1.400 lei, cea mai mare creștere de PENSIE la RECALCULARE. Câți ani munciți are pensionarul?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 19.08.2024 - 08:24
1.400 lei, cea mai mare creștere de PENSIE la RECALCULARE. Câți ani munciți are pensionarul? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
1.400 lei, cea mai mare creștere de PENSIE la RECALCULARE. Câți ani munciți are pensionarul? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Decizie recalculare
Decizie recalculare

Numărul pensionarilor care primesc deciziile cu pensia recalculată crește de la o zi la alta. Unele persoane au primit creșteri importante de la sistemul public de pensii.

SHARE

Există și pensionari fericiți, care vor avea parte de creșteri considerabile ale veniturilor începând de la data de 1 septembrie. Reprezentanții Casei Naționale de Pensii au anunțat faptul că peste 80% dintre pensionari vor beneficia de mai mulți bani în urma noii legi. 

Dacă unele persoane au creșteri de câteva zeci de lei, sunt români care vor fi răsplătiți cu sume mai mari. Spre exemplu, un pensionar din Alba avea 2.492 lei pensie însă, odată cu marea recalculare, venitul i-a crescut cu 1.400 de lei. 

Astfel, conform noii metode de calcul, pensionarul va avea din toamnă 3.868 lei.

1.400 lei, cea mai mare creștere de PENSIE la RECALCULARE. Câți ani munciți are pensionarul?

Lucrul care a făcut diferența în această situație sunt mulți ani de lucru. Persoana a muncit efectiv 40 de ani și 2 luni, la care se adaugă și 8 ani și 8 luni ani necontributivi.

Conform metodei de calcul din noua lege a pensiilor, pensionarul a primit 10 puncte bonus pentru stabilitate, la care se adaugă 47,7 puncte pentru anii munciți.

Distribuirea deciziilor cu pensia recalculată va continua luni și se va termina în data de 31 august. Autoritățile au estimat că 800.000 de pensionari ar trebui să ia o pensie mai mică potrivit formulei de recalculare a pensiei.

În final, ei vor rămâne cu pensia pe care o au în acest moment. Dar, foarte important de știut, ei NU vor beneficia de indexarea pensiilor care se face de fiecare dată la 1 ianuarie. Și asta pentru că se consideră că statul a compensat, la recalculare, scăderea pensiei.

Alte exemple de pensii recalculate

Newsweek a mai prezentat o serie de decizii de recalculare

Citește și: PENSIE RECALCULATĂ 400 lei în plus, deși a lucrat doar 29 ani. Ce puncte bonus are pensionarul?

Citește și: EXCLUSIV Cum arată prima decizie cu pensia recalculată: Pensionarul a primit pensie de 644 lei

Citește și: PENSIE RECALCULATĂ 1.000 de lei în plus pentru un pensionar de la 1 septembrie. Cât a lucrat?

Problema grupelor

Cei mai supărați pensionari sunt cei care au muncit în grupe de muncă. Potrivit legii, ei nu primesc puncte bonus sau de contributivitate. De aceste puncte suplimentare se vor bucura doar pensionarii care au muncit peste 25 de ani. Cei care au munict la grupe sau în condiții grelșe/speciale NU primesc niciun punct bonus.

Conform actualelor reglementări din Legea nr. 360/2023, stagiul suplimentar acordat pentru activitatea în grupe de muncă nu este luat în calculul punctelor de stabilitate. Anii de la grupele de muncă NU se adaugă la punctele de CONTRIBUTIVITATE.

Citește și: Ce ani nu se iau în calcul la recalcularea pensiei? Se dau puncte bonus pentru grupele de muncă?

 Cum cresc pensiile?

 Avem un număr de 1.960.012 pensii majorate între 1 și 500 lei, un număr de 1.033.580 de pensii majorate cu sume între 501 și 1.000 lei. Un număr de 721.360 de pensii majorate cu sume între 1.001 lei și 2.000 lei.

Un număr de 83.637 de pensii majorate între 2.001 lei și 3.000 lei și un număr de 7.681 de pensii majorate cu peste 3.000 lei. Vom constata împreună că şi pensionarii cu pensii mai mici vor beneficia de aceste creșteri ale pensiilor.”, a spus Bucura Oprescu.

Citește și: RECALCULARE 2.000.000 pensii cresc cu 500 lei. 1.000.000 de pensii, cu 1.000 lei. Cine nu ia bani?

Formula pentru calcularea pensiilor:

VPR x Numărul total de puncte

VPR este valoarea punctului de referință, care va fi de 81 de lei, potrivit noii legi a pensiilor. 

Număt total puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte necontributive (șomaj, armată facultate - 0,25 puncte/an)

Puncte stabilitate

- 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30 de rămânere în muncă, inclusiv; 

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35, inclusiv;

1 punct pentru fiecare an muncit peste 35 de an i

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te