Mai mult de un sfert dintre copiii români sunt supraponderali, iar România se află pe primul loc în UE la obezitate infantilă. Medicul endocrinolog Alina Burlacu a explicat la Newsweek Life care sunt cauzele și ce trebuie să facă părinții copiilor afectați de acest flagel.
VIDEO Mit și adevăr despre obezitatea la copii. Ce trebuie să știe părinții
Newsweek Life: Am constatat în tot așa în ultima perioadă că sunt tot mai multe cazuri de obezitate la copii. Sigur că auzim de foarte mult ori că suferă cu glanda. Acesta este adevărul sau sunt alte cauze?
45-50% din copiii din România suferă de un anumit grad de supraponderalitate, iar vreo 30% de obezitate. Scuza cu glanda e foarte comună și comodă. Am probleme cu glanda și de asta mă îngraș. Nu. Din păcate e un mit pe care îl dărâm cu toată strășnicia.
Citește și: VIDEO Cât de bune sunt injecțiile de slăbit și operațiile bariatrice. Când și cine le poate face
Sunt copii care au hipotiroidism, dar care nu se îngrașă 10-20kg din cauza acestui lucru. Se pot îngrășa 4-5kg, pot deveni mai lenți, mai obosiți, pot deveni constipați și atunci merg la un medic, primesc tratament și greutatea se reglează. Doar 1% sau 2% din situații sunt obezități genomice, adică este o mutație severă care te face să ai un sindrom genetic de obezitate. Marea parte a obezităților comune sunt un mixt între o componentă familială și o componentă ereditară.
Citește și: VIDEO Care este cel mai bun remediu pentru menopauză. Ce trebuie să știe femeile, dar și bărbații
Așadar, pot să am un părinte care a fost mai plinuț sau are o mutație pe o anumită genă, dar nu atât de mare încât să mă condamne pe mine. În al doilea rând este stilul de viață sedentar. Din păcate, copiii noștri fac sport deloc către puțin. Și trei, cantitatea prea mare de alimente cu conținut caloric mare și sărac nutrițional. Acestea sunt principalele trei lucruri de care trebuie să ținem cont.
În acest caz, părinții trebuie să meargă cu copiii la doctor. Cui trebuie să se adreseze?
Începând cu medicul de familie, continuând cu pediatrul și endocrinologul, în opinia mea. Un copil cu probleme de greutate trebuie să vină însoțit de un părinte, și ideal ar fi să vină cu ambii părinți pentru că este foarte important de cunoscut comportamentul alimentar. Care sunt obiceiuri alimentare ale familiei? Care este obiceiul de viață? Ieși cu copilul la mișcare și cu bicicleta? Sau mănânci chipsuri la 0:00 cu copilul?
Citește și: De ce trăiesc femeile mai mult decât bărbații? Ce roluri au genetica și hormonii? Doctorii dezvăluie
Sunt niște lucruri simple care dacă pot fi schimbate, se obțin rezultate foarte bune. Evident, medicina primează. Investigăm copilul, îi facem analize, facem ecografie de tiroidă și de abdomen, și dacă găsim o problemă, o tratăm. Însă baza o consideră alimentația sănătoasă, sportul și, foarte important, somnul.
La copii, somnul este fundamental pentru creștere. Știi, ne spuneau nouă bunicii: copilul când doarme, crește. Așa este. Hormonul de creștere, se secretă între 22:00 și 23.00-24.00. Copilul atunci trebuie să doarmă, atunci vine hormonul de creștere și-l ajută și să crească și să aibă o greutate normală.
La ce oră ar trebui să se culce copiii pentru a crește sănătoși?
La ora 21, fără telefon, fără lumina albastră. Să citească ceva și să adoarmă, acesta ar fi idealul. Un ideal greu de atins în ziua de azi, dar posibil.