România, lovită de cel mai mare val de bronșite din ultimii 10 ani. Sfatul medicului Mihai Craiu

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 16.11.2022 - 11:00
Mihai Craiu / Foto: Facebook
Mihai Craiu / Foto: Facebook
Un val de bronșiolite, de trei ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii 10 ani din UE. / Foto: Spitalul Virtual pentru Copii
Un val de bronșiolite, de trei ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii 10 ani din UE. / Foto: Spitalul Virtual pentru Copii

Un val de bronșiolite, de trei ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii 10 ani din UE, cuprinde încet, încet întreaga Europă. A ajuns deja și în România, iar cei mai expuși sunt copiii, afirmă Conf. Dr. Craiu Mihai de la INSMC.

SHARE

„Scriam la începutul lunii că sezonul de boli virale va fi deosebit de zgomotos anul acesta pentru copiii mici.

A inceput acum mai mult de o lună cu școlarii. Și unii s-au plâns... Vai, vai iar spălat mâinile, jos masca, nu mai vrem dictatură medicală etc, etc.

Las' că e bine acum. Când un val de bronșiolite, de 3 ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii 10 ani din UE, a început să măture emisfera nordică.

Priviți ratele de spitalizare, în ultimii ani, în SUA, conform CDC, în imaginea alăturată. Curba verde, cu buline, este anul acesta. A început mult mai repede și a urcat mult mai abrupt.

 
 
Nu e numai o problemă pe malul celălalt al oceanului. Ministrul sănătății din Franța a activat planul de Situații de Urgență în fața acestei creșteri masive de copii mici cu insuficiență respiratorie. Operații amânate, copii gravi plimbați cu elicopterul, criză de paturi la ATI pediatrie... 

Și nu e numai Franța... Și în Luxemburg e la fel. Iar la noi abia a inceput🙈

Bun. Asta e... Suntem "deștepți" și nu ne interesează regulile. Sau suntem cu nervii la pământ și nu mai vrem vești proaste... De parcă ar fi perfect în toate componentele vieții cotidiene din România...”, afirmă Conf. Dr. Craiu Mihai de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”.
 

Sfaturile medicului Mihai Craiu pentru a trece cu bine valul de bronșiolite

1. Familiile care au un copil mic, mai mic de 6 luni, TREBUIE să aibă grijă. În SUA 4 din 1000 de copii de această vârstă au ajuns spitalizați și ventilați, numai din octombrie încoace. Chiar nu există atâtea ventilatoare de copil în România!

2. "Grijă" înseamnă tot ce făceam în 2020, la începutul pandemiei - spălat bine mâinile, evitat să atingem fața, ochii, gura sau nasul, în special în spații publice, fără să ne dezinfectăm anterior, respectăm eticheta tusei, acoperind nasul și gura cu cotul sau cu un șervețel de unica folosință.

3. Și MAI ALES nu ducem sugarii mici la locuri comune de joacă sau la Mall. Măcar luna noiembrie, căci acum e riscul maxim.

4. Separăm de nou-născut sau sugar foarte mic, toți frații mai mari, răciți. Unii vor spune că nu e posibil. Soluția extremă este ținutul acasă al fratelui mai mare, măcar până la început de decembrie.

5. Riscul maxim este la copiii care sunt foarte mici, sub 6 luni și care au fost prematuri.

6. Sugarii cu malformații cardiace sau cei cu boli respiratorii cronice sunt la fel de predispuși la complicații grave.
 
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te