Unei bolnave de cancer medicul i-a prescris un tratament de 5000 € pe lună. L-a obținut în instanță

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 08.11.2023 - 15:51
Unei bolnave de cancer medicul i-a prescris un tratament de 5000 € pe lună. L-a obținut în instanță - Foto: pexels.com/Jonathan Borba - Imagine cu rol ilustrativ

Unei femei diagnosticate cu o formă rară și agresivă de cancer medicul i-a prescris un tratament de 5000 € pe lună, dar nu și-a putut lua medicamentul vital decât după ce a câștigat în instanță procesul cu Ministerul Sănătății și Agenția care reglementează medicamentele.

SHARE

Concret, medicul care se ocupă de cazul femeii diagnosticate cu adenocarcinom gastric i-a recomandat tratamentul cu NIVOLUMAB (denumirea comercială pentru OPDIVO), care costă lunar 5000 de euro, însă, pentru afecțiunea de care femeia suferă, acesta nu a fost inclus pe lista medicamentelor compensate. 

Prin urmare, cum nu-și putea permite să plătească din buzunar, singura variantă a femeii de a putea dispune de tratament a fost să dea în judecată Ministerul Sănătății, cerând să i se asigure, pe bază de prescripție medicală, în regim de compensare 100% (fără contribuţie personală), medicamentul NIVOLUMAB.

Citește și: Tânără mamă diagnosticată cu cancer. „Medicii mi-au dat 6 luni”. Rețeta ce o ține în viață de 6 ani

Magistrații instanței superioare, Curtea de Apel Alba Iulia, au admis cererea femeii în data de 30 octombrie 2023 și au obligat statul să-i plătească tratamentul, informează alba24.ro.

”Tratamentul afecţiunilor pentru care NIVOLUMAB este indicat, între care și afecţiunea de care reclamanta suferă, doar cu chimioterapie are 20% rata de supravieţuire și asta doar pe perioada cât corpul răspunde la chimioterapie.

În schimb, tratamentul asociat chimioterapie + Nivolumab crește rata de supravieţuire la 76/80%. A se vedea studiile în acest domeniu, publicate atât de EMA, cât și de alte publicaţii de specialitate, studii pe care le pot depune dacă va fi necesar.

Citește și: Medic român tratează pacienți de cancer în SUA: Cât e de ereditar și care sunt simptomele frecvente

Și nu numai, dar este și singurul tratament care poate fi administrat când chimioterapia nu mai poate fi aplicată și funcţionează la fel de bine, fără efecte secundare. Aşadar, la recomandarea medicilor, și dorinţa de viață a reclamantei, alături de eforturile financiare ieșite din comun ale întregii familii, s-a reuşit procurarea acestui medicament, însă cu sacrificii enorme.

Iar având în vedere aceste sacrificii, raportate la suma de bani necesară lunar pentru urmarea acestui tratament – 5.000 euro, ele din păcate nu mai pot fi continuate, astfel urmând a fi pusă în pericol viața reclamantei”, se arată în motivarea magistraților din Alba Iulia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te