Rafila, îngăduitor cu nosocomialele: Trebuie un mecanism de raportare stimulativ, nu coercitiv

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 16.02.2022 - 17:53
Alexandru Rafila / Foto: epochtimes-romania.com

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că trebuie încurajată raportarea infecţiilor asociate asistenţei medicale şi că în acest sens este necesar un mecanism stimulativ, nu unul coercitiv.

SHARE

Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, după ce ministrul a fost întrebat când ar putea fi introduse sancţiuni pentru infecţiile nosocomiale, relatează Agerpres.

Citește și: VIDEO Teodorovici, finanțistul lui Dăncilă, la masă cu George Simion. E specialistul AUR în energie

"Trebuie să existe un mecanism stimulativ. Nu trebuie să discutăm de un mecanism coercitiv. Mecanismul coercitiv - aţi văzut ce-a făcut: în România am avut cele mai puţine infecţii asociate asistenţei medicale din lume, pentru că a funcţionat un mecanism coercitiv. Cine raporta era într-un fel sau altul sancţionat. Noi trebuie să încurajăm raportarea. Nu există ţară de pe lumea asta unde să lipsească aceste infecţii asociate asistenţei medicale", a spus Rafila.

El a menţionat că i se par "ciudate" reacţiile celor care "pe de o parte critică ne-raportarea, iar pe de altă parte critică prezenţa acestor infecţii" în spitale.

Citește și: Scandalul Parcului Verdi revine. Oana Cuzino și Yoav Shtern cer 2,2 mil. euro de la PMB

"Şi bacteriile, la fel ca şi oamenii, trăiesc în mediu. Important e să ştim care e situaţia acestor infecţii, să încercăm să le evităm pe cele mai grave, cele mai invazive, care sunt ameninţătoare de viaţă şi să ţinem lucrurile sub control în ceea ce priveşte utilizarea raţională a antibioticelor, pentru că utilizarea neraţională - din România şi din alte ţări din sudul Europei - a dus la emergenţa acestor bacterii multirezistente la antibiotice. Exact asta încercăm în cadrul acestui pilot pe care îl facem în şase spitale din România (...), să dezvoltăm un ghid de bună practică, inclusiv în ceea ce priveşte raportarea acestor infecţii", a mai spus el. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.