Jumătate din medicii Spitalului Sf. Pantelimon au COVID, au rămas trei la 33 de paturi

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 16.11.2020 - 13:31
Unitatea primiri urgențe de la Spitalul Sf. Pantelimon din București/FOTO: urgentapantelimon.ro
Unitatea primiri urgențe de la Spitalul Sf. Pantelimon din București/FOTO: urgentapantelimon.ro

La Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” din București, doar trei medici din opt de la secția ATI au rămas să se ocupe de cei 33 de pacienți internați acolo, dintre care 16 sunt diagnosticați cu COVID-19.

SHARE

Jumătate dintre cei opt medici ATI de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf Pantelimon” din București, care tratează cazuri grave de COVID, sunt infectați cu noul coronavirus, iar un altul este în concediu pentru alte probleme medicale.

Un medic ATI de la spital a vorbit cu G4Media.ro despre situația disperată din unitatea medicală.

„In momentul ăsta sunt opt oameni anesteziști, dintre care 4 sunt Covid pozitivi, iar unul este în concediu medical cu sindrom de burnout pentru că nu mai putea. Deci acum sunt 3 anesteziști functionali în ditamai spitalul care presupune așa: 17 paturi de reanimare non-Covid și încă 16 Covid. Plus toată activitatea anestezică. Iar la noi se operează foarte mult pentru că celelalte spitale din jur au fost închise pentru a trata doar COVID (Malaxa și Ilfov, de exemplu). (…) Noi în mod normal avem două linii de gardă. Linia 1 de gardă, care este cu medicii din spital și a doua care, atunci când suntem mulți, fac și medicii din spital, dar acum aducem rezidenți de la alte spitale. Am reușit asta cu mare dificultate. Unor rezidenți li se interzice să vină în spitalele Covid ca nu cumva să se îmbolnăvească ei și să transmită mai departe. Situația este absolut dramatică si văd că pe nimeni din conducere nu interesează. Este o presiune fantastică pe noi pentru că ni se va spune „fă garda”, a explicat medicul.

Acesta a acuzat presiunea asupra medicilor de a asigura activitatea și a criticat deschiderea secției ATI Covid de la spital, la sfârșitul lunii octombrie, în condițiile în care oricum personalul nu era foarte numeros.

„Nouă ni se pune pumnul în gură: munciți! Nu contează că am mai rămas 2 sau 3. Faptul că s-au îmbolnăvit atăția colegi spune multe. Nu e vorba că nu ne protejăm, că ne protejam. Dar stresul și presiunea sub care lucrăm, din lipsa de personal… Ni se pare că efectiv punem în pericol viața pacienților, deja nu e problema de noi. Nu poți, nu e uman să ai responsabilitatea la 30 și ceva de pacienți critici, de terapie, în doi oameni în gardă, trei dimineața”, a adăugat medicul.

Contactat de G4Media.ro, managerul spitalului Sf Pantelimon, Dragoș Davițoiu, a precizat că, într-adevăr, situația este foarte grea.

„Muncesc medicii de la ATI 24 din 24, sunt căpiați, dar nu putem să lăsăm pacienții. A mai fost detașat un medic, sperăm ca astăzi să ne mai detașeze. Multă muncă, tensiune mare, așteptăm ajutor”, a spus managerul.

Acesta a precizat că spitalul a primit și o morgă mobilă pentru pacienții cu Covid care din păcate decedează. Este primul spital la care a fost transferată o morgă mobilă, potrivit g4media.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te