Campania de vaccinare din Portugalia a fost condusă de un viceamiral de marină, relatează Hotnews.ro. Tot un militar a condus vaccinarea și în România, numai că cele două țări au obținut rezultate opuse: noi - 30%, portughezii 86% din populație.
Pentru a afla ce anume s-a întâmplat diferit în cele două țări, am stat de vorbă cu români și portughezi care au încercat să prezinte lucrurile obiectiv, dincolo de lozinci și platitudini triumfaliste.
Portugalia este în acest moment marea revelație a vaccinării anti-COVID din Europa. Cifrele par neverosimile pentru o țară mică, latină, cu resurse limitate: 86% din totalul populației este deja imunizată complet, 98% din populația eligibilă (adică peste 12 ani) și 100% din oamenii vulnerabili.
CITEȘTE ȘI: Germania recomandă evitarea călătoriilor în România
Ca o comparație, poate deplasată, doar Cristiano Ronaldo se mai poate lăuda cu atâtea recorduri bătute.
Procentele Portugaliei sunt interesante și prin prisma faptului că la începutul acestui an, autoritățile din Lisabona se gândeau să ceară ajutor internațional pentru că spitalele nu mai făceau față numărului mare de pacienți de COVID. Doar în ultimul weekend din ianuarie, peste 2 mii de portughezi mureau din cauza epidemiei.
CITEȘTE ȘI: Declarația anuală privind beneficiarul real este nejustificată și va bloca ONRC, cred avocații
Campania de vaccinare din Portugalia a fost coordonată de un viceamiral de marină, fost comandant de submarine: Henrique Gouveia e Melo este acum creditat de presa internațională ca fiind cel care a transformat o situație tragică într-una extrem de favorabilă.
Un militar care, îmbrăcat numai în uniformă de camuflaj, a bătut centrele de vaccinare, a organizat procesul, a mers în platourile de televiziune ca să convingă populație, a vorbit cu protestatarii anti-vaccinare.
Henrique Gouveia e Melo s-a dus la un protest din fața unui centru unde oamenii i-au strigat „criminalule” și le-a răspuns că „virusul este adevăratul criminal”, scrie New York Times, într-un articol dedicat campaniei de vaccinare din Portugalia.
Dacă-l asculți pe viceamiral, poți avea lejer impresia că vorbește în dodii. Compară campania de vaccinare cu un război, purtat dintr-un submarin. „Când ești într-un submarin, ești de fapt într-o navă lentă care încearcă să prindă din urmă alte nave mult mai rapide”, explică militarul, sugerând că virusul se mișcă mai repede decât campania de vaccinare, deci trebuie să fii „smart” ca să poți să-l prinzi din urmă.