Alegeri prezidențiale LIVE

Rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,95 %
Elena Lasconi 19,17 %
99,99 %
Marcel Ciolacu 19,15 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

​Vlad Mixich: Nu va fi suficient să avem vaccinul împotriva COVID-19. Oamenii trebuie să-l accepte

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 23.11.2020 - 11:37
Președintele Observatorului Român de Sănătate, Vlad Mixich/FOTO: Facebook
Președintele Observatorului Român de Sănătate, Vlad Mixich/FOTO: Facebook

Președintele Observatorului Român de Sănătate, Vlad Mixich, a spus că în România nu este suficient vaccinul împotriva COVID, asta pentru că țara nu are un sistem de monitorizare electronică a sctocurilor, "în așa fel încât județele să se poată ajuta unele pe altele”.

SHARE

În timp ce în alte țări, marile temeri privind viitorul vaccin anti-COVID sunt legate de eficiența lui, durata pentru care va conferi imunitate sau eventualele reacții adverse, în România, va trebui să facem față și altor provocări, explică Vlad Mixich: "Nu este suficient să ai vaccinul. Succesul unei campanii de vaccinare și, evident, succesul rezolvării acestei pandemii stă în 3 elemente: să existe un vaccin sigur și eficient, să fie distribuit suficient de rapid și de eficient încât să ajungă la toți cei care au nevoie de el și al treilea element - oamenii să accepte să se vaccineze și să folosească acest vaccin într-un număr suficient încât să obținem o protecție la nivel societal, nu doar la nivel individual."

"Dacă primul element este exogen României, ține de alții, din afara țării, celelalte două țin în mare măsură de noi, în România. Elementul de distribuție, din păcate, nu poate fi satisfăcut la un standard decent folosind actuala infrastructură pe care funcționează programele naționale de vaccinare din România. Motivul este simplu, dar trist: hibele sunt atât de numeroase - de pildă, nu există un sistem de monitorizare electronică a stocurilor, în așa fel încât județele să se poată ajuta unele pe altele, să știi exact câte cutii sunt, unde, într-un anumit moment. Autoritățile nu au un astfel de sistem electronic de monitorizare. Nu există sistemul de monitorizare activă a temperaturii în mijloacele de transport cu care vor fi transportate aceste vaccinuri. Aceste sisteme de monitorizare a temperaturii trebuie să respecte niște standarde internaționale care sunt cu atât mai importante în cazul acestui vaccin, care necesită condiții de transport speciale - minus 70-80 de grade pentru produsul anunțat de Pfizer, mai puțin pentru produsele altor companii, dar oricum, necesită condiții speciale", avertizează Vlad Mixich.

De cealaltă parte, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, afirmă, referitor la infrastructura de care dispunem, că "În momentul de față avem tot ce ne trebuie". Medicul Valeriu Gheorghiță a declarat duminică seară, la Digi 24, că Institutul Cantacuzino și 6 spitale militare din țară vor fi centrele unde va fi depozitat vaccinul anti-COVID, acestea având congelatoare cu o capacitate mare, care pot asigura păstrarea în condițiile cerute.

El a precizat că producătorii acestor vaccinuri vor asigura distribuția până la aeroport și că vaccinul rezistă o perioadă de 6 luni, ținut la minus 80 de grade, dar trebuie epuizat cât mai rapid, pentru a permite apoi aprovizionarea cu noi doze. În cazul vaccinului Pfizer, care trebuie păstrat la minus 70-80 de grade, distribuția va fi asigurată de producător până la centrele regionale, a precizat Valeriu Gheorghiță.


Nu în ultimul rând, Vlad Mixich are emoții și în legătură cu gradul de acceptare al acestui vaccin în țara noastră, în condițiile în care România este țara care în perioada 2007-2017 a avut cea mai abruptă scădere a acceptării vaccinării din lume: "Al treilea element - cel legat de acceptarea acestui vaccin - este marele călcâi vulnerabil al României la ora actuală. România este țara care în perioada 2007-2017 a avut cea mai abruptă scădere a acceptării vaccinării din lume, conform unui studiu celebru publicat de cei de la Imperial College în Lancet. În ultimii 2-3 ani lucrurile s-au mai îmbunătățit cât de cât, dar nu considerabil.”, potrivit hotnews.ro.

 
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te