VIDEO Un clip viral care arată un transplant de cap este un fals. Dar ar putea fi real într-o zi

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.09.2024 - 16:00
VIDEO Un clip viral care arată un transplant de cap este un fals. Dar ar putea fi real într-o zi - Foto: Profimedia Images
VIDEO Un clip viral care arată un transplant de cap este un fals. Dar ar putea fi real într-o zi - Foto: Profimedia Images
VIDEO Un clip viral care arată un transplant de cap este un fals. Dar ar putea fi real într-o zi - Foto: Profimedia Images
VIDEO Un clip viral care arată un transplant de cap este un fals. Dar ar putea fi real într-o zi - Foto: Profimedia Images

VIDEO Un clip viral care arată un transplant de cap este un fals. Dar ar putea fi real într-o zi. Un videoclip animat, postat săptămâna aceasta, are o voce din off care sună ca o reclamă tv, dintre cele târzii în noapte.

SHARE

VIDEO Un clip viral care arată un transplant de cap este un fals. Dar ar putea fi real într-o zi. Un videoclip animat, postat săptămâna aceasta, are o voce din off care sună ca o reclamă tv, dintre cele târzii în noapte, dar prezentarea este direct dintr-un viitor îndepărtat.

Brațele unui chirurg robot, asemănător caracatiței, se învârt, îndepărtând rapid capul unui muribund și așezându-l pe un corp tânăr și sănătos.

VIDEO Un clip viral care arată un transplant de cap este un fals. Dar ar putea fi real într-o zi.

Acesta este BrainBridge, susține videoclipul animat – „primul concept revoluționar din lume pentru o mașină de transplant de cap, care utilizează robotică de ultimă generație și inteligență artificială, pentru a efectua transplantul complet de cap și față”.

Postat pentru prima dată marți, videoclipul are deja milioane de vizionări, peste 24.000 de comentarii pe Facebook și un avertisment de conținut pe TikTok, pentru reprezentările capetelor tăiate.

Un site web, BrainBridge, are mai multe postări de locuri de muncă, inclusiv unul pentru un „șef de echipă de neuroștiință” și altul pentru un „consilier în relații guvernamentale”.

Totul este suficient de convingător pentru ca New York Post să anunțe că BrainBridge este „un startup de inginerie biomedicală” și că „compania” plănuiește o intervenție chirurgicală, în termen de opt ani.

Putem spune că BrainBridge nu este o companie reală: nu este înregistrată nicăieri. Videoclipul a fost realizat de Hashem Al-Ghaili, un comunicator științific și regizor de film yemenit, care în anul 2022 a realizat un videoclip viral, numit „EctoLife”, despre uterele artificiale, care i-a făcut de asemenea pe jurnalişti să se chinuie să stabilească dacă era real sau nu.

Citeşte şi: O tânără de 25 de ani cu ciroză a primit o șansă la viață. A fost primul pacient cu transplant

Cu toate acestea, BrainBridge nu este doar o operă de artă provocatoare. Acest videoclip descrie grafic o schemă simulată extrem de controversată, în a învinge moartea, care a câștigat recent atenția unor susținători și antreprenori ai prelungirii vieții.

„Este vorba despre recrutarea de noi-veniți, care să se alăture proiectului”, spune Al-Ghaili. În această dimineață, Al-Ghaili, care locuiește în Dubai, s-a trezit la ora 5 dimineața, urmărind videoclipul, în timp ce audiența sa a crescut pe rețelele sociale.

„Îi monitorizez progresul”, spune el, dar insistă că nu a făcut filmul pentru clicuri: „A fi viral nu este scopul. Pot fi viral oricând. Depășește limitele și testează fezabilitatea” - asta spune întreprinzătorul.

Citeşte şi: A supravieţuit cu bine omul cu ochi şi faţă transplantate. Ce face el acum

Proiectul video a fost finanțat parțial de Alex Zhavoronkov, fondatorul Insilico Medicine, o mare companie de descoperire a medicamentelor AI , care este de asemenea o figură proeminentă în cercetarea anti-îmbătrânire.

După ce Zhavoronkov a postat videoclipul pe contul său de LinkedIn, comentatorii au observat că, pe cele două trupuri afișate în videoclip, se regăseşte capul lui.

„Pot confirma că am ajutat la proiectarea și finanțarea a câteva lucruri”, a spus Zhavoronkov, pentru MIT Technology Review, într-un mesaj WhatsApp, în care a susținut de asemenea că „unii oameni importanți și celebri îl susțin financiar”.

Citeşte şi: O femeie de 45 de ani a primit un plămân prin transplant. Este primul pe anul acesta în România

Zhavoronkov a refuzat să spună care sunt acești indivizi. De asemenea, nu a răspuns când a fost întrebat dacă anunțurile de angajare – ale căror descrieri de calificări și responsabilități par să fi fost scrise de o inteligenţă artificială – sunt roluri reale sau simulate.

Cert este că transplantul de cap – sau transplantul de corp, așa cum preferă unii să-l numească – este un subiect de interes crescând, chiar dacă speculativ, pentru cercurile longevității, genul populat de biohackeri, tehno-anarhiști și alții, la marginea biotehnologiei. și scena startup-urilor care formează cel mai avangardist cadru de extensioniști extremi ai vieții.

Mulți susținători ai duratei de viață mai lungi vor admite că lucrurile nu arată bine. Medicamentul anti-îmbătrânire nu a realizat până acum nici un progres. De fapt, pe măsură ce cercetările avansează în detaliile moleculare, problema morții pare doar din ce în ce mai complicată.

Scurtătura cu capul pe un corp tânăr

Pe măsură ce îmbătrânim, miliardele noastre de celule cedează treptat efectelor ireversibile ale entropiei. Remedierea asta s-ar putea să nu fie posibilă niciodată. Prin comparație, a-ți pune capul pe un corp tânăr pare relativ ușor – o modalitate de a ocoli îmbătrânirea dintr-o singură lovitură, cel puțin atâta timp cât creierul tău rezistă.

Ideea a fost susținută cu fermitate, într-o foaie de parcurs tehnică, prezentată în acest an de Longevity Biotech Fellowship, un grup care susține prelungirea radicală a vieții, care a evaluat „înlocuirea corpului” drept cea mai ieftină și mai rapidă cale de „rezolvare a îmbătrânirii”.

VIDEO Un clip viral care arată un transplant de cap este un fals. Dar ar putea fi real într-o zi - Foto: Profimedia Images

Vor funcționa transplanturile de cap? Într-un mod grosolan, au făcut-o deja. La începutul anilor 70, neurochirurgul american Robert White a efectuat un aşa-numit „schimb cefalic”, tăind capul unei maimuțe, așezându-l pe corpul alteia și cosând sistemele circulatorii.

Principala problemă - conexiunile nervoase

Rapoartele ştiinţifice sugerează că acest cap a rămas conștient și capabil să vadă câteva zile, înainte de a muri. Cel mai probabil, un transplant de cap uman ar fi de asemenea fatal. Dar, chiar dacă ai trăi, ai fi o minte deasupra unui corp paralizat, deoarece schimbul de capete înseamnă tăierea măduvei spinării.

Cu toate acestea, susținătorii schimbului de cap pot indica și soluții plauzibile pentru asta, dintre care un număr apar în videoclipul BrainBridge.

În Europa de exemplu unii paralizați au mers din nou, după ce medicii au rezolvat leziunile coloanei vertebrale cu dispozitive electronice. Alți oameni de știință din China studiază factorii de creștere, pentru a reface nervii.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te