Rafila a anunțat normele de aplicare a ”Legii Cancerului”. Situația va fi clarificată din iulie

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 30.06.2023 - 21:06
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Foto: Profimedia Images

Ministrul Alexandru Rafila a anunțat normele de aplicare a Planului Național de Combatere a Cancerului. El a spus că înțelege ce înseamnă urgența. Astfel, de la 1 iulie, un set de norme și măsuri va putea fi implementat.

SHARE

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, vineri, normele de aplicare a Planul Național de Combatere a Cancerului (PNCC) fără de care situația unora dintre bolnavii de cancer nu ar fi putut fi deblocată.

Din iulie, situația tuturor bolnavilor de cancer ar trebui să fie clarificată. Ministerul Sănătății iese azi cu normele de aplicare a PNCC.

 Normele de aplicare a Legii cancerului sunt gata. Vor fi implementate de la 1 iulie

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a prezentat astăzi într-o conferință mult așteptatele norme de aplicare a Legii privind Planul Național de Combatere a Cancerului, după ce Legea prin care a fost asumat de Parlament a fost promulgată toamna trecută. Rafila și echipa de specialiști a Ministerului și ai CNAS au introdus și patru propuneri de optimizare a PNCC.

 Adoptarea normelor de aplicare privind PNCC conform termenului limită stabilit este cu siguranță știrea săptămânii și cea mai bună veste a verii pentru cei care suferă de afecțiuni oncologice.

Aceste norme au fost realizate de specialiștii din cadrul CNAS, MS și din comisiile de specialitate ale MS din domeniul oncologiei și reprezintă cerințe din PNCC în forma aprobată de Parlamentul României.

După cum preciza și acum câteva zile, la Galați, "foarte multe dintre prevederile Planului Național de Combatere a Cancerului au fost deja aplicate prin noul Contract-cadru. Echipa de specialiști, cei mai reputați specialiști în oncologie din România, lucrează de șase luni la aceste norme.

Nu discutăm despre altceva decât despre o corecție care trebuie adusă acelui plan, pentru că sunt elemente acolo care, pe de o parte împiedică finanțarea corespunzătoare a programelor dedicate pacienților și, pe de altă parte, exclud numeroase categorii de pacienți oncologici de la ceea ce își propune acest plan, adică există patologii oncologice importante care nu au fost incluse în forma aceea a planului. Mă refer la pacienții cu melanom malign, pacienții cu cancer gastric şi alte tipuri de patologii". 

Citește și: Ministrul Sănătății: „Va fi creată o reţea naţională de diagnostic și tratament al cancerului”

Setul de măsuri și norme elaborate ce urmează să fie implementate de la 1 iulie includ prevenția și diagnosticul precoce al cancerului, înființarea registrului național de cancer, diagnosticul cancerului, tratamentul și monitorizarea pacienților oncologici, îngrijirea pacientului oncologic, modificări legislative aflate în transparență decizională, actualizarea tarifelor de decontare.

"Am demarat procedurile pentru înființarea Registrului național de cancer - noi aveam până acum doar Registrul regional, nu aveam un registru național, iar prin ordinul semnat azi s-a stabilit cadrul necesar pentru înființarea acestui registru", a declarat Alexandru Rafila.

Citește și: Rafila, despre forma actuală a Planului Național de Combatere a Cancerului: Făcut de neprofesioniști

Totodată, documentul prezentat de Ministrul Rafila include și patru propuneri de optimizare a PNCC - Identificarea clară a surselor de finanțare pentru derularea programului, extinderea accesului la diagnostic pentru pacienții oncologici, dezvoltarea terapiei personalizate și a testării genetice la pacienții oncologici și introducerea serviciului de radioterapie stereotactică.

”Ministerul Sănătății nu a fost implicat în elaborarea planului aprobat de Parlament, a fost o comisie din Parlament, iar toate amendamentele pe care le-am adus noi au fost respinse în bloc”, a ținut să explice ministrul Sănătății motivul pentru care s-a ajuns la această situație din care de pierdut au avut doar pacienții.

Potrivit legii, promulgate de președintele Iohannis în toamna anului trecut, planul se implementează pentru perioada 2023 - 2030 şi reprezintă principalul document de politică publică ce fundamentează măsurile de prevenire şi combatere a cancerului la nivel naţional. Documentul se actualizează în funcţie de rezultatele obţinute şi în acord cu direcţiile strategice din domeniul prevenirii şi combaterii cancerului stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi la nivelul Uniunii Europene.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te