Casa Verde, panouri fotovoltaice 2025. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat că îşi propune ca, în acest an, la finalul programului Casa Verde fotovoltaice să existe cât mai puţini români nemulţumiţi la încheierea perioadei de înscriere.
Ministrul a mai spus că, în trecut, acest program se transformase într-unul de competenţe digitale.
Citește și: Primul oraș din România care își ia energia doar de la panouri fotovoltaice. Parc de 10 hectare
30000 lei de la stat pentru panouri fotovoltaice. Guvernul anunță schimbări la înscrierea în program
30.000 lei de la stat pentru panouri fotovoltaice. Guvernul anunță schimbări la înscrierea în program
Mircea Fechet a fost întrebat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, dacă s-a schimbat ceva în programul Casa Verde fotovoltaice.
Finanţarea acordată în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice 2024 a fost de maximum 30.000 de lei pentru achiziţionarea şi montarea unui sistem de panouri fotovoltaice şi a unei instalaţii de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, cu condiţia contribuţiei proprii a beneficiarului de 3.000 lei.
Citește și: Bani de la stat pentru panouri fotovoltaice. „Avem 300.000.000 €”. Programul, prelungit cu 1 lună
„Încă nu am decis care va fi modalitatea de atribuire a contractelor de finanţare, însă ne propunem să avem cât mai puţini români nemulţumiţi la încheierea perioadei de înscriere. Spun acest lucru pentru că în trecut acest program se transformase într-unul de competenţe digitale. Era mai mult o olimpiadă de informatică decât de panouri fotovoltaice şi cred că şi acele persoane care sunt mai puţin familiarizate cu tastatura, cu laptopul sau cu calculatorul, trebuie să aibă o şansă pentru a beneficia de programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice, că vom face acest lucru menţinând în continuare perioada de înscriere şi pe măsură ce avem sume suplimentare să putem să calificăm şi restul persoanelor, e o chestiune pe care o putem lua în calcul, că vom face acest lucru raportându-ne şi la valoarea de co-finanţare care ar putea să crească anul acesta. În anii trecuţi am avut 10% cu 90%, e posibil ca o cofinanţare un pic mai mare să mai reducă din viteza de înscriere”, a afirmat Mircea Fechet.
Citește și: S-a anunțat lista beneficiarilor pentru panouri fotovoltaice. Cine a luat 30.000 de lei de la stat?
El a precizat că există propuneri legate şi de o loterie pe principiul Loteriei Vizelor, dar a precizat că nu este optimist în legătură cu o astfel de procedură.
Mircea Fechet a adăugat că ministerul îşi propune în continuare finanţarea acumulatorilor.
„Ne propunem în continuare să finanţăm acumulatori. Finanţarea acumulatorilor are un feedback foarte bun din partea prosumatorilor pentru că îi face pe aceştia şi mai independenţi decât erau înainte. Facturile la curent vor fi şi mai mici pentru că vom consuma noaptea ceea ce producem ziua”, a explicat ministrul Mediului.
El a mai declarat că în acest an va exista şi un program dedicat prosumatorilor care şi-au pus panouri fotovoltaice din resurse proprii.
„Anul acesta vom avea un program dedicat acelor prosumatori care nu au mai aşteptat statul român să îi finanţeze. Acei români care din resurse proprii şi-au pus panouri fotovoltaice, cred eu că ar trebui cumva ajutaţi, sprijiniţi şi ne propunem să deschidem un program special pentru achiziţia bateriilor, pentru achiziţia acumulatorilor în legătură cu această categorie de prosumatori”, a transmis Mircea Fechet.