Statisticile medicale arată că această boală rară este mult mai frecventă decât se credea anterior. Este bine să cunoști semnele ei și să mergi la medic dacă observi că ceva nu este în regulă.
Această boală avansează accelerat și duce la deces dacă nu este tratată urgent și corespunzător.
O boală rară, la fel de mortală ca un atac de cord, mult mai frecventă decât se credea. Ce semne are
Este vorba despre sepsis, o afectiune care poate pune în pericol viața persoanei. Se dezvoltă atunci când o infecție existentă în organism declanșează un răspuns extrem al sistemului imunitar.
Când te confrunți cu o infecție, sistemul imunitar răspunde prin eliberarea de proteine și alte substanțe chimice pentru a lupta împotriva acesteia. Sepsisul apare atunci când acest răspuns scapă de sub control, declanșând inflamații extinse.
Cele mai multe infecții care provoacă sepsis sunt cele bacteriene. Dar și alte infecții, inclusiv COVID-19, gripa și infecțiile fungice pot provoca sepsis.
Citește și: În România va apărea un loc pentru copiii cu afecțiuni neurologice rare
Sunt trei etape ale sepsisului:
Sepsis - O infecție intră în fluxul sanguin și provoacă inflamații în corp.
Sepsis sever - Infecția și inflamația sunt suficient de grave pentru a începe să afecteze funcția organelor.
Șoc septic - Șocul septic este o complicație severă a sepsisului care provoacă o scădere semnificativă a tensiunii arteriale. Acest lucru poate duce la multe complicații grave, inclusiv: disfuncții la nivelul organelor, insuficiență respiratorie sau cardiacă, deces.
Citește și: Boala extrem de rară care afectează câteva mii de români. Cum îți dai seama că o ai și ce poți face
Într-un studiu făcut în Suedia se arată că sepsisul este mult mai frecvent în rândul pacienților din spital decât se credea anterior. Cercetătorii lucrează acum la cartografierea situației din întreaga Europă, în timp ce aflăm ce semne trebuie luate în serios – cifrele arată clar că 20% dintre pacienții cu sepsis mor în trei luni – și ce putem face pentru a o preveni.
Sepsisul este mai frecvent decât credem. Ar trebui considerată epidemie
Cercetătorii spun că sepsisul este mai frecvent decât se credea până acum. Acest lucru se poate întâmpla din cauză că medicii folosesc coduri de diagnostic pentru a clasifica pacienții.
Deoarece sepsisul este o problemă secundară care rezultă dintr-o infecție, adesea nici măcar nu este detectată dacă medicul înregistrează doar boala primară.
Între timp, boala în sine este atât de comună încât, potrivit cercetătorilor, ar trebui considerată o epidemie.
Apare atunci când o infecție existentă scapă de sub control și sistemul imunitar începe să atace țesutul altfel sănătos. Aproape orice infecție, da, chiar și gripa sau coronavirusul, poate duce la sepsis, chiar dacă infecția în sine nu părea atât de gravă la început.
Citește și: Sistemul imunitar, soluția pentru cancer: Poate ataca celulele canceroase și vindeca boala
Bacteriile sunt principalii vinovați
Otrăvirea sângelui se dezvoltă cel mai adesea ca urmare a infecțiilor bacteriene, scrie divany.hu. Agenții patogeni care se înmulțesc în plămâni, tractul urinar, pielea sau sistemul gastrointestinal sunt cauzele primare ale sepsisului.
De aceea, este atât de important să consultați un medic la timp dacă se suspectează o infecție bacteriană: fără tratament, există șansa de a dezvolta otrăvirea sângelui. Și, odată ce se lovește de cap, simptomele se înrăutățesc și se agravează surprinzător de repede.
Atenție la aceste simptome
Confuzie, dezorientare, vorbire neclară.
Bătăi rapide ale inimii sau puls slab.
Febră, frisoane.
Piele umedă sau transpirată.
Pielea, buzele sau limba palide, pete gri-albăstrui.
Dificultăți de respirație.
O erupție care nu se estompează la presiune.
Durere extrem de puternică, senzație foarte proastă, frică de moarte.
Ce trebuie să faci
Nu fiecare pacient cu sepsis are aceste simptome exacte, aceasta nu este o listă care trebuie bifată înainte de a merge la spital. Dacă ați suferit recent de o boală infecțioasă sau ați suferit arsuri, bănuiți sepsis și consultați un medic cât mai curând posibil.
Dacă nu ajungem acolo la timp, ni se pot întâmpla o serie de lucruri înfricoșătoare și care, cu adevărat, pun viața în pericol, de la tromboză venoasă profundă până la insuficiență renală.
În cazul scăderii tensiunii arteriale și colapsului circulației, vorbim deja de șoc septic, care este asociat cu pierderea conștienței și o rată a mortalității de 25%.
Cazurile grave de otrăvire a sângelui sunt tratate în secția de terapie intensivă, uneori cu ajutorul unui ventilator. Leacul este să găsești sursa infecției, să o tratezi și să folosești un antibiotic puternic.
Dacă simptomele nu au fost foarte severe și medicamentele funcționează, vă puteți recupera de sepsis. Cu toate acestea, este bine de știut că trei sferturi dintre supraviețuitori dezvoltă complicații pe termen lung, precum atac de cord, probleme cu rinichii și deteriorarea funcțiilor cognitive.