Record de infectări zilnice cu Omicron în Israel, dar spitalizările rămân la un nivel scăzut

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.01.2022 - 18:01
Record de infectări zilnice cu Omicron în Israel, dar spitalizările rămân la un nivel scăzut. / Foto: aa.com.tr

Datele medicale publicate joi de Israel sprijină dovezile tot mai numeroase obţinute la nivel mondial conform cărora varianta Omicron a noului coronavirus cauzează forme mai uşoare de COVID-19 în comparaţie cu variantele precedente.

SHARE

Numărul total al spitalizărilor a ajuns miercuri la 363 de pacienţi, după ce Ministerul israelian al Sănătăţii a anunţat peste 16.000 de cazuri noi - un record în Israel de la începutul pandemiei - şi 32 de persoane care au dezvoltat forme severe de COVID-19 în ultimele 24 de ore.

În perioada de vârf a valului de infectări provocate în Israel de varianta Delta, recordul zilnic de infectări a depăşit pragul de 11.000, numărul zilnic al persoanelor cu forme severe era în jur de 100, iar numărul pacienţilor spitalizaţi era de 1.300.

Citește și: Soțul Oanei Zăvoranu a încercat să depășească șmecherește pe DN1. Au fost amenințați cu cuțitul

"Datele noastre iniţiale, care nu sunt încă pe deplin exacte, indică 7-8 persoane spitalizate la 1.000 de persoane infectate, iar două dintre aceste persoane vor dezvolta forme grave", a declarat Sharon Alroy-Preis, directoarea agenţiei pentru sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii, pentru Army Radio.

"Acest lucru marchează o schimbare semnificativă faţă de varianta Delta, care cauza cel puţin 10 cazuri grave la fiecare 1.000 de persoane infectate", a adăugat ea.

Israel a confirmat circa 1,4 milioane de infectări de la începutul pandemiei şi peste 8.000 de decese asociate COVID-19.

OMS: Tot mai multe dovezi ce arată că varianta emergentă Omicron cauzează simptome mai uşoare decât cele produse de variantele virale precedente

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat marţi că apar tot mai multe dovezi ce arată că varianta emergentă Omicron cauzează simptome mai uşoare decât cele produse de variantele virale precedente şi că acest fapt are drept rezultat "o decuplare" în anumite regiuni între creşterea numărului de infectări şi ratele joase de deces.

Citește și: Fiica cea mare a Anamariei Prodan, Rebecca, îl desființează pe Laurențiu Reghecampf

Cu toate acestea, oficialii din domeniul medical sunt îngrijoraţi că, deşi varianta Omicron pare mai puţin gravă, răspândirea ei foarte rapidă ar putea copleşi sistemele de sănătate.

Hadassah Medical Center din Ierusalim şi-a deschis al doilea pavilion dedicat pacienţilor cu COVID-19, joi, după ce numărul internărilor a început să crească.

"Avem impresia că Omicron cauzează o boală care nu este la fel de severă precum cele provocate de variantele precedente. Cu toate acestea, există în continuare un nivel ridicat de incertitudine, deoarece avem nevoie de perspectivă, avem nevoie să vedem după o perioadă de timp cât de multe cazuri severe vom acumula", a declarat directorul medical al clinicii, Alon Hershko.

După creşterea rapidă a numărului de infectări, centrele de testare din Israel au început să resimtă din plin presiunea, obligându-i pe oficialii din domeniul sănătăţii să prioritizeze la testare grupurile de risc şi să aibă încredere că tinerii şi populaţiile vaccinate se vor testa la domiciliu în cazul în care intră în contact cu un purtător al virusului SARS-CoV-2.

Grupurile de risc au primit, de asemenea, dreptul de a se vaccina cu cea de-a patra doză a serului anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer-BioNTech şi de a se trata cu pastilele antivirale fabricate de Pfizer şi Merck.

La o săptămână după debutul vaccinărilor cu a patra doză în cadrul unui studiu clinic realizat într-un spital important din Israel, cercetătorii locali au anunţat că nivelurile de anticorpi ale persoanelor vaccinate au crescut de cinci ori.

Însă Gili Regev-Yochay, coordonatoarea acestui studiu clinic realizat la Sheba Medical Center, a precizat că deşi a patra doză a restaurat protecţia oferită de doza a treia, aceasta a fost mai mică decât nivelurile la care sperau autorii cercetării.

"Mă aştept să văd că protecţia va continua să crească, vârful nivelului de anticorpi se produce de obicei după două-patru săptămâni", a declarat cercetătoarea israeliană pentru Army Radio.

Alon Hershko a spus că până acum, la fel ca în timpul valului de infectări provocate de varianta Delta, pacienţii nevaccinaţi au dezvoltat în majoritatea lor forme mai grave de COVID-19 decât pacienţii vaccinaţi şi tot pacienţii nevaccinaţi au alcătuit, totodată, majoritatea celor internaţi. Aproximativ 60% dintre cei 9,4 milioane de locuitori din Israel sunt vaccinaţi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te