Când e virusul HMPV periculos pentru bolnavii de inimă? Deși nu pare, deocamdată, o amenințare la fel de mare precum COVID, metapneumovirusul uman poate fi următoarea provocare pentru omenire, din punct de vedere medical. În plus, românii nu se pot vaccina contra lui.
Când e virusul HMPV periculos pentru bolnavii de inimă? De ce românii nu se pot vaccina contra lui?
La cinci ani de la primele știri despre COVID, rapoartele recente privind un virus respirator obscur în China ar putea stârni îngrijorări și pe bună dreptate.
Autoritățile chineze au emis pentru prima dată avertismente cu privire la metapneumovirusul uman (HMPV) în 2023, însă articolele mass-media indică faptul că numărul cazurilor ar putea crește din nou.
Pentru majoritatea oamenilor, HMPV provoacă simptome similare cu cele ale unei răceli sau gripe. În cazuri rare, el poate duce la infecții grave. Dar, conform specialiștilor, este puțin probabil să provoace următoarea pandemie.
Citește și: Se repetă scenariul COVID? Ce spune Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, despre virusul HMPV?
HMPV a fost descoperit pentru prima dată în 2001 de oamenii de știință din Țările de Jos (Olanda) într-un grup de copii la care testele pentru alte virusuri respiratorii cunoscute au fost negative, conform sciencealert.com.
Dar, probabil, virusul exista cu mult înainte de această dată. Testarea eșantioanelor din anii 1950 a demonstrat prezența anticorpilor împotriva acestui virus, ceea ce sugerează că infecțiile au fost frecvente cel puțin câteva decenii.
Împotriva virusului HMPV nu există un vaccin, deocamdată - Foto: Freepik/kjpargeter (cu rol ilustrativ)
Studiile efectuate de atunci au descoperit prezența HMPV în aproape toate regiunile lumii.
Datele australiene anterioare pandemiei COVID au arătat că HMPV era al treilea cel mai frecvent virus detectat la adulți și copii cu infecții respiratorii, după gripă și RSV (virusul sincițial respirator).
Ca și gripa, HMPV este o boală mai periculoasă pentru persoanele tinere și pentru cele mai în vârstă.
Nu există vaccin contra virusului HMPV
Studiile sugerează că majoritatea copiilor sunt expuși devreme în viață, până la vârsta de cinci ani având anticorpi care indică o infecție anterioară. În general, acest lucru reduce gravitatea infecțiilor ulterioare, la copiii mai mari și la adulți.
La copiii mici, HMPV provoacă cel mai frecvent infecții ale tractului respirator superior, cu simptome care includ curgerea nasului, dureri în gât, febră, precum și infecții ale urechii.
Aceste simptome dispar de obicei în câteva zile până la o săptămână la copii și în 1-2 săptămâni la adulți.
Deși majoritatea infecțiilor cu HMPV sunt relativ ușoare, acesta poate provoca boli mai grave la persoanele cu afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi bolile de inimă.
Complicațiile în acest caz pot include pneumonie, cu dificultăți de respirație, febră și respirație șuierătoare.
HMPV poate, de asemenea, să agraveze și bolile pulmonare preexistente, cum ar fi astmul sau emfizemul.
În plus, infecția poate fi gravă la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, în special la cele care au suferit transplanturi de măduvă osoasă sau de plămâni.
Cu toate acestea, natura în general ușoară a bolii, detectarea pe scară largă a anticorpilor care reflectă expunerea și imunitatea unei populații largi, combinate cu lipsa oricărei pandemii majore cunoscute în trecut din cauza HMPV, sugerează că nu există motive majore de alarmare.
Se presupune că HMPV se transmite prin contact cu secrețiile respiratorii, fie prin aer, fie pe suprafețe contaminate.
Citește și: Primul caz de infecție cu virusul chinezesc HMPV confirmat în România. Pacientul, izolat în spital
Prin urmare, măsurile de igienă personală și evitarea contactului apropiat cu alte persoane, pe durata bolii, ar trebui să reducă riscul de transmitere.
Virusul este un „văr” îndepărtat al RSV pentru care au devenit disponibile recent produse de imunizare, inclusiv vaccinuri și anticorpi monoclonali.
Acest lucru a condus la speranța că pot fi dezvoltate produse similare pentru HMPV, iar Moderna a început recent studiile pentru un vaccin HMPV cu ARNm.
La ora actuală, nu există tratamente a căror eficacitate a fost demonstrată în mod clar. Cu toate acestea, în cazul pacienților grav bolnavi, anumite antivirale pot oferi unele beneficii.