20 de ONG-uri cer MS și lui Arafat să permită avorturile în spitalele de stat, în contextul COVID

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 28.10.2021 - 18:59
Protest al activistelor pentru drepturile femeilor. Sursă imagine: Facebook Centrul Filia

20 de ONG-uri au cerut Ministerului Sănătății și Departamentului pentru Situații de Urgență să trateze întreruperile de sarcină la cerere în regim de urgență, atrăgând atenția că, în caz contrar, accesul femeilor ajunge să fie „drastic limitat” în multe spitale din țară.

SHARE

Până la această oră, ONG-urile nu au primit nici un răspuns de la autorități. 

Prin Ordinul 9490, din 4 octombrie 2021, semnat de comandantul acțiunii, șeful DSU, Raed Arafat, internările în spitale sunt suspendate pentru 30 de zile, fiind permisă doar tratarea urgențelor, pe fondul crizei COVID. 

Citește și: Ordinul lui Arafat lasă femeile care vor să facă avort la mila medicilor | Newsweek Romania

În acest context, Newsweek România a cerut DSU să explice dacă întreruperea de sarcină la cerere poate fi făcută în aceste 30 de zile în spitalele de stat, răspunsul semnat de secretarul de stat Raed Arafat fiind că „așa cum și ordinul prevede, medicul curant este cel care decide dacă manevra medicală este sau nu amânată”. Cu alte cuvinte, femeile au fost lăsate la mâna medicilor, pentru ca ei să stabilească dacă le vor face sau nu procedura. 

Mai mult, conform unui răspuns al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) pentru Newsweek România, avorturile la cerere au scăzut în 2020 față de 2019 cu aproape 42 la sută, iar în primul semestru al anului 2021 față de primele șase luni ale lui 2019 cu peste 51 la sută. 

INSP a susținut atunci că datele „sugerează că, în ciuda restricțiilor existente, accesul la serviciile esențiale nu a fost afectat“ și că, în opinia sa, este vorba despre „o , valorizarea superioară a vieții în perioade de criză“. 

Citește mai multe aici: Drepturi cu porția pentru femei. Avortul în pandemie | Newsweek Romania

Cazuri dramatice în pandemie: unei victime a violului i s-a făcut avort pe viu. O femeie săracă a ajuns să facă un al treilea copil, pentru că nici un spital n-a primit-o 

„Atragem atenția asupra faptului că anul trecut, odată cu intrarea în vigoare a unui ordin asemănător, doar 12 spitale publice efectuau întreruperi de sarcină la cerere în toată țara. Situația nu s-a ameliorat până la intervenția Ministerului Sănătății, care a transmis către toate DSP-urile din țară un document prin care cerea ca spitalele să nu sisteze întreruperile de sarcină la cerere, fiind o intervenție ce nu suportă amânare.

Conform unui articol apărut în presă în data de 22.10.2021, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a transmis faptul că numărul avorturilor la cerere a scăzut cu 51% în primele șase luni ale anului 2021 față de 2019, motivând că femeile în contextul pandemic au început
„să valorizeze mai mult viața”.

Realitatea din teren arată că femeile și adolescentele apelează la organizații non guvernamentale pentru a le ajuta să găsească totuși un medic care să facă întreruperi de sarcină la cerere. Iar femeile care nu au resurse au apelat la avorturi empirice sau au devenit mame fără să fie cu adevărat alegerea lor.

Citește și: N-aveam 500 de morți pe zi dacă statul român îi punea cătușe lui Șoșoacă și oprea emisia Antenei 3 | Newsweek Romania

În perioada pandemiei, organizații membre ale Coaliției pentru Egalitate de Gen s-au confruntat cu cazuri dramatice ale beneficiarelor rămase fără servicii de sănătate reproductivă. Asociația SEXUL vs BARZA a întâmpinat două astfel de cazuri: o adolescentă cu uterul zgâriat după un avort ilegal în apartamentul privat al unui medic din București, caz relatat și de BBC News; o tânără fără posibilități materiale cu doi copii forțată să-l aibă și pe al treilea după ce spitalele din București au refuzat sistematic să o primească pentru avort; când a găsit un medic disponibil să o consulte, sarcina era deja de 5 luni și a trebuit să păstreze copilul.

Astfel de situații au fost înregistrate și de către Centrul FILIA: o victimă a violului care se confrunta cu o sarcină nedorită în urma agresiunii a fost refuzată de patru clinici private și spitale de stat până când un medic a acceptat să facă procedura. În timpul avortului beneficiara noastră a simțit procedura în totalitate, leșinând în timpul avortului din cauza durerii, caz relatat și de The Independent. (...)

Accesul la servicii de întrerupere de sarcină la cerere este îngreunat și în lipsa unei reglementări mai clare. Faptul că decizia este lăsată la nivelul medicilor duce la o sistare a întreruperilor de sarcină la cerere în mai multe județe. Acest lucru le afectează în special
pe cele mai vulnerabile dintre noi: femeile rome, femeile care nu au un venit suficient, care trec prin situații de violență sexuală din care rezultă o sarcină nedorită sau minorele
care se confruntă cu o sarcină nedorită.

Faptul că în mai multe județe din țară nu există niciun spital care să ofere acest serviciu va crește riscul infectării cu SARS-COV-2 în cazul femeilor care se vor deplasa în alte județe (sau chiar în alte țări) pentru a face o întrerupere de sarcină la cerere.

Cerem ca Ordinul intrat în vigoare să stipuleze clar că serviciile de întrerupere de sarcină la cerere trebuie tratate ca o urgență, fiind o intervenție ce nu suportă amânare. De asemenea, la fel ca în primăvara anului trecut, cerem Ministerului Sănătății să asigure femeilor din România acces la întreruperi de sarcină la cerere prin telemedicină, cu ajutorul medicamentelor abortive, după modelul din Republica Moldova”, atrag atenția cele 20 de ONG-uri care formează Coaliția pentru Egalitate de Gen, în scrisoarea trimisă către MS și DSU.  

Citiți scrisoarea integrală a ONG-urilor pentru autorități aici

ONG-urile semnatare sunt: Centrul FILIA, Asociația SEXUL vs BARZA, Societatea de Analize Feministe AnA, Asociația FRONT, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen - A.L.E.G., CPE - Centrul Parteneriat pentru Egalitate, E-Romnja - Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome, Asociația ACCEPT, Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice, Asociația TONAL, Asociația Mame pentru Mame, Asociația SAMAS, Fundația Crucea Albă, Consiliul Național al Dizabilității din România, Fundatia Agentia Impreuna, Fundatia Desire, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala, Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, Asociatia Romanian Women’s Lobby. 

Citește și: Cum „ciupesc” românii vaccinarea: cozi la Johnson & Johnson, serul mai puțin eficient, în doză unică | Newsweek Romania

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te