Românii au generat până acum 4.541.456 de certificate digitale COVID, arată datele oficiale

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.10.2021 - 22:03
Românii au generat până acum 4.541.456 de certificate digitale COVID. / Foto: ec.europa.eu

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a declarat miercuri, 6 octombrie, într-o conferinţă de presă, că, până în acest moment, au fost generate 4.541.456 de certificate digitale.

SHARE

"Până în acest moment au fost generate 4.541.456 de certificate. În mare se păstrează distribuţia, mare parte dintre acestea fiind eliberate pentru a atesta vaccinarea, respectiv 94,82%", a spus Baciu.

El a afirmat că 30 de companii desfăşoară în continuare vaccinare pentru angajaţii proprii.

Citește și: Brigitte Pastramă a transformat Porsche Cayenne în „căruță”. A culcat bacheta și cară saci de ciment

Persoanele imunodeprimate, imunizate încă de la prima schemă cu trei doze

Persoanele cu răspuns imun scăzut vor fi imunizate anti COVID încă de la prima schemă cu trei doze de vaccin, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă.

"Ieri Agenţia Europeană a Medicamentului a autorizat cele două recomandări pentru administrarea fie de o doză suplimentară de vaccin în cadrul primei scheme pentru persoanele imunodeprimate care va cuprinde atât vaccinul de la compania BioNTech Pfizer, cât şi vaccinul de la compania Moderna, ceea ce înseamnă că vom avea o schemă de trei iniţial plus la un moment dat un rapel la minim şase luni de la schema iniţială, iar la persoanele care au un răspuns imun normal persoanele imunocompetente vor avea schema de două doze la prima vaccinare şi un rapel la după minim şase luni, aşa cum se recomandă în momentul de faţă acea doză booster care a fost demarată din data de 28 septembrie", a spus medicul militar.

Citește și: Test TÜV SÜD pentru anvelope All-Season: Michelin CrossClimate2, în pole position

Potrivit acestuia, doza suplimentară în cadrul schemei iniţiale care se recomandă persoanelor cu răspuns imun scăzut se administrează la 28 de zile atât pentru vaccinul de la compania BioNTech Pfizer, cât şi pentru vaccinul de la compania Moderna.

"În momentul de faţă noi am consultat comisiile de specialitate de la Ministerul Sănătăţii şi avem deja o centralizare a categoriilor de pacienţi care pot beneficia de trei doze de vaccin încă de la prima schemă Mâine vom avea o întâlnire în cadrul grupurilor de lucru CNCAV unde vom definitiva aceste categorii de pacienţi care pot să beneficieze de trei doze de vaccin atât de la compania BioNTech Pfizer, cât şi de la Moderna. Se va face o informare a ANMDM şi ulterior vor fi informaţi profesioniştii din domeniul sănătăţii tocmai pentru a cunoaşte care vor fi indicaţiile pentru trei doze de vaccin de la prima schemă, aşa încât persoanele care vor fi eligibile pentru trei doze în cadrul primei scheme de vaccinare vor primi recomandare de la medicul specialist, fie medicul care supraveghează starea post transplant a unui pacient, fie medicul care supraveghează o anumită afecţiune oncologică. Pacienţii se vor prezenta la centrele de vaccinare cu această recomandare şi vor primi o schemă de vaccinare cu trei doze", a arătat Gheorghiţă.

El a precizat că vor fi updatate pentru a permite introducerea unei scheme de vaccinare cu trei doze atât Registrul electronic naţional al vaccinării, cât şi platforma de programare. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te