EXCLUSIV Statul cheltuie 8.000 de euro pe un singur pacient cu COVID internat la ATI în zece zile

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 17.11.2021 - 23:02
Inquam Photos / Octav Ganea
Tratamentul cu medicamente pentru un pacient COVID la ATI. Calcul făcut de Institutul Marius Nasta din Capitală, la solicitarea Newsweek România

Un pacient cu COVID petrece, în medie, zece zile la terapie intensivă. Costurile pentru o zi de spitalizare la ATI pentru un pacient COVID s-au ridicat, în septembrie, la 3.983/zi, la Spitalul Victor Babeș din Timișoara. Asta înseamnă aproape 40.000 de lei, adică 8.000 de euro.

SHARE

Newsweek România a încercat să afle cât cheltuie statul român cu un pacient cu COVID internat la terapie intensivă. Am primit date privind costurile medicamentelor administrate pacienților cu COVID din secțiile de terapie intensivă de la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitală și date despre costurile/zi de spitalizare la ATI pentru un pacient cu COVID de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. V. Babeș”.

Datele primite nu sunt valabile pentru toate spitalele din toată țara care tratează pacienți cu COVID, însă sunt relevante pentru a avea o idee despre costurile extrem de mari suportate de stat cu pacienții COVID.

Citește și: Șoșoacă de Bihor: deputatul ex-AUR Mihai Lasca, dosar penal pentru informații false despre vaccin | Newsweek Romania

În jur de 8.000 de euro a plătit statul român pentru un pacient cu COVID la ATI zece zile, în luna septembrie, la Spitalul „Dr. Victor Babeș”. O cură cu Remdesivir de cinci zile sare de 10.000 de lei, iar trei zile de tratament cu medicamentul Tocilizumab costă peste 8.000 de lei. 

Săptămâna trecută, bugetul Ministerul Sănătății a fost suplimentat cu încă 330 de milioane de lei din Fondul de rezervă. O treime din acești bani merg pentru cumpărarea de alte 70.000 de doze de Remdesivir. 

Între timp, de la respingerea inițiativei privind certificatul verde în Senat, ritmul vaccinării a fost în continuă scădere: de la peste 150.000 de vaccinați (dintre care peste 115.000 cu prima doză) în 27 octombrie la 90.000 de vaccinați în 15 octombrie (dintre care peste 21.000 cu prima doză). 

Vaccinarea împotriva COVID-19 reduce cu 90% riscul de spitalizare şi de deces şi este eficientă şi împotriva variantei Delta, arată un amplu studiu al Epi-Phare, realizat în Franța și publicat în octombrie. Detalii, AICI

3.983 de lei/zi pentru un pacient cu COVID la ATI, în luna septembrie 

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. V. Babeș”, o zi de spitalizare la terapie intensivă pentru un pacient cu COVID s-a ridicat, în luna septembrie, la 3.983 de lei. Costurile au fost mai mari decât cele înregistrate în luna iunie 2021 – când o zi la ATI pentru un pacient cu COVID s-a ridicat la 3.470 de lei.

„Compartimentul Anestezie Terapie Intensivă și Compartimentul Terapie Intensivă Boli Infecțioase sunt departamentele interne care prestează servicii pentru secțiile din cadrul spitalului, iar cheltuielile înregistrate se distribuie pe secțiile medicale de unde pacienții au fost transferați. Au fost estimate costurile pentru o zi/pacient infectat cu Sars-CoV-2 internat la terapie intensivă în sumă de 3.470 de lei în luna iunie 2021 vs. suma de 3.983 de lei în luna septembrie 2021, pe baza cheltuielilor efective înregistrate în contabilitate.

La estimarea costurilor pentru o zi/pacient infectat cu Sars-CoV-2 internat la terapie intensivă s-au luat în considerare cheltuielile efective cu personalul, bunurile și serviciile (medicamente – inclusiv cele din programe, materiale sanitare – inclusiv cele din programe, hrană etc.) înregistrate în lunile de referință în cele două compartimente de terapie intensivă.

Citește și: Firea s-a tratat de COVID cu rusescul Arbidol și susține că „nu e atât de toxic”. UE nu îl recomandă | Newsweek Romania

Menționăm faptul că aceste costuri au fost influențate de gravitatea cazurilor care au fost tratate în lunile iunie 2021 și septembrie 2021.

