Un pacient a fost operat timp de şase ore şi transfuzat cu sângele propriu

DE Alexandru Pop | Actualizat: 21.04.2023 - 10:53
Operaţie cu autotransfuzie, cu cell-saver - Foto: Spitalul Judeţean "Sf. Ioan cel Nou" din Suceava"

Un pacient de 240 de kilograme a fost operat timp de şase ore, în care i s-a transfuzat sânge propriu, printr-o procedură în premieră la Suceava. Medicii spun că intervenția a fost cu un grad foarte mare de dificultate, pe o operaţiune chirugicală ortopedică.

SHARE

Pe 19 aprilie, la Spitalul Judetean "Sf. Ioan cel Nou", din Suceava, s-a desfasurat o interventie chirurgicala care a necesitat si utilizarea in premiera în Suceava a unui aparat de tip "cell-saver" pentru auto-transfuzie.

Pacientul, un tanar de 41 de ani cu obezitate morbida ( aprox 240 de kg ), a fost implicat intr-un  accident rutier in urma cu 2 saptamani.

Investigatiile efectuate in UPU au identificat o fractura la nivelul soldului stang care necesita interventie chirurgicala ortopedica ( fractura de cotil stang cu deplasare mare, echivalenta cu o separare a articulatiei soldului ).

Citeşte şi: Legiștii au finalizat autopsia tânărului mort pe masa de operație. Ce afecțiuni l-ar fi putut ucide

Conform purtătorului de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici, a fost o adevarata provocare pentru personalul medical intrucat interventia a necesitat pat special, masa operatorie speciala, au fost folosite cele mai mari instrumente si chiar si asa am fost la limita tehnologiei.

De asemene,  investigatiile imagistice s-au efectuat cu dificultate din cauza circumferintei abdominale a pacientului care nu permitea trecerea prin scanerul computer tomografului.

Interventia a durat aproximativ 6 ore. Numai instalarea pacientului pe masa de operatie a durat 45 de minute si a necesitat 7 persoane.

Citeşte şi: Operație în premieră la Spitalul CJU Bihor: Un pacient care nu putea respira, salvat de la moarte

Riscul de sangerare masiva la un astfel de pacient fiind ridicat, echipa ATI a hotarat folosirea, in premiera, a unui dispozitiv aflat in dotarea spitalului ( achizitionat din fonduri proprii) de tip „cell-saver„ pentru a recupera o parte din sangele pierdut intraoperator si sa il transfuzeze inapoi pacientului.

In timpul interventiei, pacientul a pierdut aproximativ 3 litri de sange din care s-a reusit recuperarea, procesarea si transfuzarea a aproximativ 1 litru concentrat eritrocitar, conform informatiata.ro.

Evolutia ulterioară a bărbatului a fost favorabila pana in acest moment dar este necesara supravegherea lui in continuare intrucat riscul de a dezvolta complicatii majore este in continuare ridicat.

Categorie grea

Este pacientul cu greutatea cea mai mare operat pana acum in sectia de ortopedie a SJUSV, a precizat dr. Dan Teodorovici.

Echipa operatorie a fost formata din medici ortopezi –  dr. Marius Gramada, dr. Ciprian Puha, dr. Rares Voinea, medici anestezisti – dr. Vasilcovici Adrian, dr. Stanescu Dorin, asistenti medicali Panciuc Dana si Jureschi Anca.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te