Specialiștii au făcut prima pastilă împotriva febrei dengue. Rezultate bune, în testele pe oameni

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 20.10.2023 - 14:57
Specialiștii au făcut prima pastilă împotriva febrei dengue. Rezultate bune, în testele pe oameni - Foto: Profimedia Images

Specialiștii au făcut prima pastilă împotriva febrei dengue, cunoscută şi sub numele de "febra oaselor rupte" din cauza severităţii durerilor osoase şi articulare şi a spasmelor pe care unii dintre pacienţi pot să le experimenteze.

SHARE

O pastilă dezvoltată pentru febra dengue de grupul Johnson & Johnson a părut că oferă protecţie împotriva unei forme a virusului în cadrul unui studiu de mică amploare realizat pe oameni în Statele Unite, potrivit datelor prezentate vineri de compania americană, informează Agerpres, citând Reuters.

În prezent nu există niciun tratament specific pentru febra dengue, o boală care reprezintă o ameninţare tot mai mare, au declarat reprezentanţii Johnson & Johnson (J&J) înaintea prezentării rezultatelor studiului la conferinţa anuală organizată de Societatea Americană de Medicină Tropicală şi Igienă la Chicago.

Citește și: Medic român tratează pacienți de cancer în SUA: Cât e de ereditar și care sunt simptomele frecvente

Specialiștii au făcut prima pastilă împotriva febrei dengue

"Este prima pastilă care a arătat vreodată o activitate antivirală împotriva febrei dengue", a declarat Marnix Van Loock, coordonatorul departamentului de cercetare a patogenilor emergenţi din cadrul grupului Johnson & Johnson, vorbind despre noul medicament.

În testele pe oameni, cercetătorii au expus în mod intenţionat voluntari sănătoşi la acest patogen pentru a testa un vaccin şi un tratament, precum şi pentru a înţelege mai bine boala cauzată de acesta.

Febra dengue, deşi rămâne adeseori asimptomatică, este cunoscută şi sub numele de "febra oaselor rupte" din cauza severităţii durerilor osoase şi articulare şi a spasmelor pe care unii dintre pacienţi pot să le experimenteze.

Ea reprezintă de multă vreme un adevărat flagel în mare parte din Asia şi America Latină, unde cauzează milioane de infectări în fiecare an şi zeci de mii de decese, şi este posibil să se extindă în alte regiuni pe măsură ce schimbările climatice fac ca tot mai multe zone să devină ospitaliere pentru ţânţarii care o răspândesc, a declarat la începutul lunii octombrie Jeremy Farrar, cercetător-şef în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Citește și: O boală rară, la fel de mortală ca un atac de cord, mult mai frecventă decât se credea. Ce semne are

În testul clinic realizat în colaborare cu Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, 10 voluntari au primit o doză mare a pastilei J&J timp de cinci zile înainte de a fi injectaţi cu o formă atenuată a virusului dengue. Ei au continuat să ia pastila timp de 21 de zile după aceea.

Şase dintre cei 10 voluntari nu au prezentat nicio urmă detectabilă a virusului dengue în sângele lor după ce au fost expuşi la patogen şi, de asemenea, niciun semn că sistemul lor imunitar ar fi reacţionat la infecţia cu virusul în cele 85 de zile de monitorizare medicală.

Toţi cei cinci oameni din grupul placebo, care au fost şi ei injectaţi cu virusul dengue, au prezentat semne detectabile ale virusului atunci când au fost testaţi. Participanţii la studiu au primit îngrijiri medicale standard din partea unor profesionişti din sectorul sanitar atunci când acest lucru a fost necesar, iar virusul utilizat a fost o versiune atenuată pentru a minimiza simptomele.

Aceste date preliminare pozitive vin în susţinerea studiului clinic de fază 2, aflat în desfăşurare şi dedicat unei pastile create pentru a preveni cele patru tipuri diferite de febră dengue care circulă în condiţii reale în zonele în care boala este comună, au transmis reprezentanţii companiei J&J. Următorul pas va fi testarea pastilei ca formă de tratament.

Noul medicament funcţionează prin blocarea acţiunii a două proteine virale, împiedicând replicarea virusului. Pastila a fost bine tolerată de toţi participanţii la studiu, a precizat compania J&J.

În viitor, o chestiune cheie va consta în asigurarea accesului la noul medicament, dacă acesta va dovedi că funcţionează pe scară largă, în numeroasele ţări cu venituri mici şi medii unde pastila este extrem de necesară, un ecou al provocării cu care se confruntă şi noul vaccin dezvoltat împotriva febrei dengue, pe care OMS l-a autorizat la începutul acestei luni.

"Lucrăm la acest aspect", a declarat Marnix Van Loock, adăugând că demersul se află încă într-o fază incipientă. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te