Șoc în lumea medicală: Ce a început să facă dintr-o dată un bărbat diagnosticat cu cancer

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 17.02.2023 - 16:33
Foto: pexels.com

Bărbatul, care a primit tratament pentru cancer la prostată, a fost afectat de sindromul accentului străin (FAS), relatează British Medical Journal. Un astfel de caz a mai fost în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

SHARE

Un bărbat din SUA a dezvoltat un „accent irlandez incontrolabil" după ce a fost diagnosticat cu cancer de prostată. Bărbatul nu a vizitat niciodată Irlanda, spun cercetătorii citați de BBC.

Bărbatul care a primit tratament în Carolina de Nord, avea în jur de 50 de ani și, probabil, a fost afectat de sindromul accentului străin (FAS), relatează British Medical Journal. Bărbatul care nu a fost și nu avea rude apropiate din Irlanda, a rămas cu accentul până la moartea sa.

Cazul a fost studiat și raportat în comun de Universitatea Duke din Carolina de Nord și de Centrul de Cercetare Urologică din Carolina de Sud.

Citește și: S-a spus că Ileana Sărăroiu ar fi fost îngropată de vie, s-ar fi trezit în sicriu și ar fi vrut să iasă. Ce spune Turda  

„Din câte știm, acesta este primul caz de FAS descris la un pacient cu cancer de prostată și al treilea descris la un pacient cu malignitate. Accentul său era incontrolabil, prezent în toate mediile și a devenit treptat persistent", au explicat cercetătorii în raportul lor, adăugând că acesta a început după 20 de luni de la începerea tratamentului.

Ulterior, starea pacientului s-a înrăutățit, dar accentul i-a rămas până la moartea sa, câteva luni mai târziu.

„Nu avea anomalii la examenul neurologic, antecedente psihiatrice sau anomalii la RMN-ul creierului la debutul simptomelor", se arată în raport.

Citește și: Tânăra ucisă în Gorj a zgâriat cu unghiile mașina polițistului care-a fugit când a apărut criminalul

Cum s-a întâmplat ca pacientul să capete accent irlandez

Cercetătorii suspectează că schimbarea vocii a fost cauzată de o afecțiune numită tulburare neurologică paraneoplazică (PND). PND apare atunci când sistemul imunitar al pacienților cu cancer atacă părți ale creierului lor, precum și mușchii, nervii și măduva spinării.

Mai multe cazuri similare au fost înregistrate la nivel mondial în ultimii ani. Unele persoane care au suferit de FAS au descris senzația tulburătoare de a auzi un „străin în casă" ori de câte ori vorbesc.

În 2006, britanica Linda Walker a suferit un accident vascular cerebral și a descoperit că accentul ei din Geordie a fost înlocuit de o voce cu aspect jamaican.

Unul dintre primele cazuri raportate a fost în 1941, când o tânără norvegiană a căpătat un accent german după ce a fost lovită de schije de bombă în timpul unui raid aerian. Ea a fost evitată de localnici, care au crezut că este un spion nazist.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te