Reprezentanții Linde Gaz România, care livrează oxigen medicinal pentru mai bine de 250 de spitale din țară, au declarat, pentru news.ro, că livrările de oxigen au crescut cu 450 la sută față de perioada pre-pandemică și că, din cauza cererii extrem de mari a sectorului sanitar, și-au redirecționat toate resursele privind capacităţile de producţie şi distribuţie către spitale, timp în care clienţii industriali au fost nevoiţi să îşi sisteze activitatea sau să îşi reducă consumul.
Citește și: Liberalii decid cu cine negociază pentru majoritate: PSD sau USR | Newsweek Romania
Un pacient cu COVID în stare gravă are nevoie de circa o tonă de oxigen pe lună. Multe spitale au probleme de infrastructură, în sensul că nu dispun de instalaţii adecvate pentru distribuirea oxigenului din stocator sau de prize suficiente astfel încât să-l primească toţi pacienţii. Mai mult, unele spitale nu au stocatoare de oxigen, astfel încât a crescut foarte mult cererea de oxigen îmbuteliat. Specialiştii firmei atrag însă atenţia că oxigenul îmbuteliat ar trebui folosit în interiorul spitalelor doar pentru transportul pacienţilor de la o secţie la alta sau în situaţii de criză.
„Linde Gaz România oferă unităţilor medicale partenere fie oxigen medicinal lichid, prin alimentarea rezervoarelor din curtea acestor unităţi, fie oxigen medical îmbuteliat, pentru transportul pacienţilor între secţii. Livrările de oxigen medicinal îmbuteliat au crescut cu 150 %, comparativ cu perioada similară a anului trecut (valul 3) şi cu circa 450% faţă de perioada pre-pandemică. Livrările de oxigen lichid s-au majorat cu 170% comparativ cu perioada similară a anului trecut (valul 3) şi cu 300% faţă de perioada pre-pandemică", a transmis Biroul de presa al firmei Linde pentru news.ro.