt ?
Pensie anticipată parțială au luat 90.679 de persoane, pensia medie fiind de 2.737 de lei.
România a instaurat și o pensie minimă. Ea se numește și indemnizația socială. În acest moment, indemnizație socială sau pensie minimă primesc un număr forate mare de pensionari.
914.000 de pensionari iau pensia minimă sau indemnizația socială.
Începând cu data de 1 aprilie 2009, s-a instituit pensia socială minimă garantată, ca măsură de reducere a sărăciei şi de îmbunătăţire a standardului de viaţă al populaţiei, acordată pensionarilor sistemului public de pensii, cu domiciliul în România:
indiferent de categoria de pensie de care beneficiază (pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată, pensie de invaliditate sau pensie de urmaș);
indiferent de data înscrierii la pensie;
cuantumul însumat al veniturilor din pensii (atât din sistemul public de pensii, cât și din alte sisteme neintegrate acestuia) și din alte drepturi, stabilite și plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, este sub nivelul stabilit prin lege. Detalii AICI
Cum iei bani la pensie, pentru care nu ai cotizat?
Pensia minimă sau indemnizația socială este de 1.281. Orice pensie mai mică de 1.281 de lei se rotunjește până la această sumă de către stat.
Ca să iei pensia minimă trebuie să fi cotizat minim 15 ani.
Citește și: Pensia limită de vârstă poate fi respinsă de Casele de Pensii. Din ce motive pot fi refuzate actele
În acest moment, statul contribuie, în medie, cu 531 de lei la 914.000 de pensii minime.
Cele mai mari contribuții la pensie ale statului au fost înregistrate în judeţele: Maramureş (de 619 lei), Hunedoara (599 lei), Bistriţa-Năsăud (592 lei), Cluj (589 lei) şi Prahova (589 lei).
Ca exemplu, dacă un pensionar ia o pensie de 700 de lei pe baza contribuțiilor la sistemul social, statul îi mai oferă o sumă de 581 de le în plus la pensie ca să ajungă la pensia minimă de 1.281 lei.
Cei care iau pensie de urmaș primesc acești bani, desigur, fără să fi contribuit.
Cum se acordă pensia de urmaș?
Pensie de urmaș s-a acordat unui număr de 433.003 persoane, 1.485 lei, pensia medie.
Pensia de urmaș după soț este de 50% din valoarea pensiei celui decedat. Detalii, mai jos:
Citește și: Câți ani trebuie să fi fost căsătorit să iei pensie de urmaș? Se pun și anii de concubinaj?
În cazul copiilor procentul se acordă în funcție de numărul de urmași:
50% din pensie pentru un singur urmaș;
Se acordă 75% din pensia soțului decedat pentru 2 urmaşi;
Se acordă 100% din pensia soțului decedat pentru 3 sau mai mulţi urmaşi.
Este o măsură electorală creșterea pensiilor de CAP, care sunt necontrubutive. Așa cum a fost și în septembrie creșterea indemnizației sociale la 1281 lei. Să le fie rușine! Nici o dreptate în această țară! Schimbați acum sistemul! Eu am depus dosarul în decembrie, pentru limită de vârstă, mi-a fost respins că am avut doar 14 ani de contribuție, am mai cumpărat un an și,cu 1221 lei, am fost încadrat, prin" generozitatea "statului la indemnizația socială.Am funcționat că profesor și am fost ofițer în rezervă de la 23 ani. Ce vină port eu că nu am avut salariu mai mare pentru pomenile voastre de 1281 lei? De ce nu ați făcut indexarea promisă, firească, cu 12 %, de la 1 ianuarie? Și eram peste pomana voastră! Doar pentru partea contributiva, la toată lumea! De ce ați amestecat pensia de muncă cu pomana socială? Pomana la 5milioane, cu indulgență, și pensia de muncă la 15 milioane. Așa era corect! Rușine! Rușine! Rușine!