TSUNAMI-UL CARE SE APROPIE: necesitatea de a gestiona diferit bolile cardiovasculare

DE Alex Darvari | Actualizat: 07.04.2022 - 10:36
TSUNAMI-UL CARE SE APROPIE: necesitatea de a gestiona diferit bolile cardiovasculare

Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauză de deces la nivel global. In 2019, aproximativ 18 milioane de oameni si-au pierdut viata din cauza bolilor cardiovasculare, ceea ce reprezinta 32% din toate decesele globale.

SHARE

Dintre aceste decese, 85% au fost cauzate de atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. Mai mult decat atat, 38% dintre decesele premature (sub 70 de ani) cauzate de bolile netransmisibile 2019, au fost cauzate de bolile cardiovasculare.

Unii factori de risc ai bolilor cardiovasculare sunt modificabili, ca de exemplu stilul de viață, insa altii nu pot fi schimbati, cum ar fi predispozițiile genetice. LDL-colesterolul este un factor de risc care conduce la evenimente cardiovasculare in cazul a milioane de oameni. Studii recente au arătat că 15-43% dintre pacienții care au suferit un eveniment cardiovascular, cel mai probabil, vor avea un al doilea, în 2-3 ani dupa primul. Nivelurile crescute de LDL-colesterol, cunoscut și sub denumirea de „colesterol rău”, nu dor, însa afectează grav sănătatea, dacă nu sunt gestionate corespunzător. Pare a fi o „pandemie tăcută” despre care vorbim cu Bahadir Pakis, Director General al Novartis Pharma Romania.

Care este impactul bolilor cardiovasculare în România?

Date recente arată că, în România, bolile cardiovasculare sunt cauza numărul 1 de deces. Doar in 2019, peste 145.000 de persoane și-au pierdut viața din cauza bolilor cardiovasculare, acestea fiind tot pe primul loc si în ceea ce privește cauzele de spitalizare. Cu alte cuvinte, in fiecare an, România pierde, in termeni de populație, un oraș comparabil cu Piteștiul, din cauza bolilor cardiovasculare. O analiză în timp real realizată de worldlifeexpectancy.com arată că în anii de pandemie 2020-2021, bolile coronariene și accidentul vascular cerebral au continuat să rămână principalele cauze de deces în România, în ciuda COVID-19, în timp ce decesele legate de COVID-19 s-au plasat pe pozitia a treia.

Cum ați estima impactul economic al bolilor cardiovasculare?

McKinsey Global Institute a analizat de ce ar fi nevoie pentru a face ca populația Romaniei sa fie mai sănătoasă și apoi a calculat potențialele beneficii sociale și economice. Datele arată că daca aplicam la scara mai larga interventiile deja cunoscute, daca adoptam un stil de viata mai sanatos si daca crestem aderenta la medicamentele prescrise, povara totala a bolilor in general, la nivel national, ar putea fi redusă cu 36% în următoarele două decenii. În plus, prin aceleasi masuri, povara bolilor cardiovasculare ar putea scădea și mai mult, cu 39%. In opinia noastra, pentru aceasta este necesar un plan de actiune detaliat, care sa includa politici publice si abordari inovative care sa reduca povara reprezentata de bolile cardiovasculare.

Ce ar trebui făcut pentru a ajuta sistemul de sănătate și societatea în general să facă față acestei probleme de sănătate publică?

Bolile cardiovasculare reprezinta, fără îndoială, o problemă majoră de sănătate publică, iar statisticile actuale arată că acestea afectează anual milioane de români. Și dacă acum este doar un val, totul va deveni în curând un tsunami. Populația României îmbătrânește, așa că există o nevoie și mai stringenta pentru o abordare nouă, inovatoare, in rezolvarea acestei probleme.

Pe lângă povara semnificativă a bolii in sine, afectiunile cardiovasculare sunt asociate cu costuri ridicate si pentru societate. Datele OCDE sugerează că bolile cardiovasculare reprezinta mai mult de 10% din totalul cheltuielilor de sănătate. Parteneriatele si modelele de acces inovatoare implica o colaborare stransa intre factorii de decizie, sistemul de sanatate și industrie, pentru a incuraja inovatia, ca parte a unei căi integrate de gestionare a bolii si pentru a reduce numarul atacurilor de cord și pe cel al accidentelor vasculare cerebrale în următorii 5-10 ani. România are șansa de a obtine avantaje economice daca oamenii sunt mai sănătoși iar gradul de ocupare al forței de muncă creste, alaturi de productivitate. McKinsey Global Institute estimează că o sănătate mai bună a populatiei ar putea adăuga 26 de miliarde de dolari economiei românești până în 2040, o creștere cu 9,0% a PIB-ului care se traduce printr-o creștere cu 0,4% mai rapidă, în fiecare an.

Ce alternative inovatoare ar putea fi implementate de sistemele de sănătate pentru a aborda „pandemia tăcută”?

Ritmul actual de adoptare a soluțiilor inovatoare este uneori limitat de complexitatea sistemelor de sănătate. Insa este nevoie să acționăm acum și să acționăm rapid! Parteneriatele inovatoare ar putea contribui la punerea în comun a resurselor pentru a crea valoare și pentru a îmbunătăți rezultatele în materie de sănătate publica. Modelele de acces inovatoare oferă mai multe beneficii pentru pacienții cu evenimente cardiovasculare, pot permite acces mai rapid și mai larg la inovatie, iar sistemele de sănătate pot avea instrumente de a obtine rezultate îmbunătățite, in ceea ce priveste sanatatea publica, la nivel regional sau național și capacitatea de a reduce inegalitățile.

Nu in ultimul rand, parteneriatele inovatoare și modelele de acces ar putea aduce valoare socio-economică generală, un impact financiar și fiscal pozitiv după introducerea inovației la scară și rapid.

Este acest tsumani, o situație de sănătate publică care necesită acțiuni urgente?

Îmbătrânirea populației combinată cu stilul de viață actual al tinerilor pot contribui la o creștere a incidentei bolilor cardiovasculare în viitor, dacă nu se iau măsuri imediate. Deci se apropie acel tsunami, iar sistemul de sănătate trebuie să fie pregătit. Prin urmare, bolile cardiovasculare ar trebui gestionate diferit, nu ca o boală cronică „normală”, ci ca o problemă de sănătate publică care se poate agrava în viitor. Protejarea sistemelor noastre de sănătate împotriva cheltuielilor nesustenabile și pregatirea acestora pentru a face fata noilor urgențe de sănătate trebuie să înceapă prin a aborda bolile impovaratoare, asa cum sunt bolile cardiovasculare, care cresc vulnerabilitatea populației și presiunea asupra resurselor sistemului de sănătate.

Articol sustinut de Novartis Romania

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te