Rafila: Acordul de cooperare dintre România și Grupul San Donato a salvat peste 2000 de copii români

DE Bianca Iosef | Actualizat: 19.08.2022 - 16:16
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, în cadrul unei vizite făcute în Italia, că acordul de cooperare dintre Ministerul Sănătăţii din România şi Grupul San Donato a permis salvarea vieţii a peste 2.000 de copii români în ultimii 9 ani.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

El a menţionat că pregătirea a peste 140 de specialişti români în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice, în cadrul aceleiaşi cooperări, va permite până în anul 2025 ca toate aceste tipuri de intevenţii chirurgicale să se realizeze în România.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vizitat, vineri, Policlinica IRCCS San Donato, Spitalul IRCCS San Raffaele şi Spitalul IRCCS Galeazzi – Sant’Ambrogio din Milano, deplasarea în Italia a acestuia având loc la invitaţia conducerii Grupului San Donato, arată Ministerul Sănătăţii (MS). La vizita oficială a participat şi Florin Pascu, Consulul General al României în Milano.

Citește și: Cât de dependentă este economia Germaniei de China. Deficitul comercial a atins valori record

Conform sursei citate, vizita are loc la puţin timp după ce România a reînnoit acordul de cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice cu Grupul San Donato, Asociaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo şi Asociaţia Inima Copiilor din România. Scopul colaborării româno-italiene este scăderea ratei mortalităţii infantile în România, cauzate de malformaţiile cardiace congenitale. Datorită acordului, au fost realizate aproximativ 1.700 de intervenţii la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Marie Curie” din Bucureşti şi în centrele din Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, iar aproximativ 600 de copii au fost transferaţi şi operaţi la San Donato.

Citește și: FOTO Botezatu, nebun după Vama Veche: „Oameni educați, pește proaspăt. Camera e 650 lei pe noapte”

De asemenea, 140 de cadre medicale din România (medici, asistenţi medicali, tehnicieni) au beneficiat de pregătire profesională, dintre care 50 de persoane prin training în cadrul IRCCS Policlinico San Donato, din Italia, iar 90 de cadre medicale au fost pregătite la Spitalul “Marie Curie”, în timpul misiunilor operatorii.

Potrivit MS, în timpul vizitei din centrul de chirurgie cardiacă din Italia, ministrul Sănătăţii s-a întâlnit cu părinţii copiilor români operaţi acolo şi a discutat cu unul dintre medicii români de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Marie Curie” care se află la pregătire profesională în Italia.

"Parteneriatul şi colaborarea salvează vieţi! Acordul de cooperare dintre Ministerul Sănătăţii din România şi Grupul San Donato a permis salvarea vieţii a peste 2.000 de copii români, care au fost trataţi în clinicile din Italia şi România în ultimii 9 ani. Dezvoltarea profesională a peste 140 de specialişti români în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice este, de asemenea, o componentă esenţială a acestei colaborări, care va permite până în anul 2025 ca toate aceste tipuri de intevenţii chirurgicale să se realizeze în România. Mulţumesc în mod deosebit conducerii Grupului San Donato, dr. Francesco Galli, domnului profesor Alessandro Frigiola şi domnului profesor Tammam Youssef pentru sprijinul constant acordat şi care are ca principală preocupare tratarea copiilor cu afecţiuni cardiovasculare grave şi care permit viaţă mai bună pentru copiii români care au nevoie de ajutor medical", a afirmat Rafila.

Ministrul Sănătăţii şi reprezentanţii Grupului San Donato au discutat şi despre posibilitatea de extindere a colaborării în alte specialităţi medicale, conform News.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te