Citește și: Prima navă cu cereale ucrainene a ajuns în largul coastelor Turciei
Criza mondailă a grâului și-a găsit un prim răspuns după ce Turcia a fost desemnată ca destinație a exporturilor de cereale din Ucraina. Ucraina și Rusia au semnat un acord susținut de ONU pentru a permite exportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră, evitând astfel amenințarea unei crize alimentare globale catastrofale. România nu se află pe ruta exporturilor de cerearle care ajung în Turcia.
Citește și: HARTA Ruta exporturilor de cereale din Ucraina ocolește România. Turcia ia tot caimacul
Am cerut să aflăm dacă a existat, din partea României, un negociator, la Ankara, în discuțiile la nivel international care au avut loc pentru ieșirea din ceea ce comun se cheamă criza grâului din Ucraina. Guvernul ne-a precizat că „nu deținem informații cu privire la această întrebare”. Este greu de cântărit dacă e un răspuns diplomatic sau România, care nu se află pe harta exporturilor, chiar nu a fost invitată la discuții.
România nu e dependentă de grâul din Ucraina
„Potrivit datelor puse la dispoziție de Autoritatea Vamală Română, cantitatea de cereale importată din Ucraina (produse încadrate la capitolul 10_”Cereale” din Tariful vamal integrat al UE) pusă în liberă circulație în România de către diverși agenți economici importatori în perioada 1 ianuarie – 17 iulie 2022 a fost de 153.235,64 tone”, arată Guvernul. Tot din răspunsul executivului aflăm că necesarul de grâu a României este de puțin peste 4 milioane de tone.
Astfel, exporturile din Ucraina reprezintă sub 4% din necesarul pentru consum.
Recoltatul s-a încheiat, cifrele sub cheie
Ministrul Agriculturii tocmai a anunțat că s-a recoltat toată cantitatea de grâu. Probabil că o cifră exactă legată de total producție va apărea peste câteva săptămâni.
„Cu siguranţă o să avem pâine, pentru că avem producţia sub cheie. Am încheiat recoltatul grâului în România, urmare a acţiunii concrete şi a efortului pe care l-au făcut fermierii în ţară. Acum întreaga producţie este înmagazinată, iar cantitatea pe care o avem asigură pe de o parte necesarul de consum al ţării, iar pe de altă parte avem şi disponibilităţi pentru export. Într-un cuvânt avem pâine şi nu sunt motive de îngrijorare din acest punct de vedere”, a susţinut ministrul Agriculturii. Cu toate acestea, şeful MADR nu a dorit să anunţe care este producţia de grâu obţinută în acest an, motivând că ar putea influenţa piaţa având în vedere situaţia specială din Ucraina şi din bazinul Mării Negre.
Potrivit datelor provizorii anunțate de Ministerul Agriculturii, producția de grâu din acest an este în măsură să asigure necesarul consumului intern pentru populație și pentru a asigura însămânțarea următoarei recolte, susține și guvernul.
În 2021 am stat foarte bine
Guvernul a comunitat Newsweek România cifrele pe anul trecut susținând că „Potrivit rezultatelor de producție și a datelor statistice rezultă faptul că România, la plantele cerealiere, își asigură consumul intern și are disponibilitate pentru export.
Spre exemplu, conform datelor publicate de către Institutul Național de Statistică și Eurostat, în anul 2021 România s-a situat pe primul loc între statele UE, atât la suprafața cultivată de porumb și floarea soarelui, cât și la producția realizată. La grâu, România s-a situat pe locul patru la suprafața cultivată și la producția realizată, după Franța, Germania și Polonia.
De asemenea, nivelul ridicat al producțiilor de cereale obținute de fermierii români fac din România unul dintre principalii furnizori de cereale din Uniunea Europeană, țara noastră fiind un exportator activ de cereale în țările din Orientul Mijlociu, Egiptul fiind principalul cumpărător”.
Cifrele oficiale privind anul agricol 2021:
- s-a realizat o recoltă de 11,3 milioane de tone grâu;
- consumul intern de grâu a fost de 4,3 milioane de tone;
- exporturile au fost la circa 5 milioane de tone de grâu;
- rezultă că există o cantitate de aproximativ 2 milioane de tone de grâu neutilizat provenit din recolta anului trecut.
De aici, însă, începe secretomania, singurul lucru important pe care l-am aflat este că„rezervele statului s-au preocupat permanent de constituirea unui nivel corespunzător al stocului rezervă de stat de grâu pentru panificație, astfel încât, în completarea stocurilor deținute de operatorii economici de profil, să se acopere consumul de pâine pentru întreaga populație pentru o perioadă de minimum 4 luni”.
Newsweek România a cerut să afle care este rezerva României de cereale. Guvernul invocă secretul de stat
”Potrivit datelor transmise de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS), informațiile solicitate se referă la stocurile rezervă de stat, respectiv cantitățile sau capacitățile maxime ale rezervei de stat. Potrivit prevederilor Legii nr. 82/1992 privind rezervele de stat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Nomenclatorul produselor rezervă de stat cuprinde materiile prime, materialele şi produsele care pot fi constituite ca stocuri rezervă de stat, nivelul maxim de constituire şi termenul orientativ de păstrare îndelungat. Acesta se aprobă prin hotărâre a Guvernului şi are caracter clasificat strict secret.
Conform art. 17 lit. i) din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările și completările ulterioare, „În categoria informaţiilor secrete de stat sunt cuprinse informaţiile care reprezintă sau care se referă la: i) (…) datele şi informaţiile referitoare la rezervele materiale, care sunt în competența Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat;”.
De asemenea, potrivit prevederilor art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public: „Se exceptează de la accesul liber al cetățenilor, prevăzut la art. 1 şi, respectiv, la art. 111, următoarele informaţii: a) informaţiile din domeniul apărării naţionale, siguranței şi ordinii publice, dacă fac parte din categoriile informaţiilor clasificate, potrivit legii”.
Prin urmare, informațiile solicitate sunt date cu caracter clasificat și sunt exceptate de la comunicare”, ne-a comunicat guvernul.
Am fost poarta de intrare a ceralelor ucrainene
Până la semnarea acordului din Turcia, România era cea mai importantă „poartă” de intrare a cerealelor din Ucraina. De la începutul războiului, Traficul total de mărfuri pe relația Ucraina, derulat prin Portul Constanța, a fost de 1,5 milioane tone de la startul războiului.
Citește și: EXCLUSIV 1.000.000 tone cereale din Ucraina, prin Portul Constanța de la începutul războiului