La data prezentei (15 noiembrie, n.r.) sunt internați pe secții un număr de 90 de pacienți cu COVID și 12 pacienți cu COVID în compartimentele de terapie intensivă”, arată Spitalul „Dr. Victor Babeș” din Timișoara, în răspunsul pentru Newsweek România.

O cură de cinci zile cu Remdesivir - peste 10.000 de lei 

O cură cu Remdesivir de cinci zile sare de 10.000 de lei, iar trei zile de tratament cu Tocilizumab costă puțin peste 8.100 de lei, conform unui calcul făcut de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” (IMPN) din Capitală, la solicitarea Newsweek România. Un tratament de zece zile cu Favipiravir costă 490 de lei.

„Nu există o terapie standard pentru toți pacienții, la momentul internării se inițiază tratamentul cu Favipiravir și Remdevisir la formele severe. Indicația de Tocilizumab este selectivă și depinde atât de evoluția pacientului, cât și de evoluția parametrilor biologici”, a precizat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, pentru Newsweek România.

Citește și: MS: Oxigenoterapia hiperbară nu are efecte dovedite în tratamentul COVID | Newsweek Romania

 

Dr. Mahler: scade numărul de zile petrecute în ATI, dar în continuare pacienții cu COVID ajung foarte târziu la spital 

Durata medie de spitalizare ATI-COVID ianuarie-septembrie 2021 a fost de 9,61 zile, iar durata medie de spitalizare ATI-COVID în luna octombrie a fost de 6,57 de zile.

Medicul Beatrice Mahler a mai explicat că, în acest moment, „numărul de cazuri internate în secție este în scădere în IPMN, dar încă pacienții care necesită internare ajung extrem de târziu cu forme severe de insuficiență respiratorie, deși, față de începutul valului 4 pacienții infectați și cu comorbidități au posibilitatea de a efectua tratament cu anticorpi monoclonali, dacă se prezintă în primele 7 zile de la debut simptomelor, fără a necesita internare de lungă durată”.

În 9 octombrie, la IPMN erau internați 102 pacienți, dintre care 87 de pacienți în secțiile COVID și 15 pacienți în ATI-COVID.

Citește și: CNAS decontează 194 de lei/lună pentru un concentrator de oxigen. Actele necesare pentru dosar | Newsweek Romania

 

332,5 milioane de lei, alocate MS săptămâna trecută din Fondul de rezervă. 120 de milioane, pentru Remdesivir 

În 10 noiembrie, Ministerul Sănătății a anunțat că a primit, prin Hotârâre de Guvern, încă 332,5 milioane de lei din Fondul de rezervă. Din această sumă, 120 de milioane de lei vor fi folosite pentru cumpărarea a alte 70.000 de doze de Remdesivir. 

30 de milioane de lei vor fi alocate pentru finanțarea cheltuielilor centrelor de vaccinare, 30 de milioane de lei pentru cumpărarea de tichete de masă pentru cei care se vaccinează cu schema completă anti-COVID, iar 30 de milioane vor fi folosiți pentru asigurarea fondurilor pentru decontarea testelor RT-PCR realizate în unitățile sanitare sau de către direcțiile de sănătate publică, conform metodologiei INSP. 

Citește și: Pandemia sufocă bugetul: peste 386 de milioane de lei costă numai o tranșă de medicamente anti-COVID | Newsweek Romania

„Este a treia suplimentare a bugetului Ministerului Sănătății din ultimele două luni, după ce, în luna septembrie au fost alocate 457 milioane de lei pentru achiziția de medicamente destinate pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 și pentru asigurarea finanțării secțiilor ATI, iar în luna octombrie au fost alocate alte 10 milioane de lei pentru achiziția vaccinului diftero-tetano-pertussis acelular – DTPA în vederea imunizării copiilor, conform calendarului național de vaccinare. Sumele alocate astăzi vor fi utilizate, în principal, pentru asigurarea continuității programelor naționale de sănătate, pentru achiziționarea tratamentului pacienților infectați cu SARS-Cov-2 și pentru buna desfășurare a activitățillor din centrele de vaccinare anti-Covid-19”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, citat în comunicat. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te