Studiu românesc: expunerea la virus stimulează producerea de anticorpi la persoanele vaccinate

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 02.11.2021 - 23:04
Vaccinul rămâne eficient în lupta cu COVID-19. .Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Studiul realizat de rețeua medicală Regina Maria pentru a urmări răspunsul imun post vaccinare împotriva Covid-19 a stabilit că la pacienţii care s-au vaccinat şi au trecut prin boală, cantitatea medie de anticorpi rămâne mai ridicată faţă de persoanele vaccinate neinfectate.

SHARE

Din totalul de 395 de persoane testate, 35 de participanţi au înregistrat creşteri ale nivelului de anticorpi, un indiciu care ar putea sugera contactul acestora cu virusul şi, totodată, existenţa protecţiei. Doar 3 persoane dintre acestea au acuzat simptome uşoare ale bolii, fără a avea, însă, un test RT-PCR sau antigen pozitiv.

1277 U/ml este cantitatea medie de anticorpi a grupului inclus în studiu, la 6 luni de la vaccinare, cantitate măsurată prin testarea serologică marca Roche, prin metoda chemiluminiscenţei, potrivit autorilor studiului.

Citește și: Livrările de oxigen medicinal au crescut cu 450% în pandemie, spune o firmă de profil | Newsweek Romania

Numărul de anticorpi, ridicat după șase luni

Creşterea accentuată a cazurilor de coronavirus în ultima perioadă, provocate de varianta Delta, ridică semne de întrebare legate de evoluţia pandemică din această toamnă. Numărul de vaccinări a crescut, sunt peste 5.200.000 de persoane imunizate cu schema completă în România, însă este nevoie de un efort constant şi susţinut pentru continuarea acestui proces.

În acelaşi timp, Agenţia Europeană pentru Medicamente a început să analizeze datele clinice pentru doza „booster”, a treia doză de vaccin, la 6 luni de la imunizarea completă, care să asigure protecţie suplimentară în faţă noilor mutaţii ale coronavirusului .

În acest context, reţeaua de sănătate Regina Marian a realizat măsurarea titrului de anticorpi anti SARS-CoV-2 la un interval de 6 luni de la administrarea primei doze de vaccin, în mod similar cu monitorizarea serologică aplicată în studiile clinice. 

„Datele noastre arată că, în acest moment, dinamica titrului de anticorpi urmează o traiectorie stabilă, fără scăderile pe care le-am întâlnit în faza a doua a studiului, la 3 luni de la începerea schemei de vaccinare. În continuare majoritatea participanţilor prezintă anticorpi anti SARS-CoV-2.

Amintesc aici faptul că valoarea de referinţă analizată de noi în cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar valorile care depăşesc acest prag indica prezenţa anticorpilor specifici în eşantionul de produs biologic analizat”, a menţionat Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicina de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice.

Datele din studiul arată că, după 6 luni de la prima doză de vaccin, cantitatea medie de anticorpi pentru întreg eşantionul de pacienţi analizat a ajuns la o medie de 1.277 U/ml. Această valoare este una îmbucurătoare, pentru că rămâne la un nivel ridicat şi poate indica protecţia în fata virusului.

Ceea ce se remarcă, din nou, este că în cazul persoanelor anterior infectate cu SARS-CoV-2, media titrului de anticorpi rămâne mai ridicată decât în cazul pacienţilor care nu au trecut prin boală, situându-se în jurul valorii de 2.422 U/ml.

Citește și: Numărul vaccinărilor anti-COVID continuă să descrească: doar 78.400 de persoane imunizate în 24h | Newsweek Romania

Vaccinurile rămân eficiente în protecţia împotriva SARS-CoV-2

O concluzie interesantă remarcată de specialiştii Regina Maria arată că, deşi cantitatea de anticorpi generată de vaccin împotriva SARS-CoV-2 scade în timp, aceasta ajunge să se stabilizeze la 180 de zile. Astfel, la 30 de zile, cantitatea medie de anticorpi era de 6.386 U/ml, în timp ce, la 90 de zile, scăderea era accentuată, de 66%, ajungând la 2.149 U/ml. La 180 de zile, cantitatea medie ajunge la 1.277 U/ml, remarcându-se o stabilizare faţă de ultimele 3 luni, cu o scădere de doar 41%.

Datele ştiinţifice ne arată că, în orice proces de vaccinare, titrul de anticorpi scade în timp, fără a afecta eficienta generală în fata bolilor. Aceleaşi rezultate se înregistrează şi în cazul actualelor vaccinuri împotriva SARS-CoV-2. În ciuda acestei scăderi a titrului de anticorpi, răspunsul imun în fata virusului rămâne puternic, protejându-i pe cei vaccinaţi de forme severe, potrivit unui studiu publicat în celebra revista Lancet.   Aceste date sunt susţinute şi de concluziile studiului , care arată că răspunsul imun este puternic, iar anticorpii antispike sunt la un nivel stabil, care oferă protecţie.

„Analizele pe care le-am derulat în aceste 6 luni demonstrează că, alături de vaccinare, menţinerea măsurilor de protecţie, deja ştiute (purtarea măştii medicale, spălarea mâinilor, evitarea aglomeraţiei) ne ajută să ne protejăm chiar şi în fata mutaţiilor virusului SARS-CoV-2. Totodată, o a treia doză de vaccin poate creşte cantitatea de anticorpi, mai ales la persoanele cu imunitate scăzută, care astfel sunt mai bine protejate în faţa tuturor mutaţiilor virusului.”, a afirmat Gabriel Gurguţa, Medic Specialist Boli Infecţioase.

Un rezultat îmbucurător desprins din studiu arată că, în cazul a 35 de persoane înrolate în grupul de cercetare, au fost înregistrate creşteri ale nivelului de anticorpi. Dintre aceştia, 9 persoane au declarat că au intrat în contact cu persoane pozitive, însă niciunul dintre ei nu a avut un test RT-PCR sau antigen pozitiv. În plus, numai 3 persoane din acest grup au acuzat simptome uşoare de infecţie respiratorie şi nu au necesitat spitalizare.

Un alt rezultat demn de menţionat este faptul că 6 persoane din lotul la care s-au înregistrat creşteri ale nivelului de anticorpi au declarat că au călătorit în zone cu risc epidemiologic ridicat, în timp ce alte 7 persoane au menţionat că au participat la evenimente cu un număr ridicat de persoane.

„Dintre participanţii la studiu care au înregistrat creşteri ale nivelului de anticorpi între ultimele determinări (la 3, respectiv 6 luni), jumătate (18 persoane) au raportat trecerea printr-o situaţie cu risc (contact cu caz COVID-19, călătorie etc.) sau prezenţa simptomatologiei uşoare. Există posibilitatea că expunerea la virus circulant să stimuleze astfel producerea anticorpilor, prin activarea celulelor cu memorie. Acest fenomen poate explica protecţia pe care o au persoanele vaccinate.”, a explicat Teodora Ionescu, Medic specialist epidemiolog.

Concluziile studiului indica eficienta vaccinului, care poate proteja pacienţii de forme severe şi grave ale infecţiei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te