Spitalul de copii şi cel de boli infecţioase din Suceava vor costa 170 de milioane de euro

DE Alexandru Pop | Actualizat: 15.02.2023 - 10:11
Spitalul de copii şi cel de boli infecţioase din Suceava vor costa 170 de milioane de euro - Foto: captură YouTube/Adelin Petrişor

Studiile pentru noile spitale de copii și de infecțioase, de la Suceava, au fost finalizate. Sunt peste 10 luni de la data la care ar fi trebuit să fie gata. Suma estimată, la nivel de studiu de fezabilitate, este cu peste 40 de milioane de euro mai mare.

SHARE

Calculat cu tot cu locurile pentru însoțitorii pacienților, cele două noi secții vor depăși 500 de paturi.

La o estimare empirică, la nivel de notă conceptuală, valoarea celor două construcții monobloc era estimată în noiembrie 2021 la circa 128 de milioane de euro, cu tot cu TVA, conform Obiectiv de Suceava.

La finalul anului 2022, după studiile efectuate, valoarea estimată a investiției a ajuns la 170.386.000 de euro, cu TVA, aceasta fiind „o limită de buget maximal” și are la bază cerințele caietului de sarcini.

Citeşte şi: Doi gemeni de o lună, printre primii pacienţi cu gripă de la Spitalul "Victor Babeş"", din Timişoara

Studiile pentru noul spital de copii și de infecțioase de la Suceava au fost finalizate la peste 10 luni distanță de la data la care ar fi trebuit.

Cel puțin așa rezultă dacă se ia în calcul data de 11 februarie 2022 – la care se finaliza termenul asumat prin contract – și data de 18 ianuarie 2023 – data la care a fost transmisă documentația pentru acordul de mediu.

Este totuși posibil ca data la care studiile au fost finalizate să fie însă nu așa de tardivă, motivele pentru înaintarea documentației privind acordul de mediu să fie altele.

Cu toate acestea, lipsa unui acord de mediu face inoperabilă orice documentație tehnică de acest gen.

Citeşte şi: Managerul Spitalului Municipal din Huşi şi un regizor de la Teatrul Notarra, membri PSD, s-au bătut

Un element de noutate face ca suma estimată la nivel de studiu de fezabilitate să fie cu peste 40 de milioane de euro peste cea estimată la etapele de notă conceptuală și temă de proiectare, procentual diferența fiind de circa 30%.

Serviciile de proiectare pentru cele două obiective de investiții au inclus și contractarea și realizarea studiilor de teren care premerg studiului de fezabilitate, respectiv de studiului Geotehnic și celui Topografic (vizat OCPI), dar și a studiilor de impact, privind folosirea energiilor alternative, întocmirea documentațiilor pentru obținerea avizelor și acordurilor de principiu solicitate prin Certificatul de Urbanism aferente respectivului obiectiv de investiții, precum și de analiza cost beneficiu.

Investiția a fost estimată – la nivel însă doar de Notă conceptuală, studiul de fezabilitate având însă un nivel de precizie mult mai clar – la 2.500 euro/mp incluzând: terasamente, amenajare teren, branșamente și rețele exterioare, proiectare, execuție lucrări, echipamente, montaj, dotări (bunuri mobile care nu necesită montaj), taxe, consturi cu asistența și implementarea proiectului, probe și instruirea personalului.

Suprafața desfășurată la clădirea cu profil pediatric este de 32.000 mp iar la clădirea cu profil Boli infecțioase doar de 11.000 mp – de asemenea, este vorba despre estimări la nivel de notă conceptuală – ceea ce face ca valoarea să ajungă la 80 milioane euro în cazul primului corp de clădire și 27,5 milioane de euro pentru al doilea corp de clădire, valorile fiind fără TVA-ul de 19%.

Calculat cu tot cu locurile pentru însoțitorii pacienților, cele două noi secții vor depăși numărul de 500 de paturi, iar la o estimare empirică – la nivel de notă conceptuală – valoarea celor două construcții monobloc era de circa 128 de milioane de euro cu tot cu TVA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